Absolvent de Automatică, sunt gata să lucrez!

Absolvent de Automatică, sunt gata să lucrez!

2.902
1
DISTRIBUIȚI
1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele(8 voturi, media: 4,00)

Distanța de la liceu până la alegerea facultății a devenit un teren minat pentru orice tânăr. În mintea fiecărui proaspăt absolvent de liceu se nasc cele trei întrebări esențiale: ,,Ce meserie vreau să am?, ,,O să am siguranța și stabilitatea unui loc de muncă?”, ,,Care este nivelul finaciar din acest domeniu?”.  După ce trag linie, mulți tineri își îndreaptă atenția către facultăți pentru care nu au nicio afinitate doar din prisma faptului că le oferă siguranță și un salariu motivant.  Cu toate acestea, sunt mulți cei care nu îndraznesc, nu vorbesc și nici măcar nu visează că ar putea termina o facultatea precum Facultatea de Automatică, Calculatoare și Electronică.

Dintre cei aproximativ 300 de studenți care aleg Facultatea de Automatică, Calculatoare și Electronică din Craiova mai puțin de jumătate sunt cei care își iau diploma de absolvent și sunt și mai puțini cei care reușesc să se angajeze în domeniu.

Mihai Șipeanu are 23 de ani și a terminat anul acesta Facultatea de Automatică, Calculatoare și Electronică, specializarea Mecatronică. Este spontan, ambițios, perseverent și pasionat de creație: ,,Îmi place să creez, să asamblez și să fac lucrurile să funționeze. Acest lucru îl spun oricărei persoane care îmi cere să mă descriu”, mărturisește studentul. Mereu preocupat de dezvoltarea pe plan profesional, Mihai a participat la majoritatea concursurilor de profil. Pasiunea este factorul cel impulsionează mereu și îl face să-și dorească să devină mai bun. Descoperind piața domeniului automotive din ce în ce mai mult, Mihai știe că deși este în plină ascensiune și e nevoie de forță de muncă nu e loc decât pentru cei mai buni. ,,E un domeniu greu, sunt mulți care intră la Facultatea de Automatică, dar care nu reușesc să facă față ritmului de acolo. Aici notele de zece le numeri pe degetele de la o mână. Zece înseamna perfecțiune, iar în acest domeniu este cam greu”, spune tânărul. Fire comunicativă, studentul vorbește încântat despre facultatea pe care a urmat-o: ,,Facultatea m-a ajutat nu doar să-mi dau seama în ce domeniu vreau să lucrez, m-a schimbat și ca om”. student 2

Mihai Șipeanu (foto) a reușit să ia licența cu zece și a intrat primul la master pe specializarea Tehnologia Informațiilor în Ingineria Sistemului. Acum, singurul obiectiv pe care îl mai are este să se angajeze în domeniul automotive.

,,Veneam de la un liceu cu profil economic la o facultate care se axa foarte mult pe matematică

Ce te-a făcut să alegi Facultatea de Automatică, Calculatoare și Electronică Aplicată din Craiova?

Mihai Șipeanu: Este o poveste interesantă. Eram în clasa a 12-a, iar când am plecat de la liceu m-am întâlnit cu un băiat care era înscris la această facultate și mi-a spus că îi place foarte mult. Asta m-a făcut curios și am vrut să aflu mai multe. Am intrat pe internet, pe site-ul facultății, am citit informațiile și mi s-a părut foarte interesant, deoarece mie îmi plac calculatoarele de mic. Am decis să sun la secretariatul facultății pentru a afla mai multe detalii. Am sunat, prima persoana care mi-a răspuns a fost decanul facultății, domnul Bobașu, care m-a invitat la facultate, chiar de zilele facultății, în cazul în care doream să aflu mai multe detalii. Am ajuns să-l cunosc pe domnul decan, care mi-a explicat ce se cere, ce se învață acolo și mi-am dat seama că asta este ce îmi doresc să fac. Eu, inițial, îmi dorisem să mă înscriu la ISE, dar după ce am văzut ce oferă Facultatea de Automatică m-am răzgândit.

