Craiova, o mare revelație: Handbalistele joacă una pentru toate și toate pentru...

Craiova, o mare revelație: Handbalistele joacă una pentru toate și toate pentru una!

2.154
0
DISTRIBUIȚI
1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele(2 voturi, media: 5,00)

Handbalul feminin craiovean este într-un progres la nivelul echipei de senioare. SCM Craiova a reușit o primă parte a campionatului mult peste ceea ce  conducătorii clubului din Bănie preconizau la începutul sezonului. Fetele antrenate de Aurelian Roșca și Gheorghe Sbora au obținut unsprezece victorii în primele douăsprezece etape ale sezonului, punând la socoteală și succesul obținut la „masa-verde” în dauna echipei CSM București. Singura sincopă a „alb-albastrelor” a fost înregistrată în prima etapă, pe teren propriu, contra campioanei HCM Baia Mare. Rând pe rând, Dunărea Brăila, HC Zalău sau Cetate Deva s-au înclinat în fața „norvegiencelor României”, așa cum li se spune lui Pîrvuț și compania.

Adriana Ungureanu, unul dintre cei mai înfocați suporteri al echipei craiovene de handbal feminin, dar și membru în Consiliul de Administrație al SCM Craiova, a explicat pentru Craiova Forum motivele care au dus la succesele oltencelor în acest sezon.

La Craiova, joacă echipa

Echipa  Craiovei de acum este o mare revelație, pentru că handbalistele joacă una pentru toate și toate pentru una. Nu există una cea mai bună. Noi ne apărăm ca Ionica Munteanu și Mirela Pașca să nu ia gol. Luptă, se ajută între ele. Tot ceea ce fac este la comun. În sfârșit, la Craiova joacă echipa, nu joacă o anumită jucătoare”, a spus Adriana Ungureanu. scm craiova hcm brai (35)

Jumătate din succes, meritul portarilor și al apărării

Adriana Ungureanu consideră că paradele portarilor Ionica Munteanu și Mirela Pașca, dar și jocul excelent pe care handbalistele îl fac meci de meci în defensivă au fost decisive până acum, în acest sezon.

Eu recunosc faptul că acest loc pe care-l ocupăm, în proprorție de 50%, este al apărării și al porții. Echipa noastră joacă o apărare de mișcare, nu în forță. Foarte mult se pune accent pe jocul de picioare în apărare. Nu li s-a spus degeaba „norvegiencele României”. Craiova, prima repriză nu o prea joacă. Nu am înțeles nici eu de ce e așa. În schiimb, în a doua repriză vin peste ele și le sufocă. Condiția fizică își spune clar cuvântul”, e de părere Adriana Ungureanu.

Respect pentru respect

Un alt motiv al asceniunii echipei feminine de handbal a Craiovei îl reprezintă liniștea de la nivelul grupului. Adriana Ungureanu a povestit cum decurg ședințele de pregătire sub comanda lui Aurelian Roșca și Gheorghe Sbora.

Studierea meciurilor, faptul că antrenorii colaborează foarte bine cu ele, dacă au greșit nu le ceartă, le spun ceea ce trebuie să facă mai departe, le mai arată încă o dată schema care trebuie respectată, toate acestea contează foarte mult. Nu am auzit nici o fată că nu s-ar înțelege, că le jignește antrenorul… Nici vorbă. Asta e cel mai bine, că ele se înțeleg în primul rând cu antrenorii, care sunt de o mare clasă. Pentru mine, să studieze în amânunt jocul echipei adverse și să-l prezinte fetelor de foarte multe ori într-o săptămână până când își aprofundează fiecare ce are de făcut în meci pe postul lor este extraordinar. Fiecare știe ce are de făcut. Nu intră nimeni în teren fără să nu știe unde să se apere sau pe cine să țină. Există foarte multă răbdare. Câteva jucătoare nu s-au acomodat de la început sau au venit și mai târziu, cum este cazul Mădălinei Zamfirescu, lui Ane Eidem, dar antrenorii au știut cum să le facă să joace”, a mai declarat Adriana Ungureanu.

