SĂPTĂMÂNA PREVENIRII CRIMINALITĂŢII – „Împreună pentru siguranţa ta!”

SĂPTĂMÂNA PREVENIRII CRIMINALITĂŢII – „Împreună pentru siguranţa ta!”

441
1
DISTRIBUIȚI
1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele(1 voturi, media: 5,00)

30 septembrie

 

Partea I – Lansarea evenimentului, cu invitarea reprezentanţilor mass-media,  prezentarea partenerilor implicaţi în acţiuni şi a agendei de lucru pentru fiecare zi din aceasta săptămână.

  • Ø Lansarea Concursului de filme de scurt metraj cu tema „Spune NU violenţei în şcoli” împreună cu Asociaţia  „Tinerii Luptă Împotriva Viciilor Mileniului III” şi Inspectoratul Şcolar Judeţean Dolj.

 

Partea II – PREVENIREA INFRACŢIUNILOR DE FURT – prioritate naţională a Poliţiei Române.

 

Activităţi:

 

  • Ø Compartimentul de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii  şi  Secţia 5 Poliţie Craiova  împreună cu voluntari  vor  organiza simularea  unui furt  din locuinţă,  în cartierul Craioviţa Nouă  din Craiova –  se vor urmări reacţiile cetăţenilor  prezenţi şi ulterior se vor pune  întrebări cu privire la comportamentul propriu şi masurile ce trebuie adoptate pentru a nu deveni victima unei astfel de infracţiuni. Deasemenea va fi discutat şi  modul în care cetăţenii trebuie să procedeze când sunt victime sau martori ai infracţiunilor de furt. Cu această ocazie vor fi distribuite pliante conţinând  recomandări preventive.
  • Ø Organizarea  de întâlniri cu cetăţenii în vederea transmiterii de recomandări destinate prevenirii furturilor din locuinţe de către poliţiştii de proximitate din municipii şi oraşe.
  • Ø Organizarea de întâlniri cu cetăţenii  în cadrul cărora vor fi transmise recomandări privind prevenirea furturilor de animale ce către poliţiştii de la secţiile de poliţie rurale şi posturile de polţie comunale.

 

1 Octombrie– PREVENIREA INFRACŢIUNILOR COMISE CU VIOLENŢĂ- prioritate naţională a Poliţiei Române.

 

Activităţi

 

  • Ø Organizarea vizionării, pe esplanada Teatrului Naţional „Marin Sorescu” din Craiova a  unei piese de teatru scurt având ca mesaj prevenirea comportamentelor violente, urmată de  discuţii cu cetăţenii prezenţi în cadrul cărora să fie subliniată importanţa adoptării unui comportament nonviolent atât în mediul familial, cât şi în cel public.

 

  • Ø Participarea  la activităţi preventive în târgurile de săptămână,  în cadrul cărora vor fi făcute recomandări pentru prevenirea infracţiunilor comise cu violenţă  (lovire sau alte violenţe, vătămare  corporală, vătămare corporală gravă,  loviri sau vătămări cauzatoare de moarte, omor) de către poliţişti din cadrul Secţiilor de poliţie rurală 8 Rast, 12 Daneţi, 10 Poiana Mare,  15 Filiaşi, 2 Breasta  şi posturilor  de poliţie comunale  Afumaţi, Catane, Mîrşani, Seaca de Câmp, Scăieşti şi Carpen.

 

2 OctombriePREVENIREA DELINCVENŢEI JUVENILE – parte a  priorităţii naţionale a Poliţiei Române  „Prevenirea delincvenţei juvenile şi a victimizării  minorilor”.

 

Activităţi

 

  • Ø Organizarea, împreună cu Casa de Cultură a Sindicatelor Craiova, a unei vizite a elevilor Liceului „Elena Cuza” din Craiova la Penitenciarul de Minori şi Tineri Craiova, ocazie cu care aceştia vor vizita locul de detenţie şi vor putea să stea de vorbă cu deţinuţi condamnaţi pentru infracţiuni comise cu violenţă, în cadrul unei activităţi de tip bibliotecă-vie.

