Politica de coeziune a Uniunii Europene

Politica de coeziune a Uniunii Europene

1.615
1
DISTRIBUIȚI
1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele(2 voturi, media: 4,50)

La sfarsitul lunii noiembrie 2013, Parlamentul European a votat noul pachet legislativ privind politica de coeziune. La nivel european, 325 de miliarde vor fi distribuite intre statele membre UE pentru urmatorii sapte ani (2014-2020). Negocierile pentru noul pachet de coeziune au durat mai bine de doi ani si au fost extrem de dificile, avand in vedere contextul crizei, precum si inclestarea institutionala, din ce in ce mai evidenta dintre Consiliul UE (nivelul statelor membre) pe de o parte, si Comisia si Parlamentul (nivelul european) pe de alta parte. Cu toate acestea, compromisurile facute in urma negocierilor transforma politica de coeziune in cea mai bine dotata politica a UE din punct de vedere financiar.
Pentru perioada 2014-2020, Polonia va fi principalul beneficiar al acestor fonduri, fiind eligibila in a accesa si a cheltui 72 de miliarde EUR. La o distanta considerabila, Italia, Spania si Romania (21,8 miliarde EUR) sunt eligible la o contributie substantiala, urmate indeaproape de Cehia, Ungaria si Portugalia.
În ansamblu, politica de coeziune reformată va investi în regiunile, orașele și economia reală a Europei. Acesta va fi principalul instrument de investiții al UE pentru a atinge obiectivele strategiei Europa 2020: crearea de locuri de muncă și generarea de creștere economică, abordarea problemei schimbărilor climatice și a dependenței energetice, reducerea sărăciei și a excluziunii sociale. La aceasta va contribui și definirea mai bună a priorităților-cheie ale Fondului european de dezvoltare regională, cum ar fi sprijinul pentru întreprinderile mici și mijlocii, obiectivul fiind de a dubla sprijinul, de la 70 la 140 de miliarde EUR pe durata celor 7 ani. În toate fondurile structurale și de investiții europene care stimulează proiectele bune va exista un grad mai mare de orientare spre rezultate, precum și o nouă rezervă de performanță. În fine, în cadrul politicii de coeziune, al dezvoltării rurale și al fondului pentru pescuit, eficiența va fi corelată, de asemenea, cu guvernanța economică pentru a încuraja respectarea de către statele membre a recomandărilor UE din cadrul semestrului european.



1 COMENTARIU

  1. #1
    Addicted!
    Data de inscriere
     02-05-2013
    Locatie
     1n 743 Fu7ur3
    Mesaje
    1947

    Sume fabuloase de bani.

Spune-ti parerea

Pentru a putea lasa comentarii logheaza-te cu contul CraiovaForum folosind formularul din partea dreapta sau Inregistreaza-te daca nu ai cont.