Timbrul de mediu, eliminat de la 1 ianuarie 2017

Timbrul de mediu, eliminat de la 1 ianuarie 2017

11.820
12
DISTRIBUIȚI
1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele(2 voturi, media: 5,00)

Camera Deputaţilor a adoptat, marţi, în unanimitate, în calitate de for decizional, proiectul de lege al PSD privind eliminarea unor taxe nefiscale, printre care şi timbrul de mediu. În cazul în care președintele va promulga proiectul avizat de parlamentari, timbrul de mediu este eliminat din 1 ianuarie 2017, potrivit Mediafax. În Dolj, magistrații au declarat ilegală plata timbrului de mediu printr-o sentință dată în premieră în luna iunie a.c., însă acesta trebuie plătit în continuare, dar banii pot fi recuperați în instanță.

 

Luni, 24 octombrie, s-a discutat cu privire la eliminarea timbrului de mediu, iar reprezentanții industriei auto au spus că doar forma și modul de aplicare sunt greșite și sunt taxate de Curtea de Justiție a Uniunii Europene, nu și principiul acestuia.

 

Reprezentanții industriei au avertizat că eliminarea timbrului de mediu va avea ca efect scăderea producției locale cu 20 – 30%. În cadrul votului din Camera Deputaților, Liviu Dragnea, a transmis industriei auto că piererile reclamate vor fi compensate printr-un “pachet de măsuri fiscale” pregătit de partidul acestuia, scrie Mediafax. Conform sursei citate, ministrul Mediului anunțase că eliminarea timbrului de mediu nu este o măsură bună. Din banii strânși prin această taxă sunt finanțate programele Rabla.

 

“(…) Timbrul de mediu este o sursă foarte importantă de venit la Fondul de Mediu. Din punctul meu de vedere şi asta este ceea ce am discutat foarte mult la nivelul grupului de lucru, categoric am înţeles acest timbru de mediu actual şi pentru că este declarat ilegal şi pentru că este inechitabil în forma în care există. Trebuie abrogat, dar în acelaşi timp înlocuit cu o altă modalitate”, a precizat ministrul Mediului.

Timbrul de mediu a fost introdus în 2013, după ce ultima variantă a taxei auto a fost declarată ilegală de Curtea de Justiție a Uniunii Europene. Aceeași soartă a avut-o și timbrul de mediu la începutul acestui an. Taxa a fost declarată ilegală, iar românii care au achitat timbrul de mediu pot să ceară înapoi sumele plătite. Săptămâna trecută, ministrul Mediului venise cu o propunere care să transforme timbrul de mediu.

 

Una din variantele pe care noi am luat-o în calcul a fost o taxare a consumului de combustibil. Un pachet în doi piloni. Pe de o parte, o taxare a combustibilului cu o sumă mică de fapt, care s-ar fi regăsit într-un impact de maximum doi lei pe un plin de benzină pe lună şi un pilon de impozitare diferenţiată, pentru că în clipa de faţă noi nu impozităm în mod diferenţiat în funcţie de norma de poluare a motorului”, a declarat atunci ministrul Mediului, Cristiana Paşca Palmer.



12 COMENTARII

  1. #1

    si cum majoritatea masinilor sunt euro 3 si 4, va fi fix acelasi lucru, se vor transfera toate la vecinii bulgari si vor ramane in tara doar cele euro 5 cu motoare sub 2000cm3

  2. #2

    da… ca de pe 11 dec pana pe 1 ian au timp sa puna alt timbru

  3. #3

    Fiindca noi suntem singura tara care platim asa ceva

  4. #4

    Și cu cei care au plătit până acum ce se întâmplă?O să vedem bani înapoi la anu si la mulți ani.

  5. #5

    Intra doua taxe noi in locul acesteia deci nu va faceti sperante degeaba.

  6. #6

    Nu tot voi ati votat aceasta ilegalitate ?Acum inainte de alegeri nu mai este buna si este ilegala.pana acum a fost buna.Intelegem ,se intalni hotu cu prostu ..

  7. #7

    Pentru cei care nu stiu .NU Parlamentarii astia penali au zis ca timbrul este ilegal ,ci Curtea Europeana de Justitie a UE a hotarat acest lucru in data de 09 iunie 2016 .Asa ca sa nu mai manipuleze lumea si sa lase impresia ca ei sunt primii care au zis asta.

