Restaurarea Muzeului de Artă din Craiova, la 1,25% distanţă de marele final

Restaurarea Muzeului de Artă din Craiova, la 1,25% distanţă de marele final

2.082
4
DISTRIBUIȚI
1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele(2 voturi, media: 5,00)

Palatul „Jean Mihail”, aşa cum mai este cunoscut Muzeul de Artă din Craiova, construit la începutul secolului trecut după planurile arhitectului francez Paul Gottereau, la cerere lui Constantin Mihail – unul dintre cei mai bogaţi oameni ai României din acea perioadă – îşi recapătă, în 2013, strălucirea din 1906, anul în care a fost realizat. În procente, restaurarea este realizată 98,75%.

Cu o valoare naţională şi universală inestimabilă datorată structurii sale , în parte aurită, cu plafoane pictate, luminatoare, oglinzi veneţiene, candelabre din cristal de Murano, coloane şi scări de marmură de Carrara, lambriruri, mobilier de stil şi feronerie unice, Muzeul de Artă din Craiova este, pe bună dreptate, o bijuterie a Olteniei şi a întregii Românii.
Restaurare… originală
În 2010, Consiliul judeţean Dolj demara cele mai ample lucrări de consolidare şi restaurare pe care le-a cunoscut clădirea de la înfiinţare, printr-o finanţare europeană de circa opt milioane de euro. Practic, vorbim de o restaurare totală a acestei clădiri. „Am urmărit să scoatem cât mai mult din spiritul epocii în care a fost realizat. Toate lucrările de restaurare au păstrat linia originalelor, fără a înlocui sau modifica ceea ce s-a realizat în 1906”, a precizat, astăzi, directorul Romconstruct – Holding Grup, firma care s-a ocupat de executarea lucrării.
Descoperire între ziduri
Însă lucrările de reabilitare nu s-au oprit aici. În timpul restaurării, constructorii au descoperit în Sălile 1 şi 2 „Brâncuşi” o pictură ascunsă în spatele zidurilor, dar şi câteva fisuri provocate de cutremurul din ’77. „Am constat că zidurile erau afectate din cauza cutremurului din ’77, dar am descoperit şi o frumuseţe de pictură. Nu ne puteam preface că nu le-am descoperit, trebuia să le refacem, prin urmare, Consiliul Judeţean Dolj a alocat 15 miliarde de lei vechi pentru restaurarea lor. În curând, o să dăm şi drumul la licitaţie în acest sens”, a spus preşedintele Consiliului Judeţean Doljţ, Ion Prioteasa.
Centrul Internaţional Brâncuşi
Nu în ultimul rând, şeful administraţiei Doljene a mai precizat că a intrat în posesia proiectului tehnic a Centrului Internaţional Brâncuşi, pe care urmează să-l transmită ARR în vederea obţinerii finanţării necesare. Potrivit lui Ion Prioteasa, clădirea, cu o arhitectură inovatoare, va avea forma unei prisme, din sticlă, cu o înălţime de 11,2 m, şi o adâncime de 7 m. În interior, va purta amprenta ovoidă a lui Brâncuşi, întreaga construcţie urmând să adăpostească mai multe săli de expoziţie. Intrarea în ansamblu se va face prin Strada Romului.



4 COMENTARII

  1. #1
    Senior Member
    Data de inscriere
     16-11-2012
    Locatie
     Somewhere on Earth
    Mesaje
    557

    Tot Ionel da detalii ? La PRIOTEASA ma refer. Asta o fost nascut ,,multilateral dezvoltat” ?

    "Nu sunt destept,dar cand privesc in jur prind curaj."Ion Creanga"Niciodata nu este mai injosita specia umana decat atunci cand ignoranta este inarmata cu puterea."Voltaire"Somnul ratiunii naste monstri."Goya"Un popor de oi naste un guve de lupi." Edward R. Morrow
  2. #2
    De-al casei
    Data de inscriere
     17-08-2010
    Mesaje
    492

    Macar solomon a facut ceva pt orasul asta,bune,rele///

  3. #3
    Oldtimer
    Data de inscriere
     15-11-2009
    Locatie
     bals
    Mesaje
    1229

    succes cu terminarea.e ceva frumos

  4. #4
    Oldtimer
    Data de inscriere
     02-05-2013
    Locatie
     craiova
    Mesaje
    1141

    Cu siguranta arata foarte tare,bafta cu finalizarea.

Spune-ti parerea

Pentru a putea lasa comentarii logheaza-te cu contul CraiovaForum folosind formularul din partea dreapta sau Inregistreaza-te daca nu ai cont.