Codul Rutier se schimbă din 8 august. Mopedurile şi motocicletele au interzis...

Codul Rutier se schimbă din 8 august. Mopedurile şi motocicletele au interzis pe trecerile destinate pietonilor

1.811
5
DISTRIBUIȚI
1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele(4 voturi, media: 4,00)

Regulamentul de aplicare a Codului Rutier va fi modificat din 8 august, cînd noi dispoziţii în domeniu vor intra în vigoare, scrie avocatnet.ro. Mai exact, începînd cu această dată, şoferii din categoriile AM, A1, A2 şi A nu vor mai avea voie să conducă autovehicolele pe drumurile publice pe trecerile destinate pietonilor şi nici să transporte persoane în stare de ebrietate. De asemenea, sînt actualizate reglementarile privind obţinerea permisului de conducere, după ce noi reguli în domeniu au intrat in vigoare la începutul lunii iunie. 

Regulamentul de aplicare a Codului Rutier va fi modificat, după apariţia Hotarîrii Guvernului nr. 480/2013 publicată in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 454, din 24 iulie 2013, ce va intra în vigoare la 15 zile de la publicare, adică in 8 august.
Conform acestui document, vor avea dreptul să conduca vehicule din categoria Tr şi posesorii permiselor de conducere valabile pentru una dintre categoriile B, BE, C sau CE, dupa cum urmeaza:

posesorul permisului de conducere valabil pentru categoria B are dreptul sa conduca tractor rutier, cu masa maxima autorizata de pana la 3.500 kg, la care se poate atasa o remorca a carei greutate maxima autorizata sa fie mai mica de 750 kg;
posesorul permisului de conducere valabil pentru categoria BE are dreptul sa conduca tractor rutier, cu masa maxima autorizata de pana la 3.500 kg, la care se poate atasa o remorca a carei greutate maxima autorizata sa fie mai mica de 3.500 kg;
posesorul permisului de conducere valabil pentru categoria C are dreptul sa conduca tractor rutier, cu masa maxima autorizata mai mare de 3.500 kg, la care se poate atasa o remorca a carei greutate maxima autorizata sa fie mai mica de 750 kg;
posesorul permisului de conducere valabil pentru categoria CE are dreptul sa conduca tractor rutier, cu masa maxima autorizata mai mare de 3.500 kg, la care se poate atasa o remorca a carei greutate maxima autorizata sa fie mai mica decat greutatea maxima a tractorului.

Pana acum, regulamentul stabilea doar ca posesorul permisului de conducere valabil pentru una dintre categoriile B, C sau CE are dreptul sa conduca si vehicule din categoria Tr, fara alte specificatii in plus.

De asemenea, noile dispozitii introduse prin HG nr. 480/2013 stabilesc ca soferilor ce se deplaseaza pe vehicule din categoriile AM, A1, A2 si A le este interzis sa traverseze drumurile publice, pe trecerile destinate pietonilor.

Totodata, este interzis si transportul persoanelor in stare de ebrietate pe autovehicule din categoriile AM, A1, A2 si A.

Conform Codului Rutier, este vorba de urmatoarele categorii:

categoria AM: mopede;
categoria A1: motociclete cu cilindree maxima de 125 cm3, cu puterea maxima de 11 kW si cu un raport putere/greutate de cel mult 0,1 kW/kg; tricicluri cu motor cu puterea maxima de 15 kW;
categoria A2: motociclete cu puterea maxima de 35 kW, cu un raport putere/greutate care nu depaseste 0,2 kW/kg si care nu sunt derivate dintr-un vehicul avand mai mult de dublul puterii sale;
categoria A: motociclete cu sau fara atas si tricicluri cu motor cu puterea de peste 15 kW;

In ceea ce priveste obtinerea permisului de conducere, dispozitiile ce vor intra in vigoare in 8 august stabilesc , la art. 36, ca cursul de pregatire teoretica si practica pentru sustinerea examenului de permisului de conducere este valabil un an de la data absolvirii.

De asemenea, conform prevederilor HG nr. 480/2013, candidatii care au fost declarati „admis” la proba teoretica si nu au finalizat examenul pentru obtinerea permisului de conducere vor sustine proba practica in conformitate cu reglementarile in vigoare la data promovarii probei teoretice.

Amintim ca regulile privind examenul de obtinere a permisului auto au fost modificate recent, prin Ordinul Ministerului Afacerilor Interne nr. 82/2013, intrat in vigoare din 11 iunie 2013.

Conform acestui act normativ, examinarea candidatilor se va realiza in aceeasi zi in care acestia se inscriu pentru sustinerea examinarii. „Candidatii vor sustine proba teoretica in aceeasi zi in care sunt inregistrati in aplicatia informatica de examinare. In caz contrar, inregistrarea isi pierde valabilitatea”, se precizeaza in Ordinul MAI nr. 82/2013.

Pana la data de 19 ianuarie 2014, pregatirea teoretica si practica prin cursuri organizate de unitati se considera realizata in situatia candidatilor la examenul pentru obtinerea permisului de conducere din categoria AM, care fac dovada ca au absolvit cursul de legislatie rutiera in cadrul unei unitati autorizate de pregatire a conducatorilor de autovehicule, anterior datei de 19 ianuarie 2013.

Concret, acestia se vor putea programa la examen fara sa mai faca dovada absolvirii unei scoli de soferi, adica doar in baza urmatoarelor documente:

cererea-tip, semnata de candidat
certificatul de cazier judiciar in termenul de valabilitate
copia actului de identitate valabil
dovada de plata a taxelor si tarifelor aferente obtinerii permisului de conducere

Sursa: Avocatnet.ro



5 COMENTARII

  1. #1
    Oldtimer
    Data de inscriere
     31-07-2007
    Locatie
     BlueSud
    Mesaje
    1383

    Au schimbat codul rutier de N ori si tot degeaba. Il fac din ce in ce mai varza cu carne!!

  2. #2
    De-al casei
    Data de inscriere
     02-05-2013
    Locatie
     craiova
    Mesaje
    469
    Citat Mesaj initiat de koss_x_treeme
    Au schimbat codul rutier de N ori si tot degeaba. Il fac din ce in ce mai varza cu carne!!

    Asa este.

  3. #3
    Junior
    Data de inscriere
     12-05-2006
    Mesaje
    92

    pentru categoria AM nu tre fishe medicala ?

    Acvarist
  4. #4
    Insane
    Data de inscriere
     06-02-2009
    Locatie
     Unde nu te astepti!
    Mesaje
    6023

    Cand au avut voie motocicletele pe trecerile de pietoni?

    Tara noastra aur poarta...noi cersim din poarta-n poarta!-Nu exista cuvinte mari, ci doar capete mici!
  5. #5
    0-day Member
    Data de inscriere
     25-09-2013
    Mesaje
    0

    Votati ce propuneri doriti sau nu sa ramana in Codul Rutier! SONDAJ

Spune-ti parerea

Pentru a putea lasa comentarii logheaza-te cu contul CraiovaForum folosind formularul din partea dreapta sau Inregistreaza-te daca nu ai cont.