Dolj: Intervenţii continue ale angajaţilor de la Ape pentru evitarea inundaţiilor

Dolj: Intervenţii continue ale angajaţilor de la Ape pentru evitarea inundaţiilor

830
0
DISTRIBUIȚI
1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 SteleVoteaza

Angajaţii Administrației Bazinale de Apă Jiu, prin Sistemul de Gospodărire a Apelor Dolj, au acționat, din momentul instituirii CODULUI GALBEN SI A CODULUI PORTOCALIU în localităţile amenindate de inundaţii.

Au avut loc intervenţii:

pe pârâul Teslui,  amonte pod mal drept, în localitatea Motoci pentru supraînălțarea digului în 2 zone joase pe lungimi de 15 m, respectiv 10 m, cu o formație de intervenție alcătuită din 12 muncitori, 2 tesa, cu următoarele mijloace și materiale  de intervenție: 500 saci umpluți cu nisip, 1 buldoexcavator, 2 autobasculante cu nisip, 2 autoutilitare ți 1 autoturism. 10291364_4177867301622_1318501535944572898_n[1]

• Comuna   Ghercești, sat Gârlești s-a acționat pe pr. Teslui  pentru izolarea unei gospodării cu o formație de intervenție alcatuită din 9 muncitori, 3 tesa, cu următoarele mijloace și materiale de intervenție: 150 saci umpluți cu nisip,1 autoutilitară și 1 autoturism și preventiv 1 autobasculantă cu nisip pentru eventuale intervenții.

• Com Robănești, sat Popânzălești pe pr. Teslui s-a acționat în zona bisericii, pentru supraînălțare zonă pod Teslui, cu o formație de intervenție alcatuită din 5 muncitori, 1 tesa, cu următoarele mijloace și materiale  de interventie: 150 saci umpluți cu nisip, 1 autoutilitară.

De asemenea, având în vedere situația hidro-meteorologică actuală pe  cursurile de apă din județul Dolj și prognoza meteorologică, A.B.A Jiu prin S.G.A Dolj monitorizează în continuare evoluția nivelurilor și debitelor pe cursurile de apă, precum și starea lucrărilor hidrotehnice cu rol de apărare aflate în administrare, specialiștii fiind pregătiți să intervină pe parcursul zilei de astăzi, 15 mai 2014, în următoarele zone critice dacă situația o impune:

Comuna Carpen, sat Cleanov pr. Desnățui se va acționa pentru supraînălțare  mal drept aval moară cu o formație de intervenție alcatuită din 5 muncitori, 1 tesa, cu următoarele mijloace și materiale  de intervenție: 500 saci umpluți cu nisip, 40 kg folie, 1 autoutilitară, 1 buldoexcavator S.G.A și 1 de la primărie.

• Comuna Ghercești  pr. Teslui se va acționa pentru supraînălțare mal cu o formație de intervenție alcatuită din 3 muncitori, 1 tesa, cu următoarele mijloace și materiale  de intervenție: 650 saci umpluți cu nisip,1 autobascuntă cu nisip.

• Comuna Argetoaia, sat Piria pr. Argetoaia se va acționa pentru supraînălțare  mal cu o formație de intervenție alcatuită din 7 muncitori, 1 tesa, cu următoarele mijloace și materiale de intervenție: 150 saci umpluți cu nisip,1 autoutilitară cu nisip, 1 autoturism.

Angajații sunt pregătiți să intervină în zonele critice dacă situația o impune. Astfel, echipele S.G.A Dolj au pregătiți peste 1200 saci cu nisip folosiți pentru eventuale interventii. Se monitorizează cu multă atenție pârâul Desnățui pe sectorul Călugarei – acumulare Fântânele, pârâul Raznic, pârâul Terpezița, pârâul Merețelşi  pârâul Teslui”, a precizat directorul A.B.A Jiu, Marin Talău.

În cursul zilei și nopții de ieri, 14.05.2014 A.B.A Jiu, prin S.G.A Dolj a acționat cu formații, materiale și mijloace de intervenție pe cursurile de apă din județ, în următoarele puncte critice:

• Comuna Carpen, sat Cleanov – pr. Desnățui s-a acționat pentru supraînălțarea malurilor în punctele critice cu: 2 tesa, 6 muncitori, 10 voluntari, 1 autoutilitară, 2 buldoexcavatoare (1 SGA, 1 CLSU),   2000 saci cu nisip.

