Eco Sud acuză autorităţile că nu vor să crească tariful la gunoi,...

Eco Sud acuză autorităţile că nu vor să crească tariful la gunoi, pentru a-și acoperi cheltuielile de funcționare

4.999
4
DISTRIBUIȚI
1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele(1 voturi, media: 1,00)

Reprezentanţii SC Eco Sud SA au ripostat, astăzi, și au acuzat, la rândul lor, că autorităţile locale din Craiova nu vor să discute și să se implice în soluţionarea problemei gunoiului. Aceștia spun că au cerut în repetate rânduri un punct de vedere pe tema majorării tarifului de depozitare a deşeurilor, despre care afirmă că se află în continuare la nivelul anului 2008, dar nu au fost luați în seamă. Practic, acestia se arată nemulțumiți de contractul cu Primăria pentru că prețul pentru care au semnat nu ar mai acoperi cheltuielile lor. Eco Sud a ridicat ieri după-amiază restricţiile de depozitare pe care le impusese de mai bine de o săptămână societăţii de Salubritate din Craiova care impusese, la rândul ei, un nou program de ridicare a deşeurilor din Craiova. gunoi salubritate groapa de gunoi 1

 

Conducerea Eco Sud a mai precizat, astăzi, că celula de depozitare a deşeurilor se va umple în câteva luni, motiv pentru care a decis, pentru o perioadă, temporizarea activităţii în vederea prelungirii duratei de funcţionare, având în vederea că pentru construirea unei noi celula are nevoie de cel puţin şase luni, iar costurile se ridică la circa 500.000 de euro.

 

Este o situaţie care trebuie rezolvată cu autorităţile locale şi, cu puţină implicare din partea lor, am putea-o depăşi cu foarte mare uşurinţă. În 2013 am început să facem sesizări către autorităţile locale vizavi de situaţia în care se află Eco Sud, întrucât costurile nu sunt acoperite de contractul în vigoare. Nu am reuşit să găsim înţelegere. Am convocat la dialog atât Primăria cât şi Consiliul Local fără însă a avea mari şanse de reuşită ca urmare a pasivităţii de care au dat întotdeauna dovadă în relaţia cu noi„, a declaratm astăzi, Dan Stănoaia, directorul comercial al SC Eco Sud.

 

Acesta a precizat că Eco Sud este cel mai mare operator de depozite din România, având în portofoliu depozitul Mofleni, Mavrodin, Giurgiu şi depozitul Vidra, care deserveşte municipiul Bucureşti, însă la Mofleni societatea funcţionează pe pierdere din cauza tarifului de depozitare neajustat.

 

Suntem un operator extrem de serios care încearcă, şi în cele mai multe cazuri reuşeşte, să îşi îndeplinească absolut toate obligaţiile de mediu şi tot ceea ce prevede legislaţia. Noi am îndeplinit toate obiectivele pe care le aveam prevăzute în contractul cu autorităţile publice din Dolj (…). La Mofleni, cifra de afaceri este una negativă şi am încercat să suportăm costurile de funcţionare din celelalte activităţi ale societăţii. Poate autoritatea locală contestă suma calculată de noi, poate i se pare mare, poate i se pare mică, nu ştim, dar nu vin la dialog. Noi aşteptăm să ne comunice: «aţi trimis nişte documente, nu sunt în regulă, părerea noastră este că suma corectă este de…» Nu avem nici măcar oportunitatea de a discuta acest aspect”, a mai spus directorul comercial al Eco Sud. Acesta l-a contrazis pe orumarul Craiovei, Olguța Vasilescu, care a declarat că municipalitatea a câștigat în instanță dreptul de anu majora tariful. ”Deci, instanţa nu a dat niciuneia dintre părţi câştig de cauză, ci a spus că trebuie să soluţionăm probleme în baza acestui ordin împreună cu autorităţile locale. Potrivit legii, autorităţile publice locale au obligaţia de a soluţiona o cerere de modificare sau de ajustare a unui tarif. Pe de altă parte, instanţa a sesizat pasivitatea autorităţilor locale, nu avem un partener de dialog şi acest lucru a fost hotărât şi de către instanţă„, a mai spus Dan Stănoaia.

 

În opinia Eco Sud, pentru a aduce veniturile la nivelul cheltuielilor, este nevoie de majorarea tarifului de depozitare de la 21 euro/tonă, TVA inclus, cât este în prezent, la 30 euro/tonă, fără TVA, pentru cantitatea de 96.000 tone de deşeuri ce urmează a fi depozitate în următorul an un tarif de 30 de euro, iar după epuizarea acestei cantităţi de 96.000 tone urmând ca preţul să scadă la 26,38 euro/tonă.

 

Reamintim că primarul Craiovei, Lia Olguţa Vasilescu, a anunţat, ieri, că tariful pentru colectarea gunoiului nu se va majora la Craiova. ”Din punctul nostru de vedere, Eco Sud este partea care nu respectă contractul semnat cu primăria în urma cu mai mulţi ani, prin care noi ne obligam să transportăm până la groapa de gunoi toate deşeurile din Craiova, iar ei s-au obligat să le depoziteze. Deocamdată, noi transportăm acest gunoi, iar ei (Eco Sud n.r.), de câteva zile, nu îl mai preiau decât în cantităţi foarte mici, ceea ce ne-a făcut pe noi să stăm cu maşinile de gunoi şi să nu putem să-l ridicăm din toate zonele. Practic, este o încălcare clara a obligaţiilor contractuale”, a declarat edilul.

 

În ceea ce priveşte tariful pe care ei l-ar dori crescut, le-am spus clar că acolo nu poate să fie decât decizia instanţei, iar, deocamdată, noi am câştigat. Tariful la gunoi nu se măreşte în Craiova”, a mai subliniat Olguţa Vasilescu.

 

Vasilescu susţine că o soluţie pentru rezolvarea problemei depozitării gunoiul din Craiova este în „sarcina altor instituţii”. ”Sigur, există o soluţie, dar asta e în mâna prefectului şi a instituţiilor abilitate. În ceea ce priveşte primăria, noi avem clar obligaţia de a duce gunoiul la groapă, ceea ce am şi făcut. Obligaţia lor e să-l depoziteze. De aici înainte, de ce nu vor să-l depoziteze, de ce nu şi-au construit până acum mai multe celule, este sarcina altor instituţii să discute aceste lucruri„, a mai spus Lia Olguţa Vasilescu.



4 COMENTARII

  1. #1
    0-day Member
    Data de inscriere
     16-11-2014
    Mesaje
    0

    Craiovenii trebuie sa invete rapid sa si recicleze deseurile… costurile vor scade rapid iar gunoiul pt gropa de la Mofleni tot asa… cred ca cei de la tara vor invata sa recicleze mult mai repede… asta daca ar fi functionat marele plan pentru deseuri… trebuie facut repede altul functionabil

  2. #2
    Senior Member
    Data de inscriere
     03-12-2006
    Mesaje
    714

    Si noi stam cu gunoiul in tomberoane?

    | Ovidiu Ionut - Photography || flickr|
  3. #3

    Sa schimbe mai intai personalul si dupa sa discute de tarife marite.

  4. #4

    Asta duce la scumpirea tarifului catre populatie

Spune-ti parerea

Pentru a putea lasa comentarii logheaza-te cu contul CraiovaForum folosind formularul din partea dreapta sau Inregistreaza-te daca nu ai cont.