Doljul nu mai are niciun produs tradițional atestat

Doljul nu mai are niciun produs tradițional atestat

1.207
3
DISTRIBUIȚI
1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele(2 voturi, media: 5,00)

Cele 17 produse tradiționale înregistrate oficial la nivelul județului Dolj până în 2013 au pierdut atestatele de ”produs tradițional”, după ce legislația în acest sens a fost modificată, iar acestea nu au mai întrunit condițiile cerute. În prezent, județul Dolj nu mai are niciun astfel de produs. În toată Oltenia mai există doar două, unul în Vâlcea, din carne – Avigis (”Ca altădată”) și un altul în Olt, ”prunele de Leleasca”.  

produse traditionale

 

Prezent la Craiova, Viorel Morărescu (foto), directorul general al Direcției de Agricultură și Industrie alimentară din Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) a precizat că, în 2014, la nivelul județului Dolj, a fost depus un singur dosar pentru atestarea unui produs, însă a fost respins. ”În prezent, sunt 17 județe unde nu există niciun produs radițional atestat, printre care și județul Dolj. Refuz să cred că la nivelul județului dumneavoastră nu este un produs care poate fi înregistrat”, a afirmat Viorel Morărescu.

 

Potrivit directorului Direcției Agricole Dolj, Cristina Vladu, până la schimbarea legislației, în Dolj erau atestate ca fiind tradiționale 17 produse din carne, lapte si de panificatie, printre care amintim cașcavalul oltenesc cu praz și telemeaua oltenească, cârnatii trandafir ”Tudor”, ori pâine pe vatră, turtițe pe vatră și colacii prescuri oltenești.

 

În acest week-end, la Craiova are loc un Târg de produse tradiționale și ecologice, pe esplanada Teatrului Național din Craiova, organizat de Asociația Crescătorilor de Suine Autohtone Mangalița și Bazna din România și Federația Producătorilor de Produse Tradiționale din România, cu sprijinul Direcției și Camerei Agricole Dolj.

 

 



3 COMENTARII

  1. #1
    Senior Member
    Data de inscriere
     29-06-2009
    Mesaje
    511

    Pacat. Am locuit, datorita serviciului, multi ani intr-un alt oras mai la vestul Romaniei, unde ma laudam cu multe lucruri din Craiova, printre care si cu produsele din carne ale firmei S.C.Tudor s.r.l. ca „Bunatati la garnita” , (faceau concurenta produselor de la C+C) mai ales ca aveau eticheta aia cu ” produs original” , pentru ca acum sa aflu ca orasul si judetul nostru nu mai are nici un produs autentic original. Oare nu se mai pot produce produse autentice dupa retete de prin sate si comune? Nu mai are curaj nici un producator local sa scoata pe piata si sa faca dosar de autenticitate pentru un produs?

  2. #2
    Junior
    Data de inscriere
     06-01-2014
    Mesaje
    66

    Da, in schimb vin ardelenii cu toate felurile de carnati, toba, afumaturi si zic ca sunt traditionale, ca numai la ei s-a nascut vesnicia la sat.

  3. #3
    Maniac
    Data de inscriere
     15-11-2009
    Locatie
     bals
    Mesaje
    3693

    cum ma nu avem?PURADELUL DE CRAIOVA

Spune-ti parerea

Pentru a putea lasa comentarii logheaza-te cu contul CraiovaForum folosind formularul din partea dreapta sau Inregistreaza-te daca nu ai cont.