Cetatea Băniei se înnobilează cu un nou sport: Bilă albă pentru SNOOKER!

Cetatea Băniei se înnobilează cu un nou sport: Bilă albă pentru SNOOKER!

984
3
DISTRIBUIȚI
1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele(4 voturi, media: 5,00)

Definit prin eleganță, precizie, noblețe și rafinament, snookerul, sportul care în Marea Britanie a făcut deja istorie, începe să scoată capul și în Cetatea Bănie. Departe de glasul injurios al tribunelor, la parterul unui bloc din zona „Fortuna” din cartierul Craioviţa Nouă, Mihai-Adrian Fundeanu împreună cu câțiva prieteni, toți pasionați de sportul cu tacul, s-au gândit să deschidă un club de snooker, dorit ca o alternativă a tinerilor la „tentațiile nocive din jur”.

Sunt iubitor de snooker de 7-8 ani, dar în calitate de telespectator, nu şi de practicant. Văzând atâtea tentaţii nocive în jur – alcool, ţigări, droguri – am pornit de la ideea că fiul meu, care are 22 de ani, trebuie să ia un exemplu pozitiv. Aşa m-am hotărât să deschid o sală de snooker, unde să strâng în jurul meu cât mai mulţi tineri, care să-şi consume energia într-un mod pozitiv, într-un mediu elegant, civilizat, unde să se relaxeze după şcoală sau serviciu”, povesteşte gazda noastră.  

Inițiativa craioveanului ar fi putut fi sortită eșecului. Fundeanu a relatat un episod petrecut în urmă cu opt luni în mediul virtual, mai exact pe forumul Federației Române de Snooker, unde a cerut câteva sfaturi care să îl ajute la înființarea unui club de snooker la Craiova, dar s-a ales doar cu descurajări.

Mihai, apreciez interesul tău de a construi ceva in Craiova în ceea ce privește snooker-ul. Vei fi, din păcate, singur în acest proiect”, ii replica atunci Dragoş Cozmaciuc, antrenor federal.

Cuvintele „nu l-au trimis la podea”

Însă, în doar câteva luni, Adrian Fundeanu, ajutat de de câțiva prieteni, a reușit să pună pe picioare primul club de snooker din Craiova. Începutul, ca oricare altul, a fost destul de greu, dar Mihai Fundeanu privește cu optimism viitorul.

Suntem în crescendo. Prima dată au fost cinci, la a doua – 17 şi iată că acum au fost 21 de jucători. Suntem pe o pantă ascendentă şi sper să atragem cât mai mulţi tineri. Vrem să luăm exemplu clubului din Oradea care numără 58 de membri în numai doi ani şi sunt un exemplu pozitiv pentru toată ţara. Sperăm ca în doi ani să atingem şi noi cel puţin 50 de jucători. Ne dorim din tot sufletul”, mărturiseşte Mihai Fundeanu.

În intervalul 6-8 decembrie 2013, „Freeball Craiova Snooker” a organizat prima ediție (de iarnă) a Cupei „Paul Hunter”, în memoria jucătorului englez de snooker decedat în anul 2006.

De ce ediţia „Paul Hunter”?  

Pentru că acest – din păcate, regretat – jucător de snooker a fost unul dintre cei mai iubiţi de pe întreaga planetă. A murit la 26 de ani, cu cinci zile înainte de a împlini 27 de ani, de o boală nemiloasă. A fost un jucător extrem de talentat, care dacă ar fi trăit cred că l-ar fi depăşit la talent chiar şi pe Ronnie O’Sullivan. Ne-am gândit să facem acest turneu în memoria lui şi o să-l facem bianual, o să fie o ediţie de Paşte şi una de Crăciun. Ne gândim foarte serios ca ediţie din primăvara lui 2014 să fie în scop caritabil, adică toate premiile şi taxele de înscriere să fie donate unei case de copii sau unui azil de bătrâni. Momentan, este doar un proiect, dar, de obicei, proiectele se realizează dacă-ţi doreşti cu adevărat”, spune fondatorul „Freeball Craiova Snooker”

Prima Cupă, primul trofeu

La capătul a trei zile pline de spectacol şi competiţie, Szilard Szathmary a rămas ultimul la masă și a plecat acasă cu trofeul cel mare. Clujeanul  a acordat un interviu în care și-a exprimat opiniile despre Craiova, snooker și a dat sfaturi celor care doresc sa doresc sa se apuce de acest sport.

