TVA-ul aplicabil tranzactiilor imobiliare

TVA-ul aplicabil tranzactiilor imobiliare

597
0
DISTRIBUIȚI
1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 SteleVoteaza

Fiscul roman a scos de la naftalina impozitele din imobiliare.

Dezvoltatorii din domeniul imobiliar ar trebui sa se pregateasca de achitarea unor impozite mai vechi, dupa cum sustine sus si tare fiscul roman. Recuperarea TVA pe segmentul locuinte persoane fizice ar aduce in visteria statului cateva sute de milioane de euro

Dezvoltatorii imobiliari au primit o veste-soc, care ii usureaza de cateva procente bune din veniturile obtinute din tranzactiile imobiliare. Anuntul autoritatilor fiscale cum ca se va aplica Legea TVA pentru tranzactiile imobiliare a starnit rumoare, dar si neclaritati, in fata tranzactionarilor.

Fiscul sustine ca toate persoanele fizice care au incheiat o tranzactie imobiliara cu caracter comercial sunt obligate sa achite taxa TVA catre stat, mai ales ca aceasta activitate le-a adus profit. Acest caracter comercial se traduce, de fapt, prin realizarea a celor putin 5 tranzactii, a caror valoare sa depaseasca 35.000 de euro. Deci, daca ai construit mai mult de 5 case si le-ai vandut, din suma obtinuta 19 % vor fi virati statului.

Legea ii saraceste cu 19% pe contribuabili

Contribuabilii privesc aplicarea legislatiei ca fiind retroactiva si o considera chiar un abuz, mai ales pentru cei care au realizat aceste tranzactii cu ani in urma.

Fiscul va avea de dus o lupta grea cu majoritatea contribuabililor care nu se vor indupleca prea usor sa se prezinte la ghiseele de colectare taxe si impozite. Conform unor surse din administratia financiara, abia un prag de 1000 de persoane a fost atins in ceea ce priveste achitarea acestor impozite. Romanii nu se sperie atat de usor de pedepsele invocate de catre inspectorii fiscali, mizand pe lipsa de coerenta si claritate a acestei legi.

Cu toate acestea, legea este aplicabila si nu pare sa omita pe nimeni. Pe fondul caderii fondurilor la buget din anul 2009, recuperarea acestor bani a devenit o modalitate de a redresa putin bugetul de stat, suma totala care ar trebui incasata in urma platii TVA reprezentand 0,5% din PIB. Un procent destul de bunicel, ar zice multi reprezentanti fiscali.

Vesti bune, vesti proaste

O veste buna le mai linsiteste pe persoanele fizice incadrate de catre Fisc la categoria dezvoltatori imobiliari, care sunt indreptatite gratie acestui statut sa ceara deducerea TVA.

Neplata acestui impozit are o prescriptie de 5 ani de la momentul incheierii tranzactiei, numai ca exista posibilitatea ca autoritatile de inspectie fiscala sa inceapa un control si sa ceara returnarea TVA, actiune care anuleaza orice prescriptie.

Desi reactia opiniei publice nu aplauda aceasta lege si o considera chiar un abuz din partea autoritatilor, controalele tot mai dese si punerile de sechestru pe bunurile persoanelor fizice sunt un motiv suficient de puternic ca cele 19 procente sa fie lasate, totusi, in grija statului.

Pentru detalii si pentru a te informa suplimentar, acceseaza www.avocat-tv.ro, sectiunea Subiecte. Acolo, avocat Daniel Ioan Lungu, alaturi de invitatul sau, Ionut Mateescu, discuta pe larg despre TVA-ul aplicabil tranzactiilor imobiliare.

Sursa: Avocat TV (www.avocat-tv.ro)



Spune-ti parerea

Pentru a putea lasa comentarii logheaza-te cu contul CraiovaForum folosind formularul din partea dreapta sau Inregistreaza-te daca nu ai cont.