De ce această primă opțiune de a merge la ISE?

M. Ș.: Eram pasionat de contabilitate. Am fost la un liceu de profil și chiar la olimpiadă la contabilitate, în clasa a 10-a. Îmi plăcea foarte mult acest domeniu, dar mi-au plăcut mai mult calculatoarele.

Cum a fost primul an la Facultatea de Automatică, Calculatore și Electronică?

M.Ș.:  Primul an mi-a fost mai greu, mi s-au părut mai grele materiile deoarece eu veneam de la un liceu cu profil economic la o facultate care se axa foarte mult pe matematică. Profesorii din anul I mi s-au părut mai rigizi, mai fixiști, nici nu erau din cadrul facultății, erau de la Facultatea de Matematică. Abia în anul al II-lea am început să mă integrez  și au început să îmi placă materiile pe care le făceam.

,,Programul ne-a oferit șansa de a pune în practică cunoștințele teoretice învățate la cursuri

În timpul facultății la ce activități ori concursuri ai participat? student 1

M.Ș.:  Au fost câteva. La sfârșitul anului I am participat la un concurs de creație organizat în cadrul facultății. A fost un concurs pe echipe, iar eu împreună cu colegul meu am luat locul al II-lea. Am făcut un ”hovercraft”.

În anul al III-lea am participat la două concursuri. Unul dintre ele a fost ZEM (Zilele educatiei mecatronice n.r.), organizat la Galați. Am format o echipă cu Cătălin Liviu Simionescu și împreună am reușit să obținem mențiune în cadrul secției de roboți mobile, după ce am trecut prin cele două probe: cea de viteză și cea de obstacole. Tot în anul al III-lea, am participat la Hella Contest, unde eu împreuna cu Alexandru Mihai am ocupat locul al II-lea, după ce am realizat niște ștergătoare automatizate încălzite electric.

În anul al IV-lea, am participat din nou la ZEM. Un alt proiect în care am fost implicat în același an, dar mult mai amplu a fost Hella Embedded Club.

În ce a constat programul Hella Embedded Club?

M. Ș.: Programul Hella Embedded Club a început pe 30 octombrie 2013 și s-a încheiat pe 10 octombrie 2014, deci a durat aproape un an și a oferit șansa studenților de la Facultatea de Automatică, Calculatoare și Electronică de a dobândi cunoștințe tehnice de ultimă generație în domeniul automotive, Hella lucrând cu firme importante precum Audi, BMW sau Mercedes. Practic, programul ne-a oferit șansa de a pune în practică cunoștințele teoretice învățate la cursuri. Cerințele programului erau diferite în funcție de departamentele alese. Eu am ales Basic Software și m-am ocupat de partea de drivere ale BCM-ului – Controller Module. Mai exact, legătura între aplicații, cum ar fi semnalizarea sau aprinderea farurilor și partea hardware. Beneficiile acestui proiect au fost diploma, o scrisoare de recomandare din partea firmei Hella, care din punctul meu de vedere valorează enorm, nu doar aici, în România, ci în orice altă țară și șansa de a lucra chiar la firma Hella.

Cu ce experiență ai rămas după aceste concursuri?

M.Ș.: Pe lângă experiență și cunoștințe noi, aceste concursuri te învață să lucrezi în echipă, dar și cum să te adaptezi cerințelor pieței muncii. Am fost foarte încântat de fiecare concurs în parte, pentru că fiecare mi-a oferit altceva. Acum, mă simt mult mai pregătit să mă angajez decât eram înainte.

Adina Bechet și Nicoleta Vărzaru



1 COMENTARIU

  1. #1
    Maniac
    Data de inscriere
     15-11-2009
    Locatie
     bals
    Mesaje
    3194

    poate exista cineva care sa aiba nevoie de munca ta.pacat sa plece toti tinerii cu perspectiva

Spune-ti parerea

Pentru a putea lasa comentarii logheaza-te cu contul CraiovaForum folosind formularul din partea dreapta sau Inregistreaza-te daca nu ai cont.