Vrea performanță pe plan european

Adriana Ungureanu nu vrea ca succesul echipei craiovene să fie consemnat doar pe plan intern, ci și în cupele europene. Își dorește ca în sezonul următor Sala Polivalentă din Craiova să găzduiesc și meciuri europene ale handbalistelor de la SCM Craiova

Îmi doresc foarte mult să ajungem în cupele europene cu echipa de handbal feminin, să încercăm să și facem performanță, pentru că nu ajunge să fii acolo dacă nici măcar nu te duci mai departe după primul tur. Eu sunt convinsă că vom ajunge în cupele europene”, a spus aceasta.

Fetele împrumutate vor să continue la Craiova

O parte dintre jucătoarele SCM-ului sunt împrumutate de la diverse cluburi, astfel că la finalul acestui sezon trebuie să se întoarcă la echipele de la care provin. Dar Adriana Ungureanu e optimistă că jucătoarele vor continua în Bănia și în sezonul viitor.

Fetele care sunt împrumutate, un an de zile sunt la Craiova. Ele și-au exprimat acordul să mai continue la noi și după aceea. Depinde foarte mult dacă echipele de la care provin vor să ni le lase și după. Să vedem ce se va mai întâmpla și în vară. Nu pot spune acum ceva clar în acest sens. Dacă nu vor rămâne ne vom reorienta pentru alte jucătoare, dar eu am speranțe că vor rămâne la Craiova, pentru că le place orașul, le plac oamenii cu care lucrează, le place conducerea clubului, le place de suporteri. Salariile sunt plătite la zi….”, apreciează Ungureanu.

vivien cu echipa

S-a lăsat de handbal în ultimul an de facultate

O împătimită a sportului cu mingea pe semicerc, Adriana Ungureanu a jucat handbal până în anul cinci de facultate, când evolua pentru CFR Craiova. Marele său regret este că echipa pentru care a jucat nu a evoluat în prima ligă. Adriana Ungureanu vine dintr-o familie de sportivi, tătăl său fiind antrenor de volei.

Eu am jucat handbal până în anul 5 de facultate, la CFR Craiova, dar, din păcate, pe vremea mea, până în 1989, nu a reușit să intre în prima divizie. Jucam afară, pe bitum….veneau colegii de facultate, de liceu, să ne susțină. Aveam galerie”, povestește aceasta.

Alte declarații

Am încercat să facem o echipă frumoasă, tânără. O echipă care nu a emis pretenții. Nu am avut foarte mulți bani să investim în jucătoare, să ne batem cu Baia Mare și Bucureștiu, dar s-a încercat să aducem ce am putut noi mai bun.

Mi-e drag să văd sala plină, ca pe vremea când la Craiova juca echipa de handbal masculin. Visul meu este să văd o sală plină care să strige „hai Craiova”.

Am să propun tuturor echipelor craiovene, ca în retur să facă o campanie de cunoaștere, să se prezinte publicului craiovean. Cred ca aceasta e și una dintre cauzele pentru care nu vine prea multă lume la sală. Vin cei care iubesc mult sportul, nu văd „fețe noi”.

Voi merge în Ungaria, alături de câțiva prieteni, să le susținem pe fetele noastre la Campionatul European, la meciurile de la Debrecen, cu Danemarca și Norvegia, pe 7 și 9 decembrie. Sper să facem o figură frumoasă, deși sunt multe fete accidentate, care nu pot veni. Vom crede în „Mica” Brădeanu, Cristina Neagu, Elisei, Luciana Marin, Ada Nechita – liderele echipe + Paula Ungureanu. Pe lângă ele, cred că și celelalte vor avea ambiție să joace sub tricolor. De la Craiova, Ionica Munteanu, Mirela Pașca și Aneta Pîrvuț vor merge la competiția din Ungaria.

Cu o etapă înainte de finalul turului, SCM Craiova și-a asigurat poziția secundă în clasamentul Ligii Naționale de handbal feminin, iar în ultimul joc din anul 2014, oltencele vor juca în deplasare pe terenul formației Corona Brașov.

Articol de Florin Tomescu

Foto: Remus Badea și arhivă personală



Spune-ti parerea

Pentru a putea lasa comentarii logheaza-te cu contul CraiovaForum folosind formularul din partea dreapta sau Inregistreaza-te daca nu ai cont.