Circa 7.000-8.000 de câini trăiesc pe străzile Băniei. Oficial, cinci craioveni ajung...

Circa 7.000-8.000 de câini trăiesc pe străzile Băniei. Oficial, cinci craioveni ajung zilnic la spital din cauza lor

1.076
26
DISTRIBUIȚI
1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele(1 voturi, media: 5,00)

Mediafax a publicat, ieri, o centralizare a situaţiei câinilor fără stăpân din marile oraşe, oraşe printre care se numără şi Craiova. Ce a reieşit nu mai e demult o noutate pentru cetăţenii urbei, nici pentru autorităţi, care speră că, odată implementat, Regulamentul de ecarisaj va avea un rol decisiv în reducerea numărului de maidanezi. Numărul doljenilor muşcaţi de câini, înregistrat de la începutul acestui an, este de 2.089.

Cetăţenii Craiovei care vor să sesizeze probleme legate de câinii comunitari au la dispoziţie Telefonul Cetăţeanului – serviciu cu taxare normală, respectiv numărul de telefon 0251/984.
Serviciul este disponibil non-stop, iar reprezentanţii Primăriei Craiova spun că orice sesizare venită din partea craiovenilor pentru care va exista soluţie imediată va fi rezolvată în termen de 24 de ore.

Autorităţile locale din Craiova estimează că în municipiu există aproximativ 7.000 – 8.000 de câini fără stăpân, numărul acestora fiind în creştere permanentă în ultimii ani, iar în medie zilnic ajung la spital cinci persoane muşcate de câini.

Potrivit autorităţilor locale, pentru cei aproximativ 7-8.000 de câini fără stăpân doar 18 angajaţi de la ecarisaj acţionează pentru ridicarea, transportul şi adăpostirea acestora, numărul respectiv cuprinzând atât personalul responsabil cu paza, cât şi şoferii, asistenţii şi medicul veterinar.

Angajaţii serviciului de ecarisaj au obligaţia să adune toţi câinii fără stăpân de pe domeniul public, să îi transporte la adăpostul de câini, să îi deparaziteze, să îi examineze din punct de vedere medical, să îi sterilizeze pe cei care încă nu au fost sterilizaţi, dar şi să îi crotalieze sau să îi doteze cu microcipuri.

Personalul acestui serviciu de ecarisaj, inclus în cadrul Serviciului de Salubritate, acţionează şi pe baza sesizărilor locatarilor, aceştia având un număr de telefon la dispoziţie oferit de Primăria Municipiului Craiova, încă din luna mai a acestui an, la care pot oferi detalii despre câinii fără stăpân, dar şi zonele cu câini agresivi.

În Craiova, în cursul anului 2013, a fost inaugurat adăpostul de câini de la Breasta, cu o capacitate de 512 locuri, respectând toate normele europene în vigoare, respectiv ţarcuri exterioare cu dimensiuni potrivite numărului de câini, sală de operaţii, sală de carantină, cabinet de consultaţii, dar şi depozite vestiare şi bucătărie, unde poate fi preparată mâncarea animalelor. De asemenea, adăpostul canin de la Făcăi, tot în curtea Primăriei Craiova, are o capacitate de 120 de locuri, dar, pentru că nu mai corespunde, activitatea de adăpostire a căinilor maidanezi se face la adăpostul din Breasta.

Consiliul local al municipiului Craiova a adoptat în ultima şedinţă din luna ajugust un regulament privind sterilizarea, dar şi modalităţile de adopţie sau păstrarea câinilor.

„Degeaba facem noi adăposturi, putem să îl prelungim la 5.000 de locuri, câte dorim, putem să îl facem şi la 20.000 de locuri, atât timp cât oamenii vor arunca puii în stradă, nu vom rezolva niciodată probelema câinilor vagabonzi”, a declarat Lia-Olguţa Vasilescu, primarul Craiovei.

Primarul a explicat de ce se impune măsura sterilizării şi cum se va aplica aceasta.

„Fiecare persoană care deţine un câine în curte va trebui, în mod obligatoriu, să îl sterilizeze. Îl vom ajuta şi noi cu clinica pe care o avem la adăpostul de câini. Dacă nu doresc să sterilizeze animalele, din diferite considerente, trebuie să ştie că vor achita o taxă de 500 de lei la primărie. Câinii vagabonzi se vor ridica în funcţie de solicitări, până acum i-am ridicat în funcţie de solicitările de la telefonul cetăţeanului, am avut şi cazuri în care ne-am deplasat de mai multe ori”, a mai spus Lia Olguţa Vasilescu.

Potrivit regulamentului, sterilizarea este obligatorie pentru toţi câinii cu şi fără stăpân din municipiul Craiova, cu excepţia celor pentru care proprietarul acceptă plata unei taxe de 500 lei/an/câine.

