Ministrul Economiei vrea pol de producție de avioane la Craiova și București“

Ministrul Economiei vrea pol de producție de avioane la Craiova și București“

4.425
8
DISTRIBUIȚI
1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele(1 voturi, media: 5,00)

Costin Borc, ministrul Economiei, a declarat că ar trebui începută construirea unui pol pentru producția de avioane în jurul uzinelor de la Craiova și București. Declarația a fost făcută la prezentarea rezultatelor programului JTI Clean Sky. „Pentru mine acest eveniment este foarte important pentru că scoate în evidență două lucruri în care guvernul din care fac parte crede foarte mult: cercetare și industrie. Cred în viitorul acestei companii (Romaero n.r.) și în industria aeronautică din România. În urmă cu o lună, cu ocazia unei vizite la o uzină de elicoptere, am spus că așa cum în prezent construim un pol pentru producția de elicoptere la Brașov, cred că ar trebui să începem să punem la punct un pol pentru producția de avioane în jurul uzinelor pe care le avem la Craiova și București. Unii spun că visez, dar cred că în jurul companiilor prezente în acest program putem reconstrui o industrie aviatică puternică în România“, a spus Costin Borc.

 

 

Pentru dezvoltarea acestui domeniu, minsitrul Economiei a precizat că cercetarea și dezvoltarea sunt cheia. „Aşa cum ştiţi, Guvernul a adoptat recent stimulente fiscale pentru cercetarea şi dezvoltarea aplicată în industrie […]. Cred că asocierea industriei şi a cercetării are un viitor puternic în România şi ceea ce vedeţi este o dovadă în acest sens“, a adăugat ministrul Borc.

 

Proiectul JTI (Joint Technology Initiative) Clean Sky, lansat de Comisia Europeană în 2008, cu un buget global de 1,6 miliarde euro, reprezintă un parteneriat public-privat între Comisia Europeană şi industria aeronautică din UE, ca program de cercetare-dezvoltare lansat iniţial în cadrul FP7 şi continuat în H2020. Oficialii Romaero susţin că acesta este cel mai mare program de cercetare-dezvoltare tehnologică iniţiat la nivelul UE, pentru industria aeronautică şi reprezintă cel mai de succes parteneriat public-privat cu participare românească (buget global de 30 milioane euro) pentru dezvoltarea unei noi generaţii de aeronave de transport în perspectiva anilor 2030. Conform documentului, consorţiul INCAS Cluster este unul din principalii parteneri în cadrul JTI CleanSky, cu o pondere de 10% din activităţile întregului program. Consorţiul INCAS Cluster este format din principalii actori la nivel naţional în domeniul cercetării (INCAS şi STRAERO), precum şi din principalele fabrici cu tradiţie în domeniul fabricaţiei de aeronave civile şi militare în România (ROMAERO şi AVIOANE Craiova), implicând în activităţile desfăşurate echivalentul a 3.600 ore/om/lună şi dezvoltări tehnologice de peste 15 milioane euro, precizează bursa.ro.



8 COMENTARII

  1. #1

    )dupe ce ati daramat si distrus totul…vedeti…acum.”construim” la loc ca sa furam cate ceva…

  2. #2
    Insane
    Data de inscriere
     31-07-2007
    Locatie
     BlueSud
    Mesaje
    5827

    Vai de capul nostru avem „neoficial” doar 14 avioane multirol de vantoare functionale..cand in anii 1989 aveam doar pe regiunea Oltenia/muntenia o escadrila de 60 de avioane. si cand turcii au 300..
    O tara fara aparare aeriana in anii 2020 este o tara incredibil de slaba. Ar trebui urgent scoase de la naftalina de la institulul de aeronatica proiecte de avioane fiindca daca ne bazam pe NATO sau pe ALIATI.. fara sa avem solutie de backup e grava situatia..

    V.M.P.T.I.I.I.2016 !!
  3. #3

    ar trebui? si de ce nu face dn ministru?

  4. #4
    Maniac
    Data de inscriere
     23-01-2006
    Mesaje
    4481

    Are vointa

  5. #5

    ce va retineee.’?.”……creati si locuri de munca pentru tineri……mai puneti ceva prin buzunarele senatorilor si parlamentarilor …..

  6. #6
    @#I
    Spammer
    Data de inscriere
     05-11-2014
    Mesaje
    2220

    Planul e bun, dar nu se poate face cât timp Oltenia este sub gheara unor găști interlope de tip ceaușist.

  7. #7
    Fan Stiinta
    Data de inscriere
     15-02-2011
    Locatie
     Craiova Brazda
    Mesaje
    3799

    TARA DE 2 BANI.

    Nu ma suna daca nu stii sa saluti si sa inchei o afacere Secretul succesului este sAƒ E™tii sAƒ pierzi cu demnitate E™i sAƒ cA¢E™tigi cu modestie
  8. #8

    Cine are interes sa se faca pentru binele comunitatii?daca nu intra nimic in buzunarul ,,baietilor destepti”nu se va face nimic

Spune-ti parerea

Pentru a putea lasa comentarii logheaza-te cu contul CraiovaForum folosind formularul din partea dreapta sau Inregistreaza-te daca nu ai cont.