Noul Palat al Copiilor din Slatina, mărul discordiei între oamenii de cultură...

Noul Palat al Copiilor din Slatina, mărul discordiei între oamenii de cultură şi profesori

306
0
DISTRIBUIȚI
1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 SteleVoteaza

Spre sfârşitul lui 2010, Laurenţiu Guţică, directorul Muzeului Judeţean Olt, propunea schimbarea denumirii Palatului Copiilor din Slatina din „Adrian Băran” în „Nicolae Truţă”. Iniţiativa era primită cu braţele deschise de o mare parte a oamenilor de cultură olteni, care considerau că meritele omului, profesorului şi artistului Nicolae Truţă, născut în judeţul Olt, ar trebui recunoscute, iar instituţia în care acesta şi-a petrecut cea mai mare parte a vieţii ar trebui să-i poarte numele.

 

„Încă din anul 2010, un grup de intelectuali din ţară şi străinătate au propus printr-un memoriu adresat autorităţilor ca Palatul Copiilor din Slatina să poarte numele artistului prematur dispărut dintre noi. Deşi au trecut aproape doi ani, acest demers nu a avut finalitate datorită unui zid de ostilitate de neînţeles faţă de o personalitate care poate servi ca reper moral şi spiritual generaţiilor noastre viitoare. În tot acest timp, unii s-au grăbit să acorde titlul de cetăţean de onoare al Slatinei – pe care l-a avut şi maestrul Nicolae Truţă – şi numele unor instituţii unor personaje poate importante pe alte meleaguri, însă fără legătură cu viaţa noastră culturală locală. Consider că slătinenii trebuie să-şi promoveze propriile valori”, e de părere Laurenţiu Guţică, directorul Muzeului Judeţean Olt.

 

Oamenii de cultură, susţinători ai iniţiativei

 

O primă voce care susţine redenumirea Palatului Copiilor este Aurelia Grosu, şefa Secţiei Istorie şi Artă a Muzeului Judeţean Olt.

„Nicolae Truţă a fost un om care s-a dedicat culturii oraşului şi judeţului, un om care prin exemplul lui a educat generaţii de pictori. A fost un om al locului, care are în Slatina foarte multe lucrări, un om de o demnitate şi o moralitate extraordinară. Atribuirea acestor denumiri ar trebui să fie o promovare a personalităţilor din partea locului. Nu e un moft şi sunt sigură că dintre Nicolae Truţă şi Adrian Băran, oamenii de cultură din Olt ar alege în proporţie de 100% Nicolae Truţă”, crede aceasta.

 

Pentru schimbarea denumirii instituţiei de învăţământ este şi directorul Bibliotecii Judeţene „Ion Minulescu” Olt.

„Sunt întru totul de acord cu această idee, mai ales că toată activitatea lui Nicolae Truţă s-a desfăşurat la Palatul Copiilor şi datorită lui au ieşit la iveală câteva personalităţi ale picturii româneşti. De asemenea, ne gândeam chiar ca salonul nostru de expoziţii să poarte numele acestui important nume al culturii oltene”, a declarat Paul Matiu.

 

Şi George Smarandache, cel care conduce Centrul Cultural „Eugen Ionescu” din Slatina consideră că propunerea Muzeului Judeţean este întemeiată.


„Am lucrat cu domnul Nicolae Truţă şi ştiu că şi-a desfăşurat activitatea foarte mult timp la Palatul Copiilor, descoperind numeroase talente şi reprezentând judeţul Olt cu cinste. A fost un artist apreciat de colegii de breaslă, nu numai din Olt, ci din întreaga ţară şi cred că demersul Muzeului Judeţean este de bun augur”,
explică acesta.

 

„De ce nu numeşte muzeul «Nicolae Truţă?»”

 

De cealaltă parte, Ilie Brăileanu, directorul Palatului Copiilor „Adrian Băran” din Slatina spune că schimbarea denumirii instituţiei de învăţământ nici nu intră în discuţie.

 

„Oare profesorii de la Palatul Copiilor sunt handicapaţi, trebuie să li se poarte de grijă? Pe noi nu ne-a consultat nimeni, nu ni s-a trimis nicio adresă în acest sens, am aflat de la Primărie că există o propunere de schimbare a denumirii. Domnul Guţică ar trebui să-şi vadă de treaba lui, pentru că lucrurile sunt încheiate, iar denumirea nu se va schimba, să se ocupe de instituţia pe care o conduce. Ce-ar fi ca eu să vin şi să propun schimbarea denumirii unei alte instituţii, doar pentru că aşa vreau eu? Am şi eu o întrebare pentru dumnealui: de ce nu numeşte Muzeul Judeţean «Nicolae Truţă?» Muzeul nu are nicio denumire şi dacă tot vrea ca o instituţie să poarte numele lui Nicolae Truţă, ar putea să facă asta la el, la muzeu”, sugerează Ilie Brăileanu.

 

Mai mult, spune Brăileanu, faptul că Nicolae Truţă a fost profesor al instituţiei de învăţământ nu este un argument puternic pentru schimbarea numelui Palatului Copiilor, fiind convins în acelaşi timp că actuala denumire este potrivită.

 

„Şi ce dacă Nicolae Truţă a lucrat aici 30-40 de ani? Ce-ar fi dacă s-ar da numele tuturor celor care au petrecut mai mulţi ani într-o structură respectivei instituţii? Adrian Băran este o personalitate la nivel naţional, el este cel care s-a luptat pentru menţinerea Palatelor Copiilor după 1989, cel care a menţinut acest sistem, considerat comunist şi păstrat în acest moment numai în România. Palatul Copiilor din Slatina a primit această denumire în 2006 şi consider că s-a luat cea mai bună decizie”, susţine Brăileanu.

 

Astăzi, artistul plastic Marcel Duţu vernisează începând cu ora 14:00 o expoziţie dedicată lui Nicolae Truţă, la Galeria Artis. Cu această ocazie, va fi deschisă şi o listă de semnături care să exprime adeziunea la iniţiativa Muzeului Judeţean.
 



Spune-ti parerea

Pentru a putea lasa comentarii logheaza-te cu contul CraiovaForum folosind formularul din partea dreapta sau Inregistreaza-te daca nu ai cont.