Muzeul „Olteniei” organizează ediţia 2013 a „MATCONS”

Muzeul „Olteniei” organizează ediţia 2013 a „MATCONS”

565
3
DISTRIBUIȚI
1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele(2 voturi, media: 5,00)

Muzeul Olteniei Craiova, cu sprijinul Consiliului Judeţean Dolj şi în colaborare cu Comitetul Naţional Român ICOM, organizează, în perioada 11 – 15 octombrie, Salonul Internaţional de Restaurare – Conservare „MATCONS 2013“, sub egida Materie şi Materiale în/pentru restaurarea-conservarea patrimoniului cultural.

Aflându-se la cea de-a treia ediţie, „MATCONS 2013“ îşi propune abordarea unor modele eficiente de parteneriat, valorificarea rezultatelor cercetărilor efectuate în domeniul conservării-restaurării bunurilor mobile ale patrimoniului cultural, dobândirea de competenţe şi abilităţi profesionale în rândul investigatorilor, restauratorilor şi conservatorilor din România şi din străinătate şi, nu în ultimul rând, stârnirea interesului comunităţilor academice, dar şi locale pentru problematica domeniului restaurării.
„În prezent, Muzeul Olteniei este cotat drept unul dintre cele mai bune muzee din ţară, și datorită eforturilor investiţionale susţinute pe care Consiliul Judeţean Dolj le-a făcut în ultimii ani, între acestea numărându-se şi laboratorul de restaurare, devenit un model pe plan naţional.
Preocuparea noastră a fost să le asigurăm restauratorilor de la Muzeul Olteniei, specialişti care se bucură de recunoaştere în domeniu, condiţiile şi dotările necesare pentru a-şi putea desfăşura această activitate laborioasă şi migăloasă prin care pun în valoare piesele de patrimoniu, adevărate mărturii ale trecutului pentru generaţiile viitoare.
Graţie muncii depuse de aceşti profesioniști, cu susținerea noastră necondiționată, Craiova devine un centru de referință în domeniul conservării și restaurării, dovadă fiind și bogata participare națională și internațională de care se bucură acest eveniment.
Consiliul Judeţean Dolj a sprijinit cultura prin investiţii consistente, cea făcută la Secţia de Arheologie şi Istorie fiind una dintre cele mai mari din ţară, pentru că punem preț pe adevăratele valori și ne-am asumat un rol activ în păstrarea și promovarea patrimoniului istoric și cultural“, a precizat preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa.
Laboratorul de restaurare-conservare al Muzeului Olteniei îşi va primi oaspeţii de la Metropolitan Museum of Art New York (S.U.A.), Goriski Muzej (Slovenia), Complexul Muzeal ASTRA Sibiu, Biblioteca Naţională a României Bucureşti, Muzeul Regiunii Porţilor de Fier din Drobeta Turnu Severin, Muzeul Etnografic al Transilvaniei Cluj-Napoca, Muzeul Naţional Brukenthal Sibiu, Complexul Muzeal Arad, Complexul Muzeal Naţional „Moldova“ Iaşi, Muzeul Naţional al Literaturii Române Bucureşti, Muzeul Judeţean de Istorie şi Artă Zalău, Complexul Naţional „Curtea Domnească“ Târgovişte, Muzeul Viticulturii şi Pomiculturii Goleşti, Muzeul Naţional Cotroceni Bucureşti, Muzeul de Artă Craiova, Muzeul Judeţean Buzău, Muzeul de Istorie Galaţi, Muzeul Ţării Făgăraşului, Muzeul Bucovinei Suceava, Muzeul Banatului Timişoara, Muzeul de Artă Timişoara, Muzeul Municipiului Bucureşti, Muzeul Naţional de Istorie, Muzeul Ţăranului Român şi Patriarhia Română.
Reprezentanţii unor institute de cercetare şi ai unor universităţi de prestigiu din ţară şi din străinătate – Centrul de conservare şi restaurare DIANA Belgrad (Serbia), Institutul de conservare-restaurare Valencia, Institutul de Cercetări Eco-Muzeale Tulcea, Institutul de Cercetări INCDTP Bucureşti, Universitatea din Evora (Portugalia), Universitatea Karabuk (Turcia), Universitatea de Artă Viena, Universitatea „Lucian Blaga“ Sibiu, Universitatea Transilvania Braşov, Universitatea de Artă şi Design Cluj-Napoca, Universitatea de Vest Timişoara, Universitatea Bucureşti – vor participa la „MATCONS 2013“, continuându-se proiecte demarate în trecut şi punându-se bazele unor colaborări viitoare în cercetare corelativă între specialiştii Laboratorului de restaurare-conservare al Muzeului Olteniei Craiova şi cadrele din institutele de cercetare şi învăţământul superior.
Acţiunea „MATCONS 2013“ va fi structurată în:
o Sesiune de comunicări ştiinţifice
o Salon prezentări postere
o Workshop – prezentat de Metropolitan Museum of Art, New York
o Salonul Naţional de Restaurare şi Gala Restaurării Româneşti
o Excursie documentară
Ca obiective specifice, s-au avut în vedere dobândirea de informaţii, metodologii, tehnici noi de investigare şi intervenţie asupra obiectelor de patrimoniu și afirmarea potenţialului creator ştiinţific al restaurării româneşti în contextul globalizării şi integrării în Uniunea Europeană.
Consiliul Judeţean Dolj şi ICOM România, parteneri cu rol activ în desfăşurarea acestei acţiuni, au un rol determinant în ridicarea sistemelor de referinţă, a standardelor metodologice, a calităţii şi nivelului cu care informaţia intră în circuitul ştiinţific.
Prin susţinerea materială, Consiliul Judeţean Dolj propulsează Laboratorul de restaurare-conservare al Muzeului Olteniei în circuitul ştiinţific internaţional, dând valoare efortului de a transmite în viitor mesajul estetic, istoric şi documentar purtat de obiectele de patrimoniu.
Deschiderea acestei importante manifestări culturale şi ştiinţifice va avea loc vineri, 11 octombrie, la ora 11, la sediul Secţiei Istorie – Arheologie a Muzeului Olteniei, din str. Madona Dudu, nr. 14.



3 COMENTARII

  1. #1
    Addicted!
    Data de inscriere
     15-11-2009
    Locatie
     bals
    Mesaje
    1686

    un atelier de restaurare este bun pt viitorul istoric al nostru

  2. #2
    Member
    Data de inscriere
     29-06-2009
    Mesaje
    153

    Am fost deja si sunt impresionat . . . . .sfatuiesc toti craiovenii sa vina si mai ales daca au copii sa îi aducă . . . .chiar merită, nici nu stiu ce sa spun despre exponate, vechimea lor si modul cum se prezintă (adică cum au fost restaurate), sau despre valoarea lor istorică.
    Cititi mai sus despre participanti si o sa va dati seama de importanta capata orasul nostru.
    Cinste lucratorilor din acest muzeu.

  3. #3
    Newcomer
    Data de inscriere
     30-07-2006
    Mesaje
    34

    Intreadevar, merita din plin vizitarea expozitiei. Piesele sunt aduse din toata tara si nu vor mai fi expuse in aceasta formula niciodata. Peste o luna vor pleca inapoi, la muzeele de care apartin. Inclusiv un policandru de biserica imens, ce se va intoarce, restaurat de cei de la Craiova, la Muzeul Cotroceni.

Spune-ti parerea

Pentru a putea lasa comentarii logheaza-te cu contul CraiovaForum folosind formularul din partea dreapta sau Inregistreaza-te daca nu ai cont.