Ordonanța 13 și (la) PNL Dolj

Ordonanța 13 și (la) PNL Dolj

6.362
0
DISTRIBUIȚI
1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 SteleVoteaza

Ce ar putea avea în comun celebra Ordonanță 13 și Partidul Național Liberal de la Dolj? Aparent, niciuna: PNL nu se află la guvernare, nu deține puterea nici măcar în Craiova, să nu mai spunem în județ. Dimpotrivă, PNL a criticat celebra ordonanță dată “noaptea ca hoții” de către PSD, iar din postura unui partid liberal chiar nu-și permite să susțină un asemenea gest. Dar, cu toate astea, există destule elemente în comun între conducerea PNL Dolj, și modul cum au luat, de curând, o decizie, și Guvernul României, condus de Sorin Grindeanu, când a emis preahulita ordonanță.

Încă de la fuziune, PNL Dolj a preluat “obiceiul” PDL Dolj de a ține ședințele săptămânale vineri seara, iar unul dintre motive este prezenţa unicului europarlamentar de Dolj, Marian-Jean Marinescu. Deoarece acesta ajunge în fiecare joi seara în România, la București, în jurul orei 23.00, nu ar putea ajunge la ședințe decât în zilele imediat următoare. Săptămâna trecută, însă, ședința nu s-a mai ținut vinerea, cum se întâmpla de obicei, ci joi. Și așa avem primul element comun: nepredictibilitatea.

A doua asemănare este clară și nu necesită explicații: pe ordinea de zi a ședinței biroului politic al PNL Dolj nu exista luarea unei hotărâri privind desemnarea candidatului la Primăria Craiova sau schimbarea președintelui PNL Craiova. Propunerea a venit din partea unui membru al conducerii județene chiar în timpul ședinței la fel cum ministrul Iordache a propus în timpul ședinței de guvern adoptarea ordonanței. Deși nu era pe ordinea de zi luarea unei astfel de hotărâri existau totuși buletine de vot gata pregătite cu numele celor 5 candidați.

Mergem mai departe și luăm următoarea asemănare: publicarea în Monitorul Oficial al textului ordonanței. Pentru că deciziile de genul acesta nu se publică în MO, trebuia găsită o modalitate de a face oarecum ireversibilă această rezoluție. Și ce metodă mai bună decât “răsuflarea” către presa locală?! Chiar din timpul ședinței, înainte ca decizia să fie comunicată public, majoritatea instituțiilor media locale aflaseră “pe surse” de aceste dispoziții. Astfel, învățând de la cazul București, unde s-au schimbat trei candidați chiar înainte de alegeri, se poate argumenta o opinie împotriva anulării deciziei cu un simplu: “ne facem de râs ca la București”. Şi pentru că nu toți aflaseră oficial, dar și pentru a nu lăsa timp conducerii naționale să schimbe hotărârea, s-a organizat imediat, a doua zi, o conferință de presă în care a fost prezentat și într-un cadru oficial candidatul PNL la Primăria Craiovei și noul președinte al organizației PNL Craiova în persoana domnului senator Mario Ovidiu Oprea. Astfel, orice tentativă de schimbare a propunerii ar părea în ochii electoratului ca o ezitare și o lipsă de soluții a PNL.

Deși au trecut deja trei luni de la vacantarea postului de primar, iar PNL nu a desemnat un candidat, brusc, acest lucru a devenit o urgență. Nu se putea aștepta după un studiu sociologic, nu se puteau face consultări cu organizația PNL Craiova, care, până la urmă, urmează să susțină în campania electorală o eventuală candidatură. Nu, trebuia decis imediat un candidat, iar acesta trebuia să fie numit și la conducerea organizației. De aici, și asemănarea referitoare la caracterul urgent al deciziei.

Miza, însă, este alta și este mult mai mare decât candidatura la Primărie: alegerile interne! PNL Craiova este cea mai mare redută necucerită de către grupul care stăpânește în acest moment PNL Dolj și care controlează majoritatea organizațiilor din județ. PNL Craiova este ultima fiară neîmblânzită! Iar acest lucru trebuie să se schimbe! Deși Stalin spunea că nu contează cine votează, ci contează cine numără voturile, la alegerile interne contează foarte mult cine votează, mai exact cine stabilește cum sunt organizate și care sunt delegații. Un președinte de filială poate aduce la urne doar persoanele apropiate, persoanele pe care le poate controla și care i-ar da un vot lui și echipei sale. Desigur, este important pentru relațiile de amiciție cu PSD și cine este candidatul pentru fotoliul de primar, iar un candidat care să nu pună mari probleme, un candidat care în trecut a obținut 3% la aceleași alegeri, ar întări aceste relații, aș putea spune că le-ar cimenta pentru următorii ani. Astfel, lucrurile ar fi liniștite pentru toată lumea cu un PNL care nu pune probleme PSD, un PNL controlat în totalitate de un mic grup și care ar lua “cele mai bune decizii” pentru acest grup.



Spune-ti parerea

Pentru a putea lasa comentarii logheaza-te cu contul CraiovaForum folosind formularul din partea dreapta sau Inregistreaza-te daca nu ai cont.