Dolj: Când şcoala întreţine visurile – Lipsa banilor nu-l împiedică să fie...

Dolj: Când şcoala întreţine visurile – Lipsa banilor nu-l împiedică să fie premiant!

1.117
1
DISTRIBUIȚI
1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele(2 voturi, media: 5,00)

Are 17 ani şi o maturitate pe care mulţi alţii poate că nu o capătă niciodată. Este cel mai bun din clasă, deşi la performanţa asta poate mulţi alţii nu ar reuşi să ajungă dacă ar fi în locul lui. Are extrem de mult bun simţ, o caracteristică cu care mulţi alţii nu se pot mândri. Se numeşte Ovidiu Dan şi este elev în clasa a XI-a la Colegiul Naţional „Ştefan Odobleja” din Craiova. În spatele ambiţiei sale de a fi cel mai bun stă o poveste de viaţă care îl recomandă drept exemplu.

Într-o căsuţă mică din comuna doljeană Secu locuieşte Ovidiu, alături de părinţii lui. Din puţinul lor, tatăl şi mama au decis că trebuie să-şi susţină băiatul pentru a urma liceul la Craiova şi apoi facultatea, fiindcă, spun părinţii, este unica lui şansă să reuşească în viaţă. Să iasă din sărăcie, să aibă o viaţă mai bună. Astfel, din satul lui natal a plecat la oraş, pentru a învăţa carte.

„Doar aşa o să reuşească în viaţă”

A reuşit printre primii la Colegiul „Odobleja”, unde s-a menţinut printre cei mai buni. În clasă are cele mai bune note. „Trebuie să fiu cel mai bun, să învăţ şi mai mult”, spune convins băiatul. Studiează la profilul „Electronică-Automatizări”, de unde o să primească, la absolvirea liceului, o diplomă de tehnician. Anul trecut a încheiat şcoala cu media generală 9,81. Dar părinţii vor mai mult de la el. „Trebuie să înveţe şi mai bine, să ia numai zece. Doar aşa o să reuşească la o facultate bună, apoi să-şi găsească un serviciu bun, să-şi facă un viitor”, spune tatăl băiatului. Ovidiu recunoaşte că mai ia şi note de 8 şi 9 la unele module. La început, nici la engleză nu se descurca prea bine, însă a studiat mai mult şi a început să-i placă. „Nu-mi plăcea, nu înţelegeam nimic. Dar citesc mai mult şi acum mă descurc bine şi la traduceri. E important să ştii o limbă străină, mai ales acum, dacă vrei să te angajezi, contează orice atu”, mărturiseşte Ovidiu.  

Ovidiu este un elev silitor, învaţă bine şi se pregăteşte pentru un domeniu interesant: cel al calculatoarelor. Sper ca rezultatele obţinute la şcoală să fie confirmate şi la olimpiadele şi concursurile şcolare care se apropie”, mărturiseşte diriginta lui Ovidiu, prof. Tatiana Bălăşoiu.

Familia şi şcoala, singurele bogăţii

Ovidiu face parte din categoria copiilor care din nimic şi cu nimic reuşesc să înveţe. Cei 300 de lei pe care trebuie să-i plătească lunar pentru a sta în cămin poate părea o sumă facilă, însă pentru familia băiatului înseamnă multe sacrificii, chiar dacă jumătate din bani sunt plătiţi de o fundaţie – 100 de lei şi Primăria Craiova, 50 de lei. Tatăl lui Ovidiu nu mai are un loc de muncă, fiindcă la vârsta lui nimeni nu mai vrea să-l angajeze. La fiecare început de săptămână, Ovidiu merge opt kilometri pe jos, până într-un sat vecin, de unde ia autobuzul până la Craiova. La fel şi când pleacă acasă, vinerea. În rest, merge tot pe jos, fiindcă nu-şi permite să cumpere bilete de autobuz. „M-am obişnuit, în plus este bine pentru sănătate”, spune adolescentul. În week-end pleacă acasă, fiindcă, dacă ar rămâne în cămin, nu ar avea unde şi ce să mănânce. Acasă măcar are familia, pe care o ajută şi la treburile din gospodărie.

Crăciunul… o poveste

Mai are doi ani până la terminarea liceului şi deja se gândeşte la ce va face după. Are planuri de viitor şi speră să şi le poată duce la îndeplinire. Nu pentru că nu ar avea ambiţie. Ci pentru că nu se ştie ce-i va rezerva viitorul. „Vreau să merge la facultate, probabil va fi Electrotehnică sau Electronică, nu ştiu exact. De acolo, sper să-mi găsesc apoi un loc de muncă, ceva în domeniul meu”, mărturiseşte Ovidiu.

Când are ocazia, băiatului îi place să joace fotbal, despre care spune că este pasiunea lui. Că joacă mingea îmbrăcat în aceleaşi haine cu care merge şi la şcoală este doar un detaliu. Oricum nu are altele, dar nu se plânge. Zilele acestea se va întoarce acasă, lângă părinţii lui. De Crăciun, a primit o invitaţie de la un prieten să-l petreacă împreună, însă nu ştie dacă o va accepta. Ar vrea să aibă şi familia alături de sărbători… Chiar dacă nu vor fi luminoase, chiar dacă pentru el Crăciunul este… o poveste.



1 COMENTARIU

  1. #1
    Spammer
    Data de inscriere
     15-11-2009
    Locatie
     bals
    Mesaje
    2173

    cinste lui si parintilor.poate sunt oameni care il pot ajuta

Spune-ti parerea

Pentru a putea lasa comentarii logheaza-te cu contul CraiovaForum folosind formularul din partea dreapta sau Inregistreaza-te daca nu ai cont.