Bugetul Craiovei transparent sau nu?

Bugetul Craiovei transparent sau nu?

3.538
2
DISTRIBUIȚI
1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele(1 voturi, media: 4,00)

Joi 23 martie bugetul urbei noastre se va afla în dezbatere publică la sediul Primăriei iar conform legii acesta trebuie să fie supus analizei cu cel puțin 10 zile înaintea adoptării. În anii precedenți forma propusă spre dezbatere publică se regăsea pe site-ul Primăriei Craiova în variantă integrală, anul acesta ne este prezentat doar un rezumat. 

 

Ce este ținut secret?

Se pare însă că în acest an bugetul este prezentat publicului „spre dezbatere” doar cu puțin timp înainte de această dezbatere și cum documentul este unul foarte stufos (conține câteva sute de pagini) nimeni nu-l poate analiza într-un timp atât de scurt. Conform legii privind transparenţa decizională în administraţia publică persoanele direct interesate pot depune în scris propuneri, sugestii sau opinii sau pot lua cuvântul în ședința publică dar pentru a face acest lucru trebuie să aibă acces la documentul integral, la nota de fundamentare, expunerea de motive sau referatul privind necesitatea adoptării acestui act normativ.

Nici vorbă de aceste lucruri pe site-ul Primăriei unde ne este prezentat un document de numai 20 pagini, un fel de rezumat cu veniturile și cheltuielile pe fiecare capitol bugetar în parte. Documentul la care facem referire l-am atașat aici: 14879. Acesta nu ne spune absolut nimic despre direcțiile spre care se concentrează investițiile publice în acest an, aflăm doar că vom avea 600.801.000 lei venituri și vom cheltui 602.388.000 cu defalcarea lor pe capitole dar în același stil spartan.

 

Ce spune legea?

Legea 52 din 21 ianuarie 2003 privind transparenţa decizională în administraţia publică este foarte clară și nu lasă loc de interpretări:

Art. 6. – (1) În cadrul procedurilor de elaborare a proiectelor de acte normative autoritatea administraţiei publice are obligaţia să publice un anunţ referitor la această acţiune în site-ul propriu, să-l afişeze la sediul propriu, într-un spaţiu accesibil publicului, şi să-l transmită către mass-media centrală sau locală, după caz.

Aceste obligații au fost îndeplinite, anunțul a fost făcut, publicat si transmis către presa locală. Doar anunțul!

(2) Anunţul referitor la elaborarea unui proiect de act normativ va fi adus la cunoştinţă publicului, în condiţiile alin. (1), cu cel puţin 30 de zile înainte de supunerea spre analiză, avizare şi adoptare de către autorităţile publice. Anunţul va cuprinde o notă de fundamentare, o expunere de motive sau, după caz, un referat de aprobare privind necesitatea adoptării actului normativ propus, textul complet al proiectului actului respectiv, precum şi termenul limită, locul şi modalitatea în care cei interesaţi pot trimite în scris propuneri, sugestii, opinii cu valoare de recomandare privind proiectul de act normativ.

Așadar, orice proiect supus dezbaterii publice trebuie publicat integral și împreună cu o notă de fundamentare, o expunere de motive sau un referat privind necesitatea. Lucrurile acestea absolut obligatorii și clare în Lege, dar lipsesc în acest an din anunțul publicat de către Primăria Craiova pe site-ul propriu. 

Varianta integrală a anunțului o găsiți pe site-ul Primăriei Craiova.

Iar spre exemplificare și proiectul de buget al Bucureștiului aflat pe site-ul instituției.

Ce urmează?

Mâine (joi 23 Martie) bugetul se va afla în dezbatere publică și cel mai probabil atunci vom afla detalii referitoare la cum intenționează să cheltuiască executivul banii craiovenilor în anul 2017. Abia de săptămâna viitoare, luni, se va regăsi și pe site ca proiect de hotărâre. Joi, (adica pe 30 martie) acesta se va regăsi pe ordinea de zi a ședintei ordinare a CLM din această lună deși nu va fi trecut termenul de 10 zile prevăzut de lege pentru propuneri din partea celor interesați.

P.S. din cauza incompetenței unor funcționari publici acest act normativ ar putea fi atacat și blocat în instanță deoarece nu respectă legea și astfel Craiova ar putea rămâne fără buget pe anul 2017 cel puțin până când legea va fi respectată.



2 COMENTARII

  1. #1
    @#I
    Spammer
    Data de inscriere
     05-11-2014
    Mesaje
    2752

    Ca chiloții lui tataie.

    https://www.facebook.com/votez.info/...4793315127809/IMPORTANȚA VOTULUI
  2. #2
    Newcomer
    Data de inscriere
     01-12-2009
    Locatie
     seges arcesitus
    Mesaje
    43

    Curat murdar !

Spune-ti parerea

Pentru a putea lasa comentarii logheaza-te cu contul CraiovaForum folosind formularul din partea dreapta sau Inregistreaza-te daca nu ai cont.