CCS a deschis “Urban Sound”. Rashid (C.I.A.): “Nu am visat la un...

CCS a deschis “Urban Sound”. Rashid (C.I.A.): “Nu am visat la un aşa studio”

695
1
DISTRIBUIȚI
1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele(2 voturi, media: 5,00)

La Craiova a fost lansat, de doar o săptămână, un studio de înregistrări audio ultra performant. Lucru deloc de neglijat având în vedere că este primul şi singurul din oraş, dar şi unicul studio din ţară aparţinând exclusiv unei case de cultură studenţeşti. Studio-ul a prins viaţă pornind de la ideea managerului Casei de Cultură a Studenţilor (CCS) din Craiova, Ionuţ Dumitrache, care şi-a spus că poate face mai mult pentru a ajuta tinerele talente. A analizat posibilităţile financiare şi umane, a studiat “piaţa” potenţialilor colaboratori şi a spus “start”. Conturul proiectului a fost trasat în iarna lui 2013, imediat după ce a găsit omul potrivit şi priceput într-ale muzicii şi tehnicii de specialitate care să coordoneze studio-ul, un craiovean şi o veche cunoştinţă din vremea când el însuşi cocheta cu muzica – Rashid (Cristi Udrea), membrul trupei C.I.A. (Craiova Independent Artist). Cărţiile fiind aruncate, cei doi s-au pus pe treabă şi cu numai 20.000 de lei – după lungi tratative şi negocieri pentru discount-uri mai mari – au pus pe picioare “Urban Studio”. O adevărată bijuterie în materie de înregistrări. Cum a fost pus pe picioare şi care e, până la urmă, scopul proiectului, ne-a explicat Rashid, coordonatorul “Urban Studio”.

 

Reporter: Ce potenţial are “Studio-ul Urban” şi care a fost drumul parcurs pentru a ajunge la el?

 

Rashid: Este un lucru care nu exista în Craiova şi care s-a făcut, acum, la nivel înalt. Înregistrările efective de voce sunt ca la Bucureşti, în sensul că ele chiar sunt la standardul cel mai ridicat. Vrem să arătăm că se poate şi în Bănie. Ionuţ (Ionuţ Dumitrache, director CCS Craiova n.r.) este un băiat foarte receptiv şi deschis. Să primeşti propunerea de a face un studio de înregistrări de la directorul Casei de Cultură a Studenţilor nu e puţin lucru. Personal, nu mai primisem astfel de propuneri. El m-a abordat şi, cel mai important, datorită lui s-a întâmplat toată treaba asta. El a avut iniţiativa de a înfiinţa un studio de înregistrări destinat studenţilor şi elevilor, el a susţinut total proiectul. Pornind de la amenajările interioare, până la achiziţie s-a implicat 100% în tot. Normal că atunci când vezi un om de genul ăsta, vezi o aşa implicare şi dorinţă, vii lângă el.

 

R: Pe de altă parte, spuneai tu, la un moment dat, în conferinţa de presă de la lansare, că ştii ce înseamnă să fii la început de drum şi să ai nevoie de un sprijin.

 

Rashid: Clar. Eu în viaţa mea nu am visat la aşa ceva. Când aveam 14, 15 ani, cum au copiii din Craiova pentru care a fost făcut proiectul ăsta, nu am visat să trag într-un aşa studio. La un moment dat, am ajuns să am parte de unul ca ăsta pentru că am crescut, din punct de vedere muzical, în timp. Dar sunt 10-15 ani de atunci.

 

R: Înţeleg că acest studio este o poartă de acces pentru cei care sunt la început.

 

Rashid: Bineînţeles. Una este să tragi un demo – chiar dacă tu eşti talentat – într-un home-studio, cu reverb, şi alta este să-l tragi într-un studio “profi”, cu oameni care pot să-ţi spună unde greşeşti sau că ar trebui să ai altă abordare sau că ar trebui să aplici nişte modificări textului.

R: Practic, îi şi consiliaţi pe tinerii aspiranţi la o carieră în muzică?

 

Rashid: Exact. Îi creştem. Este exact ca la şcoală aici, ei cresc odată cu noi. Odată cu renumele studioului ăstuia, cu renumele CCS-ului, cresc şi ei. Şi, bineînţeles, nu este nimic semnat, nimic bătut în cuie dacă vor să îşi urmeze drumul – e normal să se întâmple asta – şi apoi să se îndrepte către studiouri mai mari, mai cunoscute. Noi o să avem satisfacţie când o să îi vedem mai sus.

 

R: Iar tu o să te implicit efectiv în “creşterea” acestor talente? În gestionarea bazei umane şi materiale?

 

Rashid: Da, mă implic efectiv în producţie şi în înregistrări. Practic, eu mă ocup de studio.

 

R: Spune-mi mai multe despre compilaţia pe care vreţi să o scoateţi anual.

 

Rashid: În primul rand, îmi doresc să devină o tradiţie pentru Craiova şi pentru asta o să mă implic ca producător executiv. Eu o să aleg instrumentalele, o să mă implic inclusiv la liniile de refren. Pe scurt, vreau să iasă într-un anumit fel. Nu vreau să trag anumite piese pur şi simplu ca să fie trase.

 

R: Faci parte dintr-o trupă. Te-ai gândit ca în momentul în care descoperi un talent să-i propui o colaborare, CIA-ul practic să-l promoveze?

 

Rashid: Da, evident. Uite, îţi dau şi un exemplu, Kraftu’, care a fost şi la conferinţa de presă pentru lansarea studioului, e prezent pe cel mai recent album al nostru, pe “Universal”. Mai este MCA, care cred că o să vină şi el din nou alături de noi. El a fost prezent pe o piesă dintre ale noastre, deja celebră, “Olteniada”. Deci, noi tot timpul am fost deschişi în sensul ăsta şi cred că de aici şi înclinaţia mea spre proiectul ăsta. Noi, nah, cât vom mai face muzică, 5-10 ani, dup-aia trebuie să vină şi alţii din urmă, iar noi, la rândul nostru, să lăsăm ceva în urmă.

 

Audierea şi selectarea noilor talente ale CCS Craiova se desfăşoară până la 30 septembrie a.c., urmând ca de la 1 octombrie aceştia să lucreze efectiv în studio. În luna noiembrie, soliştii şi formaţiile CCS vor susţine concerte, urmând ca în decembrie să realizeze prima compilaţie înregistrată şi montată în studioul CCS.

 

Ana-Maria Gebăilă



1 COMENTARIU

  1. #1
    Addicted!
    Data de inscriere
     15-11-2009
    Locatie
     bals
    Mesaje
    1538

    perfect pt tinerele talente sarace din cv

Spune-ti parerea

Pentru a putea lasa comentarii logheaza-te cu contul CraiovaForum folosind formularul din partea dreapta sau Inregistreaza-te daca nu ai cont.