Judecătoarele care au anulat condamnarea lui Dinel Staicu „au săvârşit abatere de...

Judecătoarele care au anulat condamnarea lui Dinel Staicu „au săvârşit abatere de gravă neglijenţă”

700
1
DISTRIBUIȚI
1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele(2 voturi, media: 5,00)

Judecătoarele care au anulat condamnarea la şapte ani de închisoare a lui Dinel Staicu „au nesocotit în mod grav normele de drept procesual penal”, se arată în opinia separată formulată la decizia prin care CSM a respins acţiunea disciplinară împotriva celor trei magistraţi.

Secţia pentru judecători în materie disciplinară a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), a respins, pe 4 decembrie 2012, ca neîntemeiată acţiunea disciplinară împotriva judecătoarelor Liliana Bădescu, Veronica Cîrstoiu şi Dumitriţa Piciarcă, de la Curtea de Apel Bucureşti, care au anulat condamnarea la şapte ani de închisoare a lui Dinel Staicu, în dosarul fraudării Băncii Religiilor.

În opinia separată se precizează că „cele trei pârâte judecătoare, prin pronunţarea deciziei penale nr… au nesocotit în mod grav normele de drept procesual penal ce reglementează instituţia contestaţiei în anulare, pe care au transformat-o dintr-o cale extraordinară de atac într-o cale ordinară de atac, prin reanalizarea unei excepţii ce a făcut obiectul judecăţii în fond, criticând de fapt soluţiile adoptate de instanţe cu ocazia judecării cauzei în fond”.

„Apreciem că pârâtele au săvârşit abatere de gravă neglijenţă. Ele ştiau că nu au dreptul să analizeze temeinicia hotărârilor de apel şi de recurs, iar interpretările pe care au încercat să le dea cu privire la această posibilitate nu îşi aveau temei nici în legislaţie, nici în jurisprudenţă sau doctrina de specialitate- din acest motiv opinia minoritară reţine că această culpă este una nescuzabilă. Cu toate acestea, au pronunţat o soluţie care a produs o consecinţă ireparabilă, în sensul că a fost pus în libertate un infractor deja condamnat”, se arată în opinia separată.

Sursa: Mediafax



1 COMENTARIU

  1. #1
    De-al casei
    Data de inscriere
     16-11-2012
    Locatie
     Somewhere on Earth
    Mesaje
    454

    Dar isi pune cineva intrebarea, au facut-o ele gratuit ? Eu zic ca au primit o buna parte din valoarea fraudei, drept recompensa.

    "Nu sunt destept,dar cand privesc in jur prind curaj."Ion Creanga"Niciodata nu este mai injosita specia umana decat atunci cand ignoranta este inarmata cu puterea."Voltaire"Somnul ratiunii naste monstri."Goya"Un popor de oi naste un guve de lupi." Edward R. Morrow

Spune-ti parerea

Pentru a putea lasa comentarii logheaza-te cu contul CraiovaForum folosind formularul din partea dreapta sau Inregistreaza-te daca nu ai cont.