(Foto/Video) Tehnologia din Champions League a ajuns la Coșoveni

(Foto/Video) Tehnologia din Champions League a ajuns la Coșoveni

3.787
1
DISTRIBUIȚI
1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele(8 voturi, media: 5,00)

Fotbaliştii sunt monitorizați precum marile staruri

Joacă în liga a cincea din România, dar asta nu-i împiedică să folosească tehnologia din fotbalul mare. Din acest punct de vedere, jucătorii echipei FC Viitorul Coșoveni se pot lăuda că sunt la același nivel cu Messi, Ronaldo, Rooney sau alți fotbaliști care joacă în Uefa Champions League – cea mai importantantă competiție a cluburilor de pe „bătrânul” continent.DSC_3803

Cel care i-a adus la acest nivel pe fotbaliștii echipei comunei doljene este nimeni altul decât jucătorul de snooker Toma Marinescu. Medaliatul cu bronz al Ligii Naționale din urmă cu trei ani spune că prețul unui cip care măsoară performanțele fotbaliștilor se ridică undeva la 70 de lire, iar comanda se poate face online. „Cipul „Adidas miCoach” înregistrează distanța parcursă de jucători, viteza maximă și mulți alți parametrii. E folosit în Champions League, în principal. De acolo am aflat despre el. La noi în țară, din câte știu, nici în liga întâi nu e folosit. Noi suntem în liga a cincea. Dispozitivele le-am comandat online, după un site specializat din Anglia. Prețul? Aproximativ 70 de lire fiecare cip. Pe lângă asta e nevoie și de ghete speciale în care se încorporează dispozitivul”, declară sportivul.

11 kilometri, recordul de distanțăDSC_3662

Pe lângă cariera de jucător de snooker, Tomiță este și un împătimit al sportului rege. În timpul liber joacă fotbal pentru echipa comunei și se numără printre cei care testează capacitățile cipului „Adididas miCoach”. Cel mai mult a reușit să parcurgă, potrivit datelor oferite de dispozitiv, distanța de 11 kilometri, mai bine decât, spre exemplu, atacantul lui Arsenal, Lukas Podolski, cel care a alergat într-unul dintre meciurile actualului sezon de Uefa Champions League 10.8 kilometri. Chiar și așa, oamenii din Coșoveni privesc cu amuzament ideea fotbalistului echipei comunale. „Eu le am de aproximativ un an și încerc la fiecare meci să fac statistica pentru mine, în principal, și pentru alți doi jucători, pe care îi aleg prin rotație, pentru a folosi toată lumea cipurile. Avem doar trei. Ar fi bine să aibă toți jucătorii, dar e mai greu pentru că trebuie să citești statistica pentru fiecare jucător în parte, trebuie să descarci datele pe calculator. Asta se poate face cu ajutorul cipului și a unui stick USB. Recordul la distanța parcursă a fost de aproximativ 11 kilometri, ceea ce pentru nivelul unde jucăm noi e foarte bine. Depinde și de condițiile în care se prezintă gazonul. Oamenii de aici au auzit de cipurile noastre și se amuză, sunt puși pe glume”, mai spune Marinescu.

Vestiar oferit de un scouter de la AS Roma DSC_3695

Locul unde se schimbă fotbaliștii echipei din Coșoveni are o poveste interesantă. Vestiarul echipei doljene a fost oferit de unul dintre scouterii echipei italiene AS Roma, echipă obișnuită până nu demult cu aerul tare al Ligii Campionilor. „Era prin vara anului 2003, aveam un meci amical. Lume multă la stadion. Dintr-o mașină coboară un tip, era italian. Lucra pentru AS Roma, era căutător de talente, avea o colaborare cu echipa din Caracal. A intrat în vorbă cu noi, ne-am împrietenit… A văzut că erau mulți copii și a zis că o să vină a doua sau a treia zi ca să facem un antrenament. Ușor, ușor ne-am împrietenit, ne-am făcut o echipă de juniori, făcea și el antrenamente cu noi. I-a ajutat pe copii, le-a cumpărat echipamente, genți, geci și multe altele. În cele din urmă s-a hotărât să ne cumpere un vestiar. A dat vreo 20 de milioane pe el, în bani vechi. L-a făcut cadou pentru școala din Coșoveni. Acum, noi îl folosim”, își amintește Marinescu.

