Premieră: Tribunalul Dolj a dispus înmatricularea autoturismelor fără plata timbrului de mediu

Premieră: Tribunalul Dolj a dispus înmatricularea autoturismelor fără plata timbrului de mediu

60.047
35
DISTRIBUIȚI
1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele(2 voturi, media: 5,00)

Un craiovean a obținut în instanță, în premieră în regiunea Olteniei, dreptul de a-și înmatricula autoturismul fără să plătească „timbrul de mediu” (Dosar nr. 7201/63/2015). Laurenţiu Stanca, avocatul care l-a reprezentat în instanţă, i-a convins, ieri, pe magistraţii Tribunalului Dolj, că „timbrul de mediu” este discriminatoriu. Acum, Tribunalul Dolj obligă Serviciul de Înmatriculări să înmatriculeze un autovehicul din UE fără plata Timbrului de mediu, prevăzut de OUG 9/2013.  solutie taxa de timbru tribunal

 

Timbrul de mediu era obligatoriu pentru autoturismele aduse din străinătate. De asemenea, era obligatoriu şi pentru cei care doreau să cumpere un autoturism din ţară, pentru care nu fusese plătită o taxă la înmatriculare, deşi maşina era înmatriculată.

 

Practic, au încercat să elimine discriminarea, adică să fie supuse taxărilor şi autoturismele din România. Însă, au lăsat o portiţă pentru cei care au plătit o taxă, să zicem în 2010, şi nu au recuperat-o. Cel care cumpăra în 2014 sau în 2015 sau azi, în 2016, nu mai era obligat să plătească timbrul de mediu, pentru că s-a plătit în trecut o altă taxă. Normele acelea au fost declarate neconforme cu normele Tratatului de funcţionare a Uniunii Europene, cu art. 110, şi s-a apreciat că şi timbrul de mediu este discriminatoriu, atât timp cât, pentru un autoturism pentru care s-a plătit o taxă care a fost declarată neconformă cu normele UE, este scutit acel autoturism„, a explicat, pentru Craiova Forum, avocatul Laurenţiu Stancatimbru de mediu lege

 

Să luăm exemplul următor: eu am cumpărat o maşină în 2010, pe care v-am vândut-o dvs. în 2015. În 2010, am plătit o taxă, pentru că am adus maşina din Germania. Dvs, pentru că eu am plătit acea taxă şi nu am recuperat-o, o înmatriculaţi, fiind scutită de la timbrul de mediu. Însă, eu, a doua zi, am posibilitatea să acţionez în instanţă şi să solicit restituirea banilor pe care i-am plătit în 2010. Practic, se ajunge la situaţia că nu plătesc niciun ban, pentru că am plătit când am cumpărat, şi dvs, la fel, pentru că i-am plătit eu în trecut. Şi, atunci, este o discriminare faţă de autoturismele care sunt aduse în continuare din UE, pentru care nu există posibilitatea, după ce plăteşti, să-ţi fie restituit ceva. Acesta a fost considerentul pentru care au cosntatat că este discriminatorie această taxă, pentru că descurajează importul şi încurajează vânzările şi schimburile de proprietari în ţară, pentru că a plătit unul şi apoi îi scuteşte pe toţi ceilalţi. Asta am motivat eu în instanţă şi am reuşit să câştig„, mai spune Laurenţiu Stancasolutie timbru de mediu

 

Potrivit acestuia, aceasta este prima acţiune câştigată pe raza Olteniei şi a Munteniei. În ţară, există deja practică de la Curtea de Apel Timişoara, care e admisă de un an. „La Timişoara sunt zeci de maşini care se înscriu, dar pe zona Olteniei, în Dolj, în Tg. Jiu, Olt, Mehedinţi, toate s-au respins până acum, când a fost pronunţată hotărârea preliminară în cauza C-586/14 de la Curtea Europeană de Justiţie„, susţine avocatul Laurenţiu Stanca.

 

Pentru cei care au plătit „timbrul de mediu”, acesta va fi restitut cu dobânzi, de la data plăţii, în urma intentării unei acţiuni în instanţă întreprinsă în acest sens. „Timbrul de mediu se va restitui într-o singură tranşă, întrucât Ordonanţa nr. 40/2015 prevede că doar taxele plătite pâna la 15.03.2013 (data la care a intrat în vigoare Timbrul de mediu) se restituie în 5 ani, adică cele încasate anterior timbrului de mediu!„, precizează Stanca.

 

Din 2007, când România a devenit membră UE, românii au fost obligaţi să plătească taxă de poluare, taxă de emisii poluante, taxă de mediu şi timbru de mediu.



