ABA Jiu: Debite mai mari, din cauza topirii formaţiunilor de gheaţă

ABA Jiu: Debite mai mari, din cauza topirii formaţiunilor de gheaţă

628
0
DISTRIBUIȚI
1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 SteleVoteaza

Debitele vor fi în creştere din cauza efectului combinat al precipitaţiilor prevăzute, cedării apei din stratul de zăpadă, evoluţiei formaţiunilor de gheaţă şi propagării conform buletinelor hidrologice emise de Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor, precum și a rapoartelor zilnice de monitorizare generate prin dispeceratele Administrației Naționale ”Apele Române”. Formaţiunile de gheaţă (gheaţă la maluri, năboi, pod de gheaţă) prezente pe majoritatea râurilor (cu excepţia râurilor Vişeu, Iza Tur, Crasna, Barcău, Crişuri şi cele din Banat) vor fi în diminuare şi restrângere. Nivelurile pe râuri la staţiile hidrometrice se vor situa sub Cotele de atenţie.

În bazinul hidrografic Jiu, formațiunile de gheață existente pe râuri (gheață la mal, pod de gheață cu ochiuri, pod de gheață) au fost în diminuare, restrângere, până la eliminare mai ales pe cursurile de apă situate în bazinul superior și mijlociu. Se menține podul de gheață și gheață la mal doar în bazinul inferior la următoarele stații hidrometrice:
– pod de gheață: acumularea Fântanele (DJ)
– gheață la mal: s. h. Breasta (DJ).
Pe fondul temperaturilor, în acest moment, este asigurată scurgerea apei prin masa gheții, fără problem asupra cursului de apă. Acest proces lent de restrângere a ghețurilor va continua pe fondul temperaturilor pozitive pe timpul zilei și a temperaturilor negative pe timpul nopții.
Debitele și nivelurile pe râul Jiu au fost staționare și ușor variabile cu tendința de scădere în bazinul superior și în creștere în restul bazinului, cu precădere în sectorul inferior, datorită efectului cumulat al cedării apei din stratul de zăpadă, precipitațiilor înregistrate, evoluției formațiunilor de gheață și propagării din amonte, situându-se sub COTELE DE APĂRARE.

La această oră, volumele de apă necesare alimentării cu apă a populației din țară sunt asigurate în totalitate, rezerva existentă în acumulări fiind în jur de 3 miliarde metri cubi.



Spune-ti parerea

Pentru a putea lasa comentarii logheaza-te cu contul CraiovaForum folosind formularul din partea dreapta sau Inregistreaza-te daca nu ai cont.