În cadrul întâlnirii deţinuţii  le vor împărtăşi elevilor experienţa infracţională prin care au trecut şi modul cum aceasta le-a influenţat viaţa.

  • Ø Organizarea la Colegiul Ştefan Velovan din Craiova a unei întâlniri cu tema „Gestionarea influenţelor negative în relaţiile dintre tineri”, susţinută de psihoterapeut Irina Gruia din cadrul Casei de Cultură a Sindicatelor Craiova.
  • Ø Organizarea de vizionări de filme educative şi dezbateri cu elevi, părinţi şi cadre didactice în unităţile de învăţământ din întreg  judeţul,  de către poliţiştii de proximitate din municipii şi oraşe şi poliţiştii de la posturile de poliţie comunale.
  • Ø Organizarea de vizionări de filme educativ- preventive şi dezbateri cu elevi, părinţi şi cadre didactice, în unităţile de învăţământ, în comunităţile rurale susţinute prin programe ale Organizaţiei World Vision – Argetoaia, Brabova, Braloştiţa, Breasta, Carpen, Cernăteşti, Coţofenii din Dos, Predeşti, Pleşoi, Scaieşti, Sopot, Vârvoru  de Jos, unde vor fi prezenţi poliţişti de la posturile de poliţie  din comunele respective.
  • Ø Organizarea, împreună cu  Asociaţia  „Tinerii Luptă Împotriva Viciilor Mileniului III”, în comuna Ostroveni, a unei dezbateri pe tema prevenirii delincvenţei juvenile şi a victimizării minorilor, la care vor participa elevi, părinţi şi cadre didactice.

 

3 OctombriePREVENIREA VICTIMIZĂRII MINORILORparte a priorităţii naţionale a Poliţiei Române  „Prevenirea delincvenţei juvenile şi a victimizării

minorilor”.

 

Activităţi:

 

  • Ø Organizarea la sediul Inspectoratului Şcolar Judeţean a unei întâlniri  cu tema Cunoaşte şi recunoaşte violenţa”la care vor participa cadrele didactice din învăţământul primar de la şcolile din municipiul Craiova.

Lectorii seminarului vor fi dr. Narcisa Dinică din cadrul  Asociaţiei  „Tinerii Luptă Împotriva Viciilor Mileniului III” şi  psihoterapeut Irina Gruia din cadrul Casei de Cultură a Sindicatelor.

  • Ø Organizarea unei activităţi de prevenire a violenţei în unităţile de învăţământ de tip flash-mob în Piaţa Prefecturii din Craiova.

Vor participa 150 elevi de la mai multe şcoli gimnaziale şi licee din municipiul Craiova, care vor fi îmbrăcaţi în tricouri albe, pe care vor fi prinse insigne cu mesajul  „Stop violentei!” şi vor purta în mâini cartoane de format A3 pe care vor fi scrise mesaje antiviolenţă.

Deasemenea la eveniment vor participa jucătorii echipei de baschet Sport Club Municipal  Universitatea Craiova  care vor susţine mesajul antiviolenţă transmis de elevi  şi vor promova practicarea sportului ca alternativă la manifestările violente.

  • Ø Organizarea de vizionări de filme educative şi dezbateri cu elevi, părinţi şi cadre didactice în unităţile de învăţământ din întreg  judeţul de către poliţiştii de proximitate din municipii şi oraşe şi poliţiştii de la posturile de poliţie comunale.
  • Ø Organizarea de vizionări de filme educative şi dezbateri cu elevi, părinţi şi cadre didactice, în unităţile de învăţământ, în comunităţile rurale susţinute prin programe ale Organizaţiei World Vision- Argetoaia, Brabova, Braloştiţa, Breasta, Carpen, Cernăteşti, Coţofenii din Dos, Predeşti, Pleşoi, Scaieşti, Sopot, Vârvoru  de Jos, unde vor fi prezenţi poliţişti de la posturile de poliţie  din comunele respective.
  • Ø Organizarea, împreună cu  Asociaţia  „Tinerii Luptă Împotriva Viciilor Mileniului III”, în comuna Valea Stanciului, a unei dezbateri pe tema prevenirii delincvenţei juvenile şi a victimizării minorilor, la care vor participa elevi, părinţi şi cadre didactice.