R: Cum a fost fost pentru prima dată la Craiova?

S.S.: A fost foarte frumos – oraşul este frumos – iar în competiţie au fost jucători foarte buni şi jocul a fost destul de greu. Experienţa şi-a spus cuvântul. Putea fi şi mai bine, cu breake-uri mai mari, dar oboseala şi-a pus amprenta. Mă bucur că am terminat pe acest loc.

R: Este primul tău trofeu important? 

S.S.: Da, este primul meu trofeu la o cupă. Am mai câştigat şi locul II, III, dar la o cupă ăsta este primul de Locul I.

R: Joci de mult snooker?

S.S: Din octombrie 2012.

R: Ce te-a atras la sportul ăsta?

S.S.: Am fost ospătar într-un salon de biliard şi aşa am început să joc biliard. După un timp, am încercat să joc şi snooker, mi-a plăcut foarte mult, şi de atunci joc numai snooker.

R: Urmăreşti snooker şi la televizor? Care jucător profesionist este preferatul tău?

S.S.: Da, îmi place foarte să mă uit la jucătorii profesionişti. Preferatul meu este Mark Selby.

R: Poţi spune că te apropii oarecum de stilul lui? Sau e ăsta unul dintre ţelurile tale, dacă tot este preferatul tău?

S.S: Ei sunt jucători profesionişti, noi suntem amatori şi e foarte greu să ajungi la nivelul lor. Dar, cu multă muncă, sperăm să ajungem la un nivel mai înalt, dacă nu de talia lui Selby, a profesioniştilor în general.

R: Tu eşti din Cluj. Cum este privit snooker-ul acolo?

S.S.: E privit mai bine decât biliardul, sunt şi mai mulţi jucători care pot să facă faţă într-o cupă din România şi se practică destul de mult. Există două cluburi de snooker în Cluj şi fiecare jucător merge unde-i place.

R: Se încadreză snooker-ul în clasa sporturilor costisitoare?

S.S.: Da, da! E foarte greu cu banii. Trebuie să investeşti mult în sportul ăsta, dar dragul şi plăcerea de a juca snooker, fac uitat banul.

R: Care e suma minimă pe care o investeşte un jucător în snooker?

S.S.: Într-o lună, în medie, 200 de lei, cu tot cu antrenament, dar fără echipament. Când vine vorba de competiţii, deplasarea şi taxele le plăteşte jucătorul, deci e destul de greu, iar sponsorii sunt greu de găsit pentru acest sport.

R: Ce i-ai sfătui pe cei care se gândesc să se apuce de snooker? De ce ar avea nevoie ca să ajungă sus?

S.S.: Au nevoie mai ales de antrenament şi să joace, să exerseze mult singuri. Bineînţeles, au nevoie şi de un antrenor, asta e cel mai important. El le va spune ce trebuie să facă atunci când intră la masa de snooker.

Autor: Florin Tomescu

Editor: Ana-Maria Gebăilă



3 COMENTARII

  1. #1
    Addicted!
    Data de inscriere
     23-01-2006
    Mesaje
    1991

    greu sport

  2. #2
    Oldtimer
    Data de inscriere
     03-06-2006
    Mesaje
    1132

    Imi place sa privesc din fata monitorului … dar sunt de admirat astfel de initiative …

  3. #3
    Newcomer
    Data de inscriere
     30-12-2005
    Mesaje
    24

    Cyborg, te asteptam sa vezi live un astfel de sport.. E gratis!

Spune-ti parerea

Pentru a putea lasa comentarii logheaza-te cu contul CraiovaForum folosind formularul din partea dreapta sau Inregistreaza-te daca nu ai cont.