Navele „Joint Danube Survey” se-ntorc pe pământ românesc

Navele „Joint Danube Survey” se-ntorc pe pământ românesc

4.785
2
DISTRIBUIȚI
1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele(2 voturi, media: 5,00)

Navele Expediţiei comune de supraveghere a Dunării (Joint Danube Survey- JDS 3)  vor intra iar în România duminică, 8 septembrie 2013,  iar pe 26 septembrie vor ajunge la final, în Delta Dunării.

În paralel cu activitățile echipei internaționale, pe tronsonul românesc al Dunării, în aceeași perioadă, va participa o echipă de 20 experți din cadrul Administrației Naționale ”Apele Române” prin unitățile sale teritoriale (Administrații Bazinale de Apă și Sisteme de Gospodărire a Apelor). Echipa națională va recolta probe de apă, de sedimente și biologice, atât din fluviul Dunărea, cât şi din trei afluenţi principali ai acestuia, respectiv Argeş, Siret şi Prut, amonte de confluența cu Dunărea.

Probele vor fi prelevate din următoarele secțiuni, după cum urmează: Baziaș, Koronin, Șimian, Gruia, Pristol, aval Olt, aval Zimnicea, aval Giurgiu, râul Argeș, aval Argeș, Chiciu, aval Brăila, râul Siret și râul Prut, Isaccea, și pe brațele Dunării (Chilia, Sulina și Sf. Gheorghe). Ulterior, probele vor fi analizate în  Laboratoarele de calitatea apei de la: Turnu-Severin, Craiova, Constanța,Tulcea și Laboratorul Național Bucureşti.

Administrația Bazinală de Apă Jiu are în componența echipei naționale trei specialiști, chimiștii Daniela Marcu și Ștefan Stănculescu și biologul Cristian Oliver Dumitrașcu, responsabil  pești. Pe lângă aceștia, Administrația Bazinală de Apă Jiu va participa la buna desfășurare a expediției și cu o ambarcațiune.

Echipa internațională din care face parte și Mary Crăciun, chimis în cadul laboratorului Administrației Bazinale de Apă Jiu – Sistemul de Gospodărire a Apelor Mehedinți, va recolta probe în prima zi ajunsă pe teritoriul României la Baziaș, iar în data de 9 septembrie la Orșova. După recoltare, probele se vor duce la laboratorul A.B.A Jiu – Sistemul de Gospodărire a Apelor Mehedinți.

Pentru o cât mai buna desfășurare a expediției internaționale  JDS3 au fost informate autoritățile locale (primării, prefecturi, poliție de frontieră, poliție locală, vamă, reprezentanții locali ANPA, autoritățile porturilor din zonă, Administrația Rezervației Delta Dunării etc.) din zona de activitate a fiecărei A.B.A în legătură cu activitățile programate care se vor desfășura în timpul expediției de către echipa internațională și echipa națională.

Echipa celei de-a 3-a Expediția comună de supraveghere a Dunării – Joint Danube Survey / JDS 3 – organizată de Comisia Internațională pentru Protecția Fluviului Dunărea (ICPDR) efectuează monitoring investigativ și activități de cercetare referitoare la starea ecologică și chimică a apei, sedimentelor, suspensiilor si biotei prin analiza indicatorilor biologici, fizico-chimici, hidromorfologici, microbiologici.

Amintim că pe 13 AUGUST, 18 experți și oameni de știință din Europa au pornit de la Regensburg, de la izvoarele Dunării, și călătoresc timp de două luni, până pe 26 septembrie, pe apele fluviului Dunărea. Aflată la cea de-a treia ediție, Expediţia comună de supraveghere a Dunării (Joint Danube Survey- JDS 3) este cea mai mare expediţie din lume care se desfăşoară de-a lungul unui curs de apă. Ca și la celelalte două ediții (din anii 2001 și 2007), JDS3 își propune să strângă noi informații cu privire la parametrii de calitate ai Dunării care nu sunt acoperiți de monitorizarea desfășurată permanent de către toate țările riverane Dunării și, în același timp, are ca scop colectarea unor date ușor comparabile pentru tot cursul de apă.



2 COMENTARII

  1. #1
    Oldtimer
    Data de inscriere
     02-05-2013
    Locatie
     craiova
    Mesaje
    1339

    poze ceva din calatorie???

  2. #2
    Oldtimer
    Data de inscriere
     15-11-2009
    Locatie
     bals
    Mesaje
    1354

    felicitari

Spune-ti parerea

Pentru a putea lasa comentarii logheaza-te cu contul CraiovaForum folosind formularul din partea dreapta sau Inregistreaza-te daca nu ai cont.