Craiova: Salon Naţional de Minerale, Fosile şi Geme, în Piața ”Mihai Viteazul”

Craiova: Salon Naţional de Minerale, Fosile şi Geme, în Piața ”Mihai Viteazul”

697
0
DISTRIBUIȚI
1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele(1 voturi, media: 5,00)

Spectaculoase flori de mină, eşantioane de minerale, geme şi podoabe prelucrate, vor fi expuse, începând de vineri, 15 mai, și până duminică, 17 mai a.c., spre vânzare, în cadrul acţiunii culturale, devenită deja tradiţie pentru Craiova, Salonul Naţional de Minerale Fosile şi Geme, care se va desfășura în Piața ”Mihai Viteazul”.

 

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Muzeul Olteniei Craiova organizează vineri, 15 mai, în Piaţa “Mihai Viteazul”, începând cu ora 10,00, a VIII-a ediţie a Salonului Naţional de Minerale Fosile şi Geme. Participanţii la Salon sunt colecţionari şi comercianţi de minerale, fosile şi geme din ţară (Baia Mare, Satu Mare, Cluj-Napoca, Arad, Tulcea, Bucureşti etc.) şi din străinătate (Ungaria, Ucraina, Moldova, Africa de Sud).

 

Conceput de către specialiştii Secţiei de Ştiinţele Naturii ca o expoziţie în aer liber,  o bursă a mineralelor, fosilelor şi gemelor, Salonul are, de asemenea, menirea de a informa şi forma publicul vizitator. Pentru a accentua latura educativă, formatoare, în cadrul acţiunii culturale vor fi organizate conferinţe susţinute de specialişti, care prezintă subiecte din mineralogie şi din paleontologie. La ediţia din anul acesta sunt programate două astfel de conferinţe: „Fosile din Oltenia”, susţinută de dr. Constantin Enache, cercetător de valoare, liderul geologilor din Oltenia, şi „Silexul – mineral sau unealtă?”, susţinută de dr. Ștefan Negreanu, cadru didactic la Facultatea de Geografie a Universității din Craiova.

Salonul Naţional de Minerale, Fosile şi Geme, de la Craiova, a devenit deja tradiţie, prima ediţie fiind organizată de specialiştii de la Muzeul Olteniei în anul 2008, şi de atunci, în fiecare an, evenimentul cultural, bucurându-se de aprecierea publicului şi a participanţilor. În România, primele expoziţii de minerale, fosile şi geme s-au desfăşurat la Cluj-Napoca, începând cu anul 1993, fiind iniţiate de profesorul Virgil Ghiurcă de la Universitatea „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca, un pasionat de colecţionarea şi şlefuirea mineralelor.

 

Iniţial, la manifestările de acest gen luau parte doar colecţionari de minerale şi fosile, pasionaţi, din toată ţara, tineri sau vârstnici, interesaţi sau numai curioşi, însă, gradual, în oraşele cu tradiţie în exploatarea mineralelor (Baia Mare) sau în centre universitare ca Timişoara, Oradea, Iaşi, Bucureşti, manifestările de acest gen s-au extins, ajungând, astăzi, să fie prezenţe obişnuite în peisajul social şi cultural din România.

 



Spune-ti parerea

Pentru a putea lasa comentarii logheaza-te cu contul CraiovaForum folosind formularul din partea dreapta sau Inregistreaza-te daca nu ai cont.