• Comuna Drăgotești,  sat Viișoara – pr. Teslui s-a acționat pentru opturarea unei breșe creeată la inundațiile anterioare, cu:  1 tesa,  7 muncitori, 1 buldoexcavator, 1 autoutilitară, 1 încărcător,  170 saci cu nisip.

 • Comuna Pielești, Sat Parșani

Datorită precipitațiilor înregistrate în ultimele zile, nivelurile și debitele au crescut pe pr.Teslui, fără depășirea cotelor de apărare, fiind inundată partea carosabilă a DJ 641 Mischii – Caracal, în localitatea Pielești, sat Parșani, zona de subtraversare a podului de cale ferată, pe o lungime de cca.50-60 m cu o înîlțime a lamei de apă de cca.30 cm. Circulația pentru autoturisme a fost deviată pe o rută ocolitoare DC 87 – DE 574 – DJ 641, situată în aval 500 m.

 • Comuna Robănești, Sat Bojoiu

Datorită precipitațiilor abundente și a scurgerilor de pe versanți, drumul de acces spre satul Bojoiu a fost acoperit cu apă pe cca.100m, iar în sat drumul e afectat pe cca.300 m. Nu s-a întrerupt circulația.

• Comuna Teslui, Sat Preajba de Pădure

Datorită precipitațiilor abundente și a scurgerilor de pe versanți, DJ 641 Mischii – Caracal a fost acoperit cu o lama de apă de 40-50 cm pe o lungime de cca.70 m. Circulația s-a restricționat pentru autoturisme.

 • Comuna Pielești, Sat Câmpeni

În comuna Pielești, sat Câmpeni au fost inundate 30 gospodarii și 1 bucătărie de vara datorită  revărsării pârâului Balșița, afluent al Oltețului.

•  Comuna Mischii, Sat Motoci

Datorită precipitațiilor abundente și a scurgerilor de pe versanți, DN 65 C  a  fost acoperit cu o lamă de apă de 10 cm pe o lungime de 30 m. Circulația nu e întreruptă.

•  Comuna Robănești, Sat Lăcrița

Datorită precipitațiilor abundente și a scurgerilor de pe versanți, drumul de acces spre satul Lăcrița  a fost acoperit cu o lamă de apă de 30 cm, pe o lungime de 20 m. Circulația nu e întreruptă.

 • Comuna Teslui, Sat Teslui

Au fost inundate din scurgeri de pe versanți 20 gospodării și o casă.

Comuna Teslui, Sat Teslui

Stația PECO a fost inundată. S-a intervenit pentru ca apa să nu se scurgă spre pr. Teslui și să producă poluare. Se acționează cu: 4 muncitori și 60 saci umpluți cu nisip.

Comuna Robănești, Satele Bojoiu și Lăcrița

S-a intervenit pentru ca apa de pe carosabilul drumurilor provenita din precipitații și scurgeri de pe versanți să nu pătrundă în gospodăriile populației. S-a acționat cu: 11 muncitori, 260 saci cu nisip, 2 autobasculante cu nisip,1 autoturism și 1 autoutilitară.

Conform prognozei elaborate de Compartimentul Prognoze Bazinale al A.B.A. Jiu,  precum  și de INHGA-CNPH, în următorul interval, nivelurile și debitele vor fi în general în creştere datorită efectului combinat al precipitaţiilor in curs, celor prognozate şi propagării din amonte.

Creşteri mai însemnate de niveluri şi debite cu depăşiri ale COTELOR DE APĂRARE se vor înregistra pe unele cursuri de apa din bazinul  mijlociu si pe cele din bazinul inferior, precum si pe sectorul inferior al raului Jiu, datorită precipitaţiilor importante cantitativ inregistrate a celor prognozate şi propagarii din amonte.

 La  ora 10.00  se situează peste COTA DE ATENȚIE:

  1. 1.       râul  Jiu, la s.h. Răcari – Cota miră era de  350 cm; Debitul (Q)= 348 mc/s, situându-se peste COTA DE ATENȚIE (CA =330) cu 20 cm. Tendința  este de creștere.
  1. 2.      râul Desnățui, la s.h. Călugărei – Cota miră era de 160 cm; Debitul (Q)= 6.20 mc/s, situându-se peste COTA DE ATENȚIE cu 10 cm. Tendința  este de creștere.


Spune-ti parerea

Pentru a putea lasa comentarii logheaza-te cu contul CraiovaForum folosind formularul din partea dreapta sau Inregistreaza-te daca nu ai cont.