Alt Bach, alt Enescu, TÓT(H) Zoli – la Filarmonica Oltenia

Alt Bach, alt Enescu, TÓT(H) Zoli – la Filarmonica Oltenia

799
0
DISTRIBUIȚI
1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 SteleVoteaza

Muzică de Bach, plus percuţie la puterea „n”, plus proiecţii 3D, plus vioară şi violoncel, plus show, egal „Bach în ShowBiz”, un proiect „musical fusion”.
Zoli TÓTH, fondator şi lider al trupei Sistem, se întoarce după 15 ani la muzica clasică, pe care o combină cu experienţele sale din alte genuri.

Am aşteptat cu multă nerăbdare să descopăr Zoli Toth Quartet care invită iubitorii de muzică clasică alaturi de iubitorii de muzică experimentală. Scena era amenajată pentru intalnirea cu Marele Bach: marimba şi vibrafon ( două instrumente muzicale din familia instrumentelor de percuţie), o vioară si un violoncel alaturi de o instalatie care ne pregatea pentru un super-show cu proiecţii 3D.

Zoli Toth ne-a prezentat de la inceput programul: 14 variaţiuni pe teme de Johann Sebastian Bach, compuse de Adrian Enescu, în stil pop, rock, jazz, clasic, muzică electronică.
Variatiunile sunt gandite in asa fel incat oricare dintre ele sa poată deveni muzica unui film. Fiecare piesă este un univers. Fiecare muzică este o poveste. In acest „road movie” este vorba despre efortul intoarcerii in punctul de pornire, locul care generează alte noi calatorii” spune Adrian Enescu, pionierul muzicii electronice din România, care a lucrat timp de aproape un an la acest playlist impresionant de lucrări fusion pe temele lui Johann Sebastian Bach.

Muzica a fost insotită de proiectii 3 D marca “Les Ateliers Nomad” si de apaluzele noastre. La un moment dat, Zoli ne face o alta surpriză. Adauga poezia. Mi-a plăcut foarte mult si abia asteptam sa văd ce mai urmează. A urmat prezentarea echipei care formeaza Zoli Toth Quartet. Până în acest moment, nu se regăseşte nicaieri pe scenele de muzică clasică din lume un quartet format din doi percuţionişti (unul care cântă la instrumente ritmice, unul la instrumente melodice), violoncel şi vioară. Astfel i-am cunoscut pe Amalia Gîscă – vioară, Flaminia Nastai – violoncel, Bogdan Pop – percuţie şi, evident, Zoli-percutie. Bogdan Pop a fost elev al Liceului de Artă din Craiova si a fost studentul lui Zoli Toth. Au urmat alte aplauze, iar muzică si, la un moment dat, aflăm că s-a sfarsit. Aplauzele noastre au continuat, asa că am ascultat o alta piesă si i-am rasplătit cu alte aplauze.

Mi-a plăcut foarte mult acest spectacol si am fost sa vorbesc cu Zoli TÓTH. I-am spus că in fiecare seară in Craiova se ascultă Strauss, in Piata Mihai Viteazu, la 25 de m de Filarmonică si mi-ar placea sa ascultăm cate 2 melodii din acest concert, inainte de Strauss. A fost foarte incantat si a spus ca va discuta cu domnul Adrian Enescu. Cand am plecat de la Filarmonica, am intalnit o doamnă care a auzit propunerea pe care am facut-o si a insistat sa nu renunt pâna nu rezolv. M-a bucurat foarte mult. Am aflat că a fost profesoară la Liceul de Arta din Craiova. Genul de spectacol pe care l-am văzut aduce publicul aproape de muzica clasică si promovează si evenimentele care sunt la Filarmonica din Craiova.
A fost o seară minunata si am atasat fotografii care sa vă transmită emotia spectacolului.

Turneul ”Bach in ShowBiz” ajunge în 11 oraşe din toată ţara ( Ploieşti, Craiova, Timişoara, Oradea, Satu Mare, Cluj-Napoca, Piteşti, Braşov, Târgu Mureş, Sibiu,Deva) si Bucureşti.

Articol realizat de Mirela Coman



Spune-ti parerea

Pentru a putea lasa comentarii logheaza-te cu contul CraiovaForum folosind formularul din partea dreapta sau Inregistreaza-te daca nu ai cont.