35 COMENTARII

  1. #1
  2. #2

    Si cei care au platit timbrul de mediu !!!! Sa ne dea banii înapoi….!!! Hoti ordinari…

  3. #3
    Senior Member
    Data de inscriere
     29-06-2009
    Mesaje
    646

    in sfarsit . . . .felicitari avocatului

  4. #4

    Pai asta facem. Va recuperam taxele platite

  5. #5

    Alta vrajala de 2 lei oricum taxa nu este scoasa si tot o plătim , într-adevăr cum a facut avocatul ii dai in judecata dar asta durează un an si sa iei bani inapoi 5 ani asa ca nu va omorâți bine este sa se scoata de tot

  6. #6
    Newcomer
    Data de inscriere
     27-04-2014
    Mesaje
    39

    CraiovaForum, un numar de dosar de ce n-ati luat? Sa vedem si noi negru pe alb ce dispune mai exact instanta, nu o fotografie care o pot face si eu in 5 minute in calculator

  7. #7
    M&F
    Junior
    Data de inscriere
     05-12-2014
    Mesaje
    79

    Este total neadevarat,s-a reusit inscrierea unei masini fara taxa auto si in urma cu 4ani,asa ca nu esti primul avocat care reuseste asta! Chiar masina mea personala a fost inscrisa in acest mod pe Dolj!

  8. #8

    Eu am castigat sa primesc taxa ……in 5 ani.Sunt milogi , mi-au incasat taxa in 2011 suma de 2700 toata odata si imi returneaza in 5 ani dupa ce procesul a durat un an.Sa ii returneze pe toti odata ca peste 5 ani nu mai au valoare

  9. #9
    De-al casei
    Data de inscriere
     17-02-2010
    Mesaje
    321
    Citat Mesaj initiat de cristianb
    Si cei care au platit timbrul de mediu !!!! Sa ne dea banii înapoi….!!! Hoti ordinari…

    La fel! cum numai in romania este posibil,
    Dati in judecata si se restituie suma integral plus dobanzi si cheltuieli de judecata. Diferenta este ca se recupereaza toata suma odata, ci nu in 5 ani ca pentru masinile inmatriculate pana in 2013.

  10. #10
    Ami
    Spammer
    Data de inscriere
     17-09-2012
    Locatie
     Craiova
    Mesaje
    2246
    Citat Mesaj initiat de Dukan
    CraiovaForum, un numar de dosar de ce n-ati luat? Sa vedem si noi negru pe alb ce dispune mai exact instanta, nu o fotografie care o pot face si eu in 5 minute in calculator

    Salutare! Nr. dosarului este 7201/63/2015

  11. #11
    Ami
    Spammer
    Data de inscriere
     17-09-2012
    Locatie
     Craiova
    Mesaje
    2247
    Citat Mesaj initiat de M&
    Este total neadevarat,s-a reusit inscrierea unei masini fara taxa auto si in urma cu 4ani,asa ca nu esti primul avocat care reuseste asta! Chiar masina mea personala a fost inscrisa in acest mod pe Dolj!

    Domnul avocat spune că masina respectiva a fost inscrisa cu scutire de la plata taxei de poluare. Aici este vorba despre Timbrul de mediu, care e în vigoare din 2013.

  12. #12

    … Aici este vorba de timbrul de mediu, intrat în vigoare în 2013. Altă taxă, altă poveste…

  13. #13

    Si dak am platit taxa acum 3 luni o mai pot recupera?

  14. #14

    Pai si taxa este tot abuziva ca si timbrul .Sa dovedit ca taxa de poluare nu mai trebuie platita dar isi fac treaba cu banii nostrii.

  15. #15
  16. #16
  17. #17
    De-al casei
    Data de inscriere
     13-04-2014
    Mesaje
    274

    Mi se pare normal sa se restituie timbrul de mediu, dar nu celor care l-au platit, ci proprietarilor actuali ai masinilor.
    Toate masinile care au fost vandute ca avand „taxa platita si nerecuperata” au avut un pret in care s-a regasit si acea taxa, deci practic actualii proprietari au platit timbrul de mediu si ei sunt cei carora statul le datoreaza despagubiri.

    Daca Anuntul este DESCHIS inseamna ca este VALABIL !
  18. #18
  19. #19

    Cum si cand putem depune actele necesare,de exemlu ,recupereaza doar cei care au platit taxa pana in 15 .03.2013!! Dar cei care au platit dupa aceasta data ,ce mai putem face? Am 45 mil 80 lei de recuperat?!

  20. #20

Spune-ti parerea

Pentru a putea lasa comentarii logheaza-te cu contul CraiovaForum folosind formularul din partea dreapta sau Inregistreaza-te daca nu ai cont.