Printre categoriile exceptate se numără câinii bolnavi, femelele aflate în gestaţie, câinii utilitari şi câinii de rasă cu pedigree, pentru aceştia din urmă existând obligaţia plăţii unei taxe de 50 lei/câine/an. Deţinătorii de câini au mai multe obligaţii, printre care: identificarea câinelui prin microcipare/crotaliere, înregistrarea în registrul câinilor cu stăpân, sterilizarea câinilor fără rasă, să adune resturile fiziologice rezultate de la câine în spaţii publice. În cazul în care persoanele nu au lesă şi botniţă pentru câinii agresivi, amenda este de 2.000 – 2.500 lei. Tot cu aceeaşi amendă se sancţionează şi abandonarea unui câine revendicat sau adoptat pe domeniul public sau negăsirea câinelui revendicat sau adoptat la adresa specificată în formular.

Craiovenii care doresc să aibă în gospodăriile individuale mai mult de doi câini trebuie să plătească taxa anuală de 500 lei/câine. Deţinerea câinilor în apartamente se face cu acordul scris şi ştampilat al asociaţiei de proprietari, adoptat cu majoritatea voturilor proprietarilor, în baza acordului expres al proprietarilor din apartamentele limitrofe, dar nu mai mult de doi câini” – Mediafax.



26 COMENTARII

  1. #1
    Junior
    Data de inscriere
     03-04-2007
    Mesaje
    54

    Cainii sunt la nasul Olgutei in centru la primarie si ea a zis ca o sa ii adune de pe strazi si nici pe cei care stau la primarie la nasul ei nu ia luat.

  2. #2
    Oldtimer
    Data de inscriere
     31-07-2007
    Locatie
     BlueSud
    Mesaje
    1453

    pai da ce ai vrea sa-i ia la ea acasa )

  3. #3
    Newcomer
    Data de inscriere
     20-05-2010
    Mesaje
    38

    In lapush au inceput de azi de la ora 8:00 sa ii stranga …. scandal mare cu iubitori de animale

  4. #4
    Fan Stiinta
    Data de inscriere
     16-03-2009
    Locatie
     prin curtea scolii...
    Mesaje
    586

    La ora 7:30 azi dimineata erau in spate la stomatologie la rotonda, „oamenii primariei” se fugareau cu cainii. Acum nu stiu cine fugarea pe cine

  5. #5

    Data de inscriere
     02-10-2005
    Locatie
     Craiova
    Mesaje
    21000

    Daca nu murea copilul ala nu se mai intampla nimic cu cainii

  6. #6
    Der fliegende Holländer
    Data de inscriere
     17-11-2006
    Locatie
     Craiova, Romania
    Mesaje
    1658
    Citat Mesaj initiat de FREAKTUNING
    Daca nu murea copilul ala nu se mai intampla nimic cu cainii

    Trist dar adevarat. La noi lucrurile se fac cand se impute rau de tot treaba.

    a€œReligion is regarded by the common people as true, by the wise as false, and by the rulers as useful.a€ -Seneca
  7. #7
    Junior
    Data de inscriere
     27-07-2008
    Mesaje
    57

    unde in lapus?

  8. #8
    Afacerist
    Data de inscriere
     18-04-2006
    Locatie
     Tara lu' Peshte
    Mesaje
    443

    „Tot cu aceeaşi amendă se sancţionează şi abandonarea unui câine revendicat sau adoptat pe domeniul public sau negăsirea câinelui revendicat sau adoptat la adresa specificată în formular.”

    Si daca moare il păstrezi până vine olguta?

    Comenzi ASOS, H&M in Romania, ZARA, P&B, Bershka, Massimo Dutti Spain id mess: comenziHM tel: 0767 167 333/nr rezerva 0728 035 045
  9. #9
    0-day Member
    Data de inscriere
     24-04-2013
    Mesaje
    1

    de ce nu sa plateste – de ex 5 lei – pentru fiecare caine adus , viu sau mort? s-ar inghesui la strangerea cainilor toti cei saraci… dar cum ar ramane cu fondurile alocate problemei cainilor vagabonzi? atunci nu ar mai avea de ‘ros’ nimic cei ce se imbuiba acum din ele…. si mai e ceva: sunt stransi de pe strazi din orase si lasati in libertate in alte locuri – de ex valea jiului….

  10. #10
    Oldtimer
    Data de inscriere
     23-01-2006
    Mesaje
    1495

    probabil sunt mult mai multi de 7000

  11. #11
    Newcomer
    Data de inscriere
     09-06-2013
    Mesaje
    13
    Citat Mesaj initiat de greku2008
    La ora 7:30 azi dimineata erau in spate la stomatologie la rotonda, „oamenii primariei” se fugareau cu cainii. Acum nu stiu cine fugarea pe cine

    Craiova e plina mai nou de „iubitoare de caini”. Primesc sume importante de la ONG-uri sa fie ”iubitoare” . Cainii aia draguti si inofensivi sunt foarte agresivi seara. Să nu vorbim de mizeria de la mâncarea pusă de ”iubitoare” în jurul blocului. E focar de infecţie. Locul cainilor nu este in strada.

