30 de ani de la moartea lui Amza Pellea. La Băilești se...

30 de ani de la moartea lui Amza Pellea. La Băilești se aprinde deseară “Şirul luminilor”

1.917
3
DISTRIBUIȚI
1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele(3 voturi, media: 5,00)

Născut la 7 aprilie 1931, în Băileștiul care a devenit celebru prin Nea Mărin, rol pe care l-a creat și care i-a scos în evidență cel mai bine calitățile actoricești pentru comedie, Amza Pellea a debutat pe scena Teatrului Național craiovean. Amza a strălucit în rolurile din filme, mai ales în cele istorice, de referință fiind cele din ”Dacii”, ”Columna”, ”Haiducii”, ”Nemuritorii”, dar cel mai important rămâne ”Mihai Viteazul”, regizat de Sergiu Nicolaescu, peliculă care se află pe locul 3 în topul celor mai vizionate filme românești din toate timpurile.

Filmul care i-a adus cea mai mare popularitate a fost ”Nea Mărin miliardar”, regizat tot de Sergiu Nicolaescu, avându-l în centru pe celebrul personaj oltean creat și interpretat de Amza.
„De o deosebită gingășie sufletească, de dragul poeziei, Amza a scris versuri minunate, fără să se numească poet. De dragul tinereții, a fost dascăl la Institut – adorat de studenții pe care și el îi iubea ca pe copiii lui – fără să se intituleze profesor universitar. De dragul naturii, a fost mare vânător și pescar. Iar de dragul nostru, ne făcea să ne tăvălim pe jos de râs când devenea marele povestitor mincinos”, povestește Sanda Toma, partenera sa de scenă.

”Oricât voi trăi și oriunde va fi să mor, rămân băileștean până în străfundul sufletului”, spunea odată Amza Pellea. Știind acest lucru, oamenii din Băilești au inaugurat, în urmă cu 5 ani, ”Casa Memorială Amza Pellea”. Casa albă a fost construită în 1908, dar a fost ulterior extinsă și renovată. În ea sunt obiecte personale ale actorului, fotografii cu Amza, cu soția actorului, Domnica, dar și cu fiica, Oana, sau cu prietenii. O măsuță și două taburete, o scrumieră alături de tabachera lui, certificatul de botez într-o ramă, lanseta cu care a pescuit ultima oară, pălăria preferată, un birou pe care se află o hârtie pe care actorul a scris o poezie — toate vorbesc despre Amza Pellea.

Azi se împlinesc 30 de ani de la moartea marelui actor, cu această ocazie Oana Pellea este invitată la Băilești, locul nașterii tatălui său. Locuitorii orașului Băilești vor comemora moartea lui Amza prin aprinderea luminilor de sărbători, în manifestarea devenită deja tradiţională “Şirul Luminilor”.



3 COMENTARII

  1. #1
    Spammer
    Data de inscriere
     15-11-2009
    Locatie
     bals
    Mesaje
    2127

    suntem cunoscuti datorita lui.dzeu sa aiba grija de el acolo unde este

  2. #2
    0-day Member
    Data de inscriere
     09-11-2013
    Locatie
     Blue Lions City
    Mesaje
    3

    D-zeu sa-l odihneasca in pace! Idolii copilariei,nu astia idioti de azi ( justin bieber,1 direction,lala band etc.)

  3. #3
    A%%
    Senior Member
    Data de inscriere
     07-03-2013
    Mesaje
    627

    Domnul să-l odihnească pe Amza Pellea. Un om – oltean – care ne-a făcut viața frumoasă.
    Un om care vine cu propriul lui spațiu și timp fericite, care reușește și azi să inlăture mizeriile vieții.

Spune-ti parerea

Pentru a putea lasa comentarii logheaza-te cu contul CraiovaForum folosind formularul din partea dreapta sau Inregistreaza-te daca nu ai cont.