Craiova: Muzeul Olteniei deschide un Magazin de Artă Tradiţională şi Suveniruri

Craiova: Muzeul Olteniei deschide un Magazin de Artă Tradiţională şi Suveniruri

3.274
0
DISTRIBUIȚI
1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele(1 voturi, media: 5,00)

„Magazinul de Artă Tradiţională şi Suveniruri” este, de fapt, o expoziţie de artă populară cu vânzare, de unde iubitorii de artă tradiţională pot achiziționa o gamă diversificată de creații, de la costume populare la ceramică, unelte de bucătărie, textile, împletituri, ouă încondeiate, icoane pe lemn şi sticlă, scoarţe ţărăneşti, piese de port etc. Deschiderea oficială a magazinului, cunoscut craiovenilor sub vechea denumire „Carul cu Oale”, este prilejuită de relocarea sa într-o nouă şi spaţioasă incintă, situată în Craiova, str. Popa Şapcă nr. 8, lângă Secţia de Ştiinţele Naturii.

 

screenshot.455În cei peste 23 de ani de la înfiinţare, Magazinul de Artă Tradiţională „Carul cu Oale” a funcţionat în incinta Secţiei de Ştiinţele Naturii, şi s-a aflat sub coordonarea permanentă şi susţinută a specialiştilor Secţiei de Etnografie, tocmai din necesitatea intrinsecă de a promova cultura populară şi a autentifica produsele meşterilor populari din întreaga ţară.

 

Demersul nostru de constituire a unei astfel de expuneri, într-un spaţiu minunat, din perspective arhitecturale şi decorative, va evidenţia obiectul/meşteşugul popular, printr-o ambientare inedită, pe cât posibil, apropiată unor „realităţi” cotidiene, astfel încât produsele tradiţionale să fie receptate de vizitatori în toată autenticitatea şi valoarea lor”, spun reprezentanții Muzeului Olteniei.

 

Obiectele, prezentate spre  vânzare, cuprind ceramica smălţuită şi nesmălţuită, provenind din centre încă active ale olăritului din Oltenia (Horezu – Vâlcea, Oboga – Olt, Şişeşti – Mehedinţi, Vlădeşti – Vâlcea, Româna – Olt etc), din Harghita şi Covasna, din Suceava,  obiecte de artă şi utilitare, sculptate în lemn (căuce, furci, scaune din lemn, măsuţe, linguri, blaturi, tocătoare, tacâmuri din lemn, blide şi blidare, cruci, pistornice, etc.), tablouri lucrate în tehnica goblenului, obiecte din metal etc.

 

Totodată, arta textilelor este relevată printr-o paletă bogată/variată de obiecte, de natură a acoperi diverse preferinţe ale publicului: de la costume populare din toate judeţele Olteniei (ii, cămăşi femeieşti şi bărbăteşti, pantaloni din dimie, aba sau din bumbac, marame din borangic, brâuri sau bete, etc), la ţesături de interior (ştergare, căpătâie, şervete şi batiste, macate şi alte tipuri de ţesături, precum scoarţele şi chilimurile olteneşti).

 

screenshot.455

Recunoscute în întreaga lume pentru frumuseţea și autenticitatea lor, dar şi prin migăloasa tehnică de realizare, covoarele şi scoarţele olteneşti constituie o categorie de produse populare căutate, cu precădere, de un public avizat, pretenţios. Textilele se înscriu astfel, într-o categorie aparte în cadrul expoziţiei cu vânzare.

 

Datorită rolului pregnant pe care l-au jucat în relevarea şi păstrarea elementelor şi formelor tradiţionale româneşti, se regăsesc în cadrul magazinului muzeului, icoane pe lemn şi sticlă, provenind din diferite centre de iconari din zona Olteniei (Craiova, Vâlcea).

 

„Magazinul de Artă Populară şi Suveniruri” oferă spre vânzare o gamă variată de obiecte (căni, suporţi, magneţi etc), pe care sunt imprimate imaginile celor trei zone expoziţionale ale Muzeului Olteniei Craiova, dar şi obiecte aflate în patrimoniul instituţiei, specifice colecţiilor deţinute de Secţiile de Etnografie, Istorie-Arheologie şi Ştiinţele Naturii.

 

„Magazinul de Artă Populară şi Suveniruri” reprezintă un reper cultural pentru mediul artistic al Craiovei, îmbinându-se armonios cu manifestarea culturală a „Târgului Meşterilor Populari”, ambele acţiuni susţinând tezaurul cultural creat de meşterii populari.



Spune-ti parerea

Pentru a putea lasa comentarii logheaza-te cu contul CraiovaForum folosind formularul din partea dreapta sau Inregistreaza-te daca nu ai cont.