  8. #8

    Uite ce spuneau cei de la Automarket.ro : In cadrul Uniunii Europene, tari precum Bulgaria, Republica Ceha, Germania,Estonia, Lituania, Luxemburg, Suedia, Slovacia si Marea Britanie nu practica o taxa de prima inmatriculare. De departe, cea mai insemnata taxa de prima inmatriculare poate fi gasita in Danemarca, unde un cetatean trebuie sa plateasca intre 105 si 180% din valoarea unui vehicul.

    In Austria, cumparatorii de automobile noi trebuie sa plateasca o taxa de inmatriculare bazata pe consumul de carburant al unui vehicul, iar nivelul acestei taxe urca pana la 16% din valoarea automobilului. Belgia, Cipru, Portugalia si Polonia aplica o taxa de inmatriculare in functie de cilindree. In cazul Belgiei, aceasta taxa este calculata si in functie de vechimea autovehiculului, pe cand in Portugalia si Cipru se iau in considerare emisiile de CO2.

    Taxa de inmatriculare aplicata in Polonia variaza intre 3.1 si 18.6% din valoarea masinii si este calculata doar in functie de cilindree. Spania aplica o taxa de inmatriculare bazata pe emisiile de CO2 ale vehiculului si variaza de la 0% – pentru vehiculele care emit pana in 120 grame CO2/km, pana la 14.75% din pretul autoturismului – pentru vehiculele care emit peste 200 grame de CO2/kilometru.

    Finlanda aplica o taxa de inmatriculare pe criterii similare cu ale spaniolilor, diferenta fiind faptul ca taxa din Finlanda este bazata pe pretul si emisiile de CO2 ale unui vehicul. Mai exact, taxa de inmatriculare a unui vehicul calculata in procente este de 4.88% + (0.122 x emisii CO2/kilometru). Minimul este de 12.2%, pe cand maximul poate atinge 48.8% din valoarea de achizitie a unui automobil. Franta aplica o taxa de inmatriculare bazata pe emisiile de CO2, care pleaca de la 200 euro pentru vehiculele care emit intre 161 si 165 grame CO2/km si urca la 2.600 euro pentru vehiculele care emit peste 250 grame CO2/km. Totusi, sistemul francez (cunoscut in industrie sub numele de Bonus/Malus) recunoaste masinile cu emisii reduse, cumparatorii primind bonusuri la achizitia modelelor care emit sub 120 de grame CO2/km.

  9. #9
    Fan Stiinta
    Data de inscriere
     15-02-2011
    Locatie
     Craiova Brazda
    Mesaje
    4100

    SCOATE UNA SI PUN ALTA.

    Nu ma suna daca nu stii sa saluti si sa inchei o afacere Secretul succesului este sAƒ E™tii sAƒ pierzi cu demnitate E™i sAƒ cA¢E™tigi cu modestie
  10. #10

    Ii dati in judecata si castigati!

  11. #11
    Maniac
    Data de inscriere
     23-01-2006
    Mesaje
    4786

    Abureli,nu o sa schimbe nimic.

  12. #12
    Insane
    Data de inscriere
     31-07-2007
    Locatie
     BlueSud
    Mesaje
    6100

    Un JEG ORDINAR DE TAXA care a supt romanii de bani 10 ani la rand. Producatorii de masini sa faca masini fiabile, ieftine care sa merite cumparate nu petarde la supraret.
    Aceasta taxa trebuia scoasa in primul an de cand au bagat-o adica in 2008. Si din 2008 pana in 2017 e ceva..

    Sa nu uitati cine a bagat taxa auto.. PNL+PSD.. in 2007 aka Fotomodelul de Tariceanu si gasca lui care aveau vadit interese economice personale … impulsionati de la spate de PSD

    Eu din cauza asta nu o sa votez pnl-psd la alegerile astea.. Sa se spele cu ea pe cap.

    Oricum daca cresc impozitele pe masini astia sug si mai multi bani de la fraierii de cetateni romani.

    V.M.P.T.I.S.I.2016 !!

Spune-ti parerea

Pentru a putea lasa comentarii logheaza-te cu contul CraiovaForum folosind formularul din partea dreapta sau Inregistreaza-te daca nu ai cont.