Comitetul Regiunilor, Bruxelles: Procesul de semnare a acordului de asociere a UE...

Comitetul Regiunilor, Bruxelles: Procesul de semnare a acordului de asociere a UE cu Moldova, accelerat

9.433
0
DISTRIBUIȚI
1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 SteleVoteaza

Președintele Consiliului Județean (CJ) Dolj, Ion Prioteasa, a participat, în perioada 1 – 3 aprilie, în calitate de membru și președinte al delegației României la Comitetul Regiunilor (CoR), la cea de-a 106-a sesiune plenară a CoR, desfășurată la Bruxelles.

Sesiunea plenară, prefațată de o întrunire a Biroului CoR, a avut ca punct central al dezbaterilor evoluţia situaţiei din Ucraina, context în care s-a reiterat susținerea Comitetului Regiunilor pentru accelerarea procesului de semnare a acordului de asociere a Uniunii Europene (UE) cu Republica Moldova.

03

Îngrijorare pentru Ucraina

Membrii CoR și-au exprimat îngrijorarea față de starea de fapt din țara vecină României, adoptând o rezoluție comună prin care se recunoaște că viitorul Ucrainei este o decizie care aparţine tuturor cetăţenilor acestei țări. De asemenea, direcţia către care se va îndrepta Ucraina poate fi hotărâtă în mod democratic numai de către cetăţenii ucraineni, fără presiuni sau interferenţe din partea vreunei ţări străine.

Îmbucurător este că în conținutul acestui document asumat în unanimitate de plenul Comitetului Regiunilor se face vorbire și despre accelerarea procesului de semnare a acordului de asociere a Uniunii Europene cu Republica Moldova, sprijinind în acest fel decizia Consiliului UE. Semnarea acestui document reprezintă, așa cum se știe, o chestiune de extremă importanță, care vine în acord cu așteptările și demersurile făcute în ultimii ani de către Guvernul României”, a precizat spus Ion Prioteasa, preşedintele CJ Dolj şi al delegaţiei României la CoR.

Rezoluția adoptată de CoR va fi transmisă tuturor actorilor importanți ai instituțiilor UE: președintelui Parlamentului European, celui al Consiliului European și celui al Comisiei Europene, Înaltului Reprezentant al UE pentru afaceri externe și politica de securitate, precum și președinției elene a UE.

Şomajul, pe agenda discuţiilor

Un subiect de o egală importanţă pe ordinea de zi a sesiunii plenare l-a constituit combaterea șomajului în Uniunea Europeană, în special în rândul tinerilor, care se confruntă cu dificultăţi majore în obţinerea unui loc de muncă.

Statisticile oficiale arată că rata șomajului înregistrată în decursul anului trecut a depășit 10% și, ce este și mai rău, proporția persoanelor fără loc de muncă a fost mai mult decât dublă în rândul tinerilor.

În acest sens, a fost dezbătut și adoptat de către plenul CoR un aviz privind proiectul cadrului de calitate pentru stagii, menit să faciliteze tocmai integrarea tinerilor pe piaţa muncii.



Spune-ti parerea

Pentru a putea lasa comentarii logheaza-te cu contul CraiovaForum folosind formularul din partea dreapta sau Inregistreaza-te daca nu ai cont.