Libera circulaţie a persoanelor în UE

Libera circulaţie a persoanelor în UE

1.852
1
DISTRIBUIȚI
1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele(1 voturi, media: 5,00)

Libera circulaţie a persoanelor este un drept fundamental al cetăţenilor Uniunii Europene (UE), garantat prin Tratate. Aceasta se concretizează în Spaţiul de libertate, securitate şi justiţie, fără frontiere interne. Prin eliminarea frontierelor interne, este necesară o mai bună gestionare a frontierelor externe ale Uniunii, precum şi reglementarea intrării şi şederii cetăţenilor din ţările terţe, inclusiv printr-o politică comună în materie de azil şi imigraţie.
Conceptul liberei circulaţii a persoanelor a fost definit odată cu semnarea, în 1985, a Acordului Schengen, iar mai apoi a Convenţiei Schengen, în 1990, care a marcat eliminarea controalelor la frontieră între ţările participante. Ca parte integrantă a cadrului juridic şi instituţional al UE, cooperarea Schengen s-a extins treptat, pentru a include azi majoritatea statelor membre, precum şi unele ţări terţe.
Comisia propune măsuri menite să garanteze o punere în aplicare coerentă a normelor privind spaţiul Schengen de către statele membre. De asemenea, Comisia doreşte să îmbunătăţească capacitatea spaţiului de liberă circulaţie de a face faţă situaţiilor excepţionale, datorită unui mecanism de reintroducere temporară a controalelor la frontierele interne ale Uniunii Europene (UE).
Uniunea a adoptat o directivă privind dreptul cetăţenilor Uniunii la liberă circulaţie şi şedere în statele membre, care reuneşte măsurile separate din corpusul legislativ complex care a guvernat până acum acest aspect. Printre altele, noile măsuri au menirea de a încuraja cetăţenii Uniunii să îşi exercite dreptul la liberă circulaţie şi şedere pe teritoriul statelor membre, de a reduce formalităţile administrative, păstrând doar aspectele lor esenţiale, de a defini mai bine statutul de membri ai familiei, de a limita refuzul intrării în ţară sau expirarea dreptului de şedere şi de a introduce un nou drept de şedere permanentă.



1 COMENTARIU

  1. #1
    Addicted!
    Data de inscriere
     02-05-2013
    Locatie
     1n 743 Fu7ur3
    Mesaje
    1948

    Pacat ca unele state inca nu ne accepta!

Spune-ti parerea

Pentru a putea lasa comentarii logheaza-te cu contul CraiovaForum folosind formularul din partea dreapta sau Inregistreaza-te daca nu ai cont.