 

4 OctombrieSIGURANŢA RUTIERĂ prioritate  locală a Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Dolj.

 

Activităţi:

 

  • Ø Organizarea unei activităţi demonstrative de dirijare a traficului rutier, în apropierea Liceul Tehnologic de Transporturi Auto Craiova, de către o patrulă şcolară împreună cu poliţişti rutieri.
  • Ø Organizarea  la aceeaşi unitate de învăţământ a unei activităţi preventive în cadrul căreia polţiştii vor  face recomandări preventive şi vor  aplica chestionare pentru verificarea cunoştinţelor de legislaţie rutieră, iar voluntari ai Filialei de Cruce Roşie Dolj vor face demonstraţii de acordare a primului ajutor.
  • Ø Organizarea unui exerciţiu de simulare a unui accident de circulaţie a cărui cauză o constituie neacordarea de prioritate pietonilor angajaţi regulamentar în traversarea străzii şi acordarea primului ajutor, împreună cu voluntari ai Filialei de Cruce Roşie Dolj.

Activitatea se va desfăşura în Craiova, B-dul 1 Mai, zona  Facultatea de Medicină şi Farmacie.

  • Ø Organizarea unui marş cu tema „Stop accidentelor rutiere”, împreună cu Asociaţiei Victimelor Accidentelor de Circulaţie.

Vor participa 100 elevi de la mai multe  licee din municipiul Craiova, care vor fi îmbrăcaţi în tricouri albe  şi  se vor deplasa din parcarea Electroputere Mall Craiova  până la   intersecţia str. A. I. Cuza cu str. Calea Bucuresti, în zona Mc Donalds.

Cu aceeaşi ocazie, pe traseul desfăşurării marşului, va fi transportat, pe o platformă, un autoturism avariat într-un accident rutier, în scopul conştientizării populaţiei cu privire la consecinţele nerespectării regulilor de circulaţie rutieră.

La final participanţii vor înalţa baloane albe pentru atragerea atenţiei participantilor la trafic asupra riscurilor la care se expun atunci cand nu respectă regulile de circulaţie rutieră.

  • Ø Organizarea unui seminar cu tema „Siguranţa rutieră”, la Universitatea din Craiova, Facultatea de mecanică, Departamentul de autovehicule, transporturi şi inginerie industrială,  împreună cu  voluntari ai Asociaţiei Victimelor Accidentelor de Circulaţie.

Pe tot parcursul evenimentului Săptămâna Prevenirii Criminalităţii, în incinta Electroputere Mall şi a hipermarketului Auchan,  vor fi difuzate  materiale video cu mesaj  informativ-preventiv. 

 

 

PARTENERI:

 

  • INSPECTORATUL ŞCOLAR JUDEŢEAN DOLJ

 

  • Ø PENITENCIARUL DE MINORI SI TINERI CRAIOVA

 

  • Ø ASOCIAŢIA TINERII LUPTĂ ÎMPOTRIVA VICIILOR MILENIULUI III

 

  • ASOCIAŢIA VICTIMELOR ACCIDENTELOR DE CIRCULATIE

 

  • FUNDAŢIA PENTRU TINERET DOLJ

 

  • Ø CRUCE ROŞIE- FILIALA DOLJ

 

  • Ø WORLD VISION

 

  • Ø CASA DE CULTURA A SINDICATELOR CRAIOVA

 

  • SPORT CLUB MUNICIPAL UNIVERSITATEA CRAIOVA

 

  • ELECTROPUTERE MALL


1 COMENTARIU

  1. #1
    Addicted!
    Data de inscriere
     15-11-2009
    Locatie
     bals
    Mesaje
    1583

    violenta criminalitatea etc.ar fi bine daca tinerii nostri le-ar uita

Spune-ti parerea

Pentru a putea lasa comentarii logheaza-te cu contul CraiovaForum folosind formularul din partea dreapta sau Inregistreaza-te daca nu ai cont.