  12. #12
    Senior Member
    Data de inscriere
     16-11-2012
    Locatie
     Somewhere on Earth
    Mesaje
    606
    Citat Mesaj initiat de Deilucre
    Citat Mesaj initiat de FREAKTUNING
    Daca nu murea copilul ala nu se mai intampla nimic cu cainii

    Trist dar adevarat. La noi lucrurile se fac cand se impute rau de tot treaba.

    Asta este realitatea in Romania. Ne mananca politicienii, ne mananca si cainii. Dar nici in al 12-lea ceas nu rezolvam problema, incercam doar sa o acoperim putin, sa o cosmetizam sa dea bine in mass-media. Trebuie sa stranga caini la sesizare ? Sa angajeze personal sezonier si sa plece la vanatoare de fiare prin oras, sa nu mai astepte sa sune unul sau altul si sa sesizeze hoardele de fiare. Dar cu personal mai putin decat intr-un bar cum dracu sa stranga zic ei 6-7000 de latratori din strada. Sa se aplice si sper sa se adopte, acea lege cu eutanasierea si la Craiova.

    "Nu sunt destept,dar cand privesc in jur prind curaj."Ion Creanga"Niciodata nu este mai injosita specia umana decat atunci cand ignoranta este inarmata cu puterea."Voltaire"Somnul ratiunii naste monstri."Goya"Un popor de oi naste un guve de lupi." Edward R. Morrow
  13. #13
    0-day Member
    Data de inscriere
     24-11-2010
    Locatie
     Craiova
    Mesaje
    8

    Maine seara la ora 19:00 la Teatrul National miting . Daca ai ceva de spus vino si spune acolo !

  14. #14
    Senior Member
    Data de inscriere
     16-11-2012
    Locatie
     Somewhere on Earth
    Mesaje
    610

    Voi veni, dar oare cati se vor aduna ? Vor veni si asociatile pentru protectia animaleor ?
    Cred ca ei vor fi mai multi. Sau avand in vedere mediatizarea vor fi ascunsi in vizuini.

    "Nu sunt destept,dar cand privesc in jur prind curaj."Ion Creanga"Niciodata nu este mai injosita specia umana decat atunci cand ignoranta este inarmata cu puterea."Voltaire"Somnul ratiunii naste monstri."Goya"Un popor de oi naste un guve de lupi." Edward R. Morrow
  15. #15
    Newcomer
    Data de inscriere
     12-01-2011
    Mesaje
    20

    In legatura cu telefonul cetateanului treaba sta asa: suni ti se ia sesizarea si atat. Cu greu ti se da un nr de inregistrare. Sesizarirele pt adunarea cainilor ar trebui sa se faca in scris de asociatiile de locatar(proprietari) asta in opinia lor. Am facut cateva sesizari si raspunsul a fost prompt : CAINII ERAU IN SCARA BLOCULUI NU PE DOMENIUL PUBLIC SI NU AVEM VOIE SA INTERVENIM. Dar ei nici nu au venit in zona in ziua respectiva. Site-ul primariei sectiunea sesizari e blocat de LOV pt a nu mai fi deranjata.
    Regret ca am votat-o , unul din punctele ei de campanie care m-a convins era acesta rezolvarea problemei cainilor.
    In zona Albastrica langa ghena de gunoi de 3 zile au aparut 4 catei mici cum ??????????????????

  16. #16
    Oldtimer
    Data de inscriere
     02-05-2013
    Locatie
     craiova
    Mesaje
    1351

    Doar in asemenea situati se iau masuri,insa cu intarziere probabil.

  17. #17
    Oldtimer
    Data de inscriere
     15-11-2009
    Locatie
     bals
    Mesaje
    1363

    pusa o taxa modica pe capul lor si toti saracii ar munci cateva zile

  18. #18
    Member
    Data de inscriere
     12-12-2012
    Mesaje
    118

    7-8 mii ?? Poate la mine in spatele blocului sa fie atatia dar in toata Craiova sunt mult mai multi.

    ''I fear the day that technology will surpass our human interaction. The world will have a generation of idiots.'' Albert Einstein. That day is today.
  19. #19
    Senior Member
    Data de inscriere
     17-08-2010
    Mesaje
    556

    vaca asta de larga,a promis,FRAT,DAR A PROMIS CA FACE IN ADAPOST PT CAINI DE 5000…..DAR A IESIT UNUL DE 500….De ce gatul masii nu isi taia si ea inca un zero de la salariul ala pe care oricum il ia DEGEABA……………….
    App,care este cea mai buna otrava pt caini??

  20. #20
    Member
    Data de inscriere
     15-05-2010
    Locatie
     Craiova
    Mesaje
    179

    Iubitorii de animale sa isi tina animalele la ei acasa nu pe strada sa ma muste pe mine seara sau sa imi fie frica sa strec pe undeva ca ma ataca animalele lor

Spune-ti parerea

Pentru a putea lasa comentarii logheaza-te cu contul CraiovaForum folosind formularul din partea dreapta sau Inregistreaza-te daca nu ai cont.