Piaţa „Shakespeare” din Craiova a găzduit vernisajul Salonului Naţional de Fotografie-Document

Piaţa „Shakespeare” din Craiova a găzduit vernisajul Salonului Naţional de Fotografie-Document

575
1
DISTRIBUIȚI
1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele(2 voturi, media: 5,00)

Expoziția propune publicului o incursiune inedită în lumea satului oltenesc tradițional, vizitatorii fiind invitați să parcurgă un labirint pentru a descoperi universul rural de altădată în 100 de imagini. Președintele Consiliului Județean Dolj, Ion Prioteasa, a participat, joi, la vernisajul Salonului Naţional de Fotografie-Document, Salon găzduit de Piața „William Shakespeare“ din Craiova.

„Am fost prezent la toate cele cinci ediții anterioare ale manifestării organizate de Muzeul Olteniei și de la început am remarcat faptul că este una ieşită din comun. Nu în fiecare zi vezi o expoziție în aer liber, în piața publică. În felul acesta, muzeul se mută în mijlocul oamenilor. Iar craiovenii au avut de fiecare dată cuvinte de laudă pentru exponatele care au putut fi admirate.

Fotografiile acestea aduc viața de acum un veac mai aproape de noi, ne oferă o imagine despre ce s-a schimbat în lumea satului românesc în această perioadă, una scurtă pentru istorici. Și vedem că, în partea a doua a secolului al XIX-lea, românii nu ieșiseră din bordeie, iar casele cele mai arătoase erau așa-numitele hanuri. Personaje intrate în folclor, cum este Dincă Schileru, își au și ele locul aici. Chiar îmi aminteam de melodia aceea: «Cine-a fost stăpân în Gorj,/Fost-a Tudor și Magheru/Și-acum e Dincă Schileru.»

Ne face o deosebită plăcere să vedem diferitele ipostaze prin care a trecut românul, de la momentele de bucurie, de la nuntă, la înmormântare, la tradiții. Îi invit pe toți craiovenii care au posibilitatea să vină în Piața «Shakespeare», pentru a-şi desfăta privirea. Unii își vor regăsi poate strămoșii în aceste imagini. De asemenea, facem şi un apel la cei care mai dețin fotografii vechi să ni le aducă pentru a le scana și apoi le vom înapoia. Vrem să îmbogățim acest fond, pentru că, la vremea aceea, fotografia era un eveniment. Iată că și Dimitrie Gusti, care e destul de legat și de județul Dolj, cel puțin de Craiova, de Goicea, de localitatea Dioști, apare în imaginile expuse aici.

Îi salut cu toată prețuirea pe colegii de la Muzeul Olteniei şi mi-e drag să mă consider parte a acestei echipe. Îi asigur că, în continuare, Consiliul Județean va investi în cultură. Sunt sigur că vom face lucruri de care craiovenii și doljenii vor fi mândri. Ne pregătim acum să finalizăm lucrările la Muzeul de Artă şi, apoi, să mai construim încă unul acolo, așa cum am făcut și la Muzeul Olteniei“, a declarat președintele Consiliului Județean Dolj, Ion Prioteasa.

Prezent la eveniment, directorul Direcţiei Judeţene pentru Cultură Dolj, Dan Lupescu, a felicitat Consiliul Județean pentru implicare și a afirmat că, datorită atenției acordate acestui domeniu, craiovenii au câștigat un veritabil ambasador în persoana secretarului de stat Radu Boroianu. 

În urmă cu o lună și jumătate, domnul Radu Boroianu, ministrul adjunct al Culturii, secretarul de stat pe probleme de patrimoniu cultural național, a poposit două zile în Craiova. Într-o după-amiază, preț de trei-patru ore, a vizitat toate muzeele din Bănie. Vreau să vă spun că atât de încântat a fost de ceea ce a văzut la noi, încât în final a făcut următoarea mărturisire: «De acum încolo, oriunde voi merge, fie în România, fie peste hotare, voi vorbi despre Craiova și despre Dolj ca despre un model pentru ceea ce se poate face în activitatea muzeală.» Țin să menționez că Doljul este singurul județ din țară în care toate edificiile care găzduiesc muzee au fost supuse unei adevărate operații pe cord deschis, aceasta însemnând reparații capitale, conservare, restaurare. Mai mult, s-a construit un edificiu nou, pentru Secția de Istorie-Arheologie. Țin să felicit Consiliul Județean Dolj pentru ideea de acum șapte-opt ani, sintetizată în programul «Consiliul Județean Investește în Cultur㻓, a declarat Dan Lupescu.

La rândul său, directorul Muzeului Olteniei, Florin Ridiche, a precizat că expoziția din Piața „William Shakespeare“ va rămâne deschisă până la data de 4 iulie.

Pe tot parcursul manifestării, vom aduce în spațiul public multe dintre activitățile interactive care se derulează în mod obișnuit în cadrul muzeului și mă refer la atelierele de creație. În zilele de 29 și 30 iunie, ele se vor desfășura chiar pe acest platou și publicul va avea posibilitatea să vină pentru a deprinde meșteșuguri tradiționale. De asemenea, în fiecare seară, între orele 21.00 și 22.00, vor rula, tot în acest spațiu, filme documentare cu caracter etnografic la care publicul craiovean este invitat“, a spus Florin Ridiche.

La vernisaj a luat parte și vicepreședintele Consiliului Județean Dolj Cristinel Iovan, alături de mai multe persoane din Consiliul Județean și din instituțiile subordonate care își desfășoară activitatea în domeniul culturii.

Salonul Naţional de Fotografie-Document, ajuns la a VI-a ediție, una dedicată retrospectivei, face parte din programul „Descoperă Secretele Olteniei“, fiind organizat de Muzeul Olteniei, cu sprijinul Consiliului Județean Dolj. Expoziția poate fi vizitată zilnic, între orele 10.00 și 22.00.



1 COMENTARIU

  1. #1
    De-al casei
    Data de inscriere
     02-05-2013
    Locatie
     craiova
    Mesaje
    476

    Frumos.

Spune-ti parerea

Pentru a putea lasa comentarii logheaza-te cu contul CraiovaForum folosind formularul din partea dreapta sau Inregistreaza-te daca nu ai cont.