Super-barzaunii de import ne ucid albinele

Super-barzaunii de import ne ucid albinele

999
0
DISTRIBUIȚI
1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele(1 voturi, media: 5,00)

Barzaunii asiatici introdusi accidental in Marea Britanie au scapat in natura, unde s-au inmultit nestingheriti si au trecut la “macelul” insectelor autohtone. Primele pe lista voracilor invadatori cu aripi, ac si falci taioase, se afla tocmai rudele lor native care sunt vanate fara crutate, dupa cum anunta un studiu de teren efectuat de entomologii britanici.

Barzaunul asiatic este de patru ori mai mare decat confratii sai europeni, iar persoanele nenorocoase care au fost intepate de aceste insecte periculoase si pentru om, afirma ca senzatia lasata de intepatura este comparabila cu cea produsa de un cui de fier inrosit in foc care iti strapunge pielea…

Invadatorii inaripati nu cruta nici stupii de albine domestice. Cand identifica un stup, masacreaza toate albinele dupa care se indreapta spre urmatoarea colonie.
Apicultorii britanici sunt extrem de ingrijorati de aceasta noua amenintare la adresa albinelor autohtone care se confrunta deja cu problemele ridicate de agricultura intensiva si schimbarile climatice. Barzaunele asiatic (Vespa velupa) a aparut pentru prima data in nordul Frantei, iar entomologii cred ca a ajuns in regatul britanic prin intermediul curentilor de aer de mare altitudine sau a fost introdus de unele grupuri de imigranti de origine chineza.

„Apicultorii au motive serioase sa se teama de micile creaturi, barzaunii de import au deja colonii imense in tara, iar 3-4 exemplare sunt capabile se distruga 30 000 de albine in doar cateva ore. Trebuiesc exterminati de urgenta, altfel producatorii locali de miere vor intra in faliment”, declara Tim Lovett, purtator de cuvant al British Beekepers’ Association.

Albinele din Asia care traiesc de milioane de ani in preajma lor stiu sa se apere de periculosii pradatori. Daca un astfel de barzaune este reperat in stup, albinele il inconjoara si il incalzesc cu bataile de aripi, pana cand intrusul se supraincalzeste si moare. Albinele europene nu au evoluat in preajma barzaunilor, prin urmare nu au avut timp sa dezvolte tactici eficiente de aparare, ramanand extrem de vulnerabile.

 



Spune-ti parerea

Pentru a putea lasa comentarii logheaza-te cu contul CraiovaForum folosind formularul din partea dreapta sau Inregistreaza-te daca nu ai cont.