La Coșoveni, tactica se face ca pe Old TraffordDSC_3683

Antrenorul de la FC Viitorul Coșoveni le explică fotbaliștilor sistemele de joc și alte considerații tehnico-tactice pe o tablă de joc precum cea pe care Sir Alex Ferguson o folosea pe vremea când o pregătea pe Manchester United. Și rezultatele se văd. Echipa se află pe prima poziție în clasamentul Seriei a II-a din Liga a V-a, cu 52 de puncte, la două peste ocupanta poziției secunde.

Conducătorii echipei din Coșoveni și-au permis să achiziționeze chiar două table de joc confecționate handmade. Le-au comandat tot online, ca și cipurile, și au plătit aproximativ 100 de lire pntru ambele.

Localnicii, la zi cu noutățile din Champions LeagueDSC_3874

Prezenți în număr mare la meciul de săptămâna trecută din Cupa României, cu echipa din Bechet, între câteva încurajări pentru propria echpă, sătenii din Coșoveni au schimbat și câteva impresii despre una dintre semifinalele actualului sezon din Uefa Champions League. „Bă, ai văzut cum i-a bătut Realul pe ăia? Ai văzut cum a băgat-o Ronaldo în ațe?!… E fotbalist, ce să mai”, spunea înfocat unul dintre localnici. Partenerul de discuție îl aproba și completa:  „Realul câștigă anul ăsta Champions League”.

Atmosfera mai ceva ca în liga întâi

Dacă în „Liga lui Mitică” – așa cum era cunoscută prima divizie a fotbalului românesc, pe vremea când era șef la Liga Profesionistă de fotbal era Dumitru Dragomir, cunoscut și ca „oracolul din Bălcești” – torțele și fumigenele sunt lucruri sfiinte, la Coșoveni nu e nici o problemă în acest sens. La meciul de cupă cu Danubius Bechet, câștigat de FC Coșoveni cu 3-2 după prelungiri, fotbaliștii echipei gazdă au ieșit pe teren într-o perdea de fum, acompaniați de încurajările galeriei, dar și de zgomotul petardelor, care te duce cu gândul la derby-urile din Serie A. DSC_3722Ne susține echipa, încercăm să creem o atmosferă cât mai frumoasă, avem steaguri, bannere și fumigene. Vrem să arătăm că fotbalul se bucură de apreciere și la nivel mai mic”, spune Spuky, șeful galeriei.

Copiii nu l-au uitat pe Costică Ștefănescu 

La câțiva pași de nucleul dur al fanilor din Coșoveni, câțiva copii prea puțini speriați de ceea se întâmpla pe teren stăteau mândri în spatele unui banner cu numele și numărul lui Costică Ștefânescu. Dacă cei mari sunt la zi cu ce se întâmplă în Uefa Champions League, puștii au și ei habar de cel care a fost căpitanul Craiovei Maxima. „A jucat în generația de aur a Craiovei, pe postul de fundaș”, a răspuns prompt unul dintre fanii juniori. Un alt suporter, deja cu vechime, le ia apărarea: ”Știu cine e Ștefănescu! Copiii vin la fiecare meci după ce termină orele”. Nu cumva ca cei ce citesc aceste rânduri să creadă că ar fi niște chiulangii de renume.

 

Ana-Maria Gebăilă, Florin Tomescu

 

 

 



1 COMENTARIU

  1. #1
    Fan Stiinta
    Data de inscriere
     15-02-2011
    Locatie
     craiova brazda
    Mesaje
    1176

    up///////////////////

    Nu ma suna daca nu stii sa saluti si sa inchei o afacere Secretul succesului este sAƒ E™tii sAƒ pierzi cu demnitate E™i sAƒ cA¢E™tigi cu modestie

Spune-ti parerea

Pentru a putea lasa comentarii logheaza-te cu contul CraiovaForum folosind formularul din partea dreapta sau Inregistreaza-te daca nu ai cont.