Dolj: La un debit de 12.700 mc/s al Dunării, Mănăstirea Maglavit, moara...

Dolj: La un debit de 12.700 mc/s al Dunării, Mănăstirea Maglavit, moara din Cetate, gospodării şi un depozit de mobilă din Calafat ar putea fi inundate

1.748
0
DISTRIBUIȚI
1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 SteleVoteaza

Conform unor simulări realizate la nivelul autorităţilor centrale, în situaţia în care debitul Dunării la intrarea în ţară va atinge 12.700 cmc/s, mai multe zone riverane Dunării de pe raza judeţului Dolj ar fi afectate de inundaţii. „În urma simulării noastre, reiese că la 12.700 cmc/s, Dunărea ar inunda Mănăstirea Maglavit, o fermă agricolă şi o moară de la Cetate, la Calafat ar fi afectate circa 18 gospodării şi un depozit de mobilă, dar şi staţia de epurare. Subliniez că în zona Calafat-Ciuperceni-Desa, mai rămân până la coronomant 80 de cm”, a precizat Lucia Varga, ministru delegat pentru Ape, Păduri şi Piscicultură – Ministerului Mediului şi Schimbărilor Climatice, în cadrul unei videoconferinţe cu prefecţii pe situaţia inundaţiilor.

Aceasta le-a mai precizat prefecţilor să nu se mai raporteze la debitele istorice ale Dunării, întrucât acum situaţia este diferită, pentru că Dunărea are cote ridicate de circa trei săptămâni, zonele riverane fiind mult mai vulnerabile. „Aveţi grijă să nu fie diguri care să se rupă pe Dunăre, pentru că cele mai multe sunt vechi, nu mai sunt stabile pentru că nu au mai fost consolidate de mult timp, aşa că nu ne putem baza pe ele. Se pot produce infiltraţii”, a mai spus Varga.

La rândul său, prefectul de Dolj Marius Deca a precizat că 20 de localităţi doljene, riverane Dunării, sunt atent supravegheate de de mai multe echipe de specialişti.

Momentan, debitul Dunării la intrarea în ţară este de circa 11.900 mc/s şi Doljul se află sub avertizare hidrologică Cod Portocaliu de inundaţii.



Spune-ti parerea

Pentru a putea lasa comentarii logheaza-te cu contul CraiovaForum folosind formularul din partea dreapta sau Inregistreaza-te daca nu ai cont.