Biblioteca „Aman” găzduieşte, vineri, „Colocviile Ion D. Sîrbu”

Biblioteca „Aman” găzduieşte, vineri, „Colocviile Ion D. Sîrbu”

592
0
DISTRIBUIȚI
1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 SteleVoteaza

Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman” va găzdui vineri, 11 octombrie, lucrările celei de-a V-a se ediții a colocviilor Ion D. Sîrbu, cu tema Firesc și excepționalism în viața și opera lui Ion D. Sîrbu. Cu acest prilej în sediul bibliotecii va fi vernisată o expoziție de carte Ion D. Sîrbu, alcătuită din volume aflate în colecțiile Bibliotecii Aman. La eveniment vor participa scriitori, monografi, editori, oameni de cultură care s-au aplecat, de-a lungul timpului, asupra literaturii și vieții sale, pentru a marca aniversarea a 94 de ani de la nașterea scriitorului (29 iunie 1919), respectiv 24 de la moartea sa (17 septembrie 1989).

“Implicarea Bibliotecii Județene Alexandru și Aristia Aman într-o manifestare de o asemenea anvergură este una normală, zic eu, având în vedere rolul extrem de activ, dacă nu determinant, pe care instituția noastră îl joacă în peisajul oltean, în această zonă a culturii scrise. Faptul că aceste colocvii au ajuns la ediția a V-a demonstrează faptul că manifestarea este una de calibru, una de aleasă ținută nu numai culturală, ci și academică” a declarat Lucian Dindirică, managerul Bibliotecii Județene „Alexandru și Aristia Aman”.

Dintre cei care și-au anunțat participarea îi amintim pe: Clara Mareș, Mihai Barbu, Gheorghe Grigurcu, Dumitru Velea, Ion Barbu, Flori Bălănescu, Nicolae Oprea, Dumitru Augustin Doman. Din Craiova vor participa o serie de scriitori care au avut, în timp, contribuții despre viața și opera lui Ion D. Sîrbu: Ovidiu Ghidirmic, Toma Velici, Mihai Ene, Marian Barbu, Toma Grigorie, Petrișor Militaru, pictorul și scenograful Eustațiu Gregorian, colaborator al dramaturgului Ion D. Sîrbu, actorul Emil Boroghină, regizoarea Alina Rece. Invitat special va fi doamna Elisabeta Sîrbu, soția scriitorului, prezență luminoasă în viața acestuia.
Comunicările suținute în cadrul dezbaterilor vor fi ulterior publicate în Caietele Colocviilor Ion D. Sîrbu.
Ion D. Sîrbu este scriitorul cu cea mai prodigioasă și incitantă posteritate dintre cei care au trăit în Craiova spre finalul secolului XX. Viața și opera sa au făcut obiectul mai multor studii monografice semnate de exegeți și critici literari români, într-o suită de apariții editoriale care au consfințit ceea ce se cunoștea încă din timpul vieții scriitorului: valoarea deosebită a operei sale, în contextul unei literaturi lipsită de libertatea de exprimare, precum și forța de a denunța marasmul social și politic al regimului de atunci.



Spune-ti parerea

Pentru a putea lasa comentarii logheaza-te cu contul CraiovaForum folosind formularul din partea dreapta sau Inregistreaza-te daca nu ai cont.