Marele Ilie Gheorghe, sărbătorit pe scenă, la 75 de ani de viață...

Marele Ilie Gheorghe, sărbătorit pe scenă, la 75 de ani de viață și 50 de teatru

3.222
1
DISTRIBUIȚI
1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 SteleVoteaza

Duminică seara, timp de trei ore, sala mare a Teatrului Naţional “Marin Sorescu” din Craiova a răsunat de aplauze pline de admiraţie pentru marele actor Ilie Gheorghe. Cei 75 de ani de viaţă şi 50 de ani de carieră au fost sărbătoriţi cu un spectacol omagial în care Ilie Gheorghe a recitat poezii semnate de Marin Sorescu și Mihai Eminescu şi a readus la viaţă monologurile lui Iona, Faust sau Caţavencu. Ilie Gheorghe 6

 

Mesajele de felicitare pentru maestru au venit din toate colțurile lumii.

 

Ilie Gheorghe este, pentru noi toți, un actor unic. Actor care se dăruiește unui teatru și unui oraș, și, dacă se îndepărtează episodic, o face de fiecare dată pentru a răspunde acelor apeluri la care nu poți rămâne indiferent, apelurile prietenilor. El personifică o fidelitate și o demnitate de actor căci scena o tratează ca un altar privat, niciodată pervertit sau murdărit. Ilie Gheorghe și-a făcut lege din respectul față de arta sa și mândrie din orgoliul de a i se fi dăruit integral”, a ținut să precizeze, de la Paris, George Banu – președinte de onoare al Asociației Internaționale a Criticilor de Teatru.

 

La rândul său, Cezar Spînu – rectorul Universităţii din Craiova consideră că A fi contemporan cu Ilie Gheorghe pare a fi un lucru normal într-un oraș nezguduit de fenomene. Pașnicul târg de câmpie își rumegă prezentul odată cu existențele celor ce-l locuiesc, arborând un dezinteres generos pentru devenire. Când o existență sparge tiparele, prezentul parcă nu vorbește suficient de clar, nu știe cuvintele care exprimă așa ceva, se îneacă în muțenia mirată că anonimatul nu este ordinea firească a lumii.

Ilie Gheorghe este o astfel de existență! Ilie Gheorghe

Târgul îl percepe ca pe o normalitate, când el este o distorsiune a timpului. El pare vecinul, cumpărătorul, abonatul t.v., cel ce așteaptă la semafor, asiguratul CNAS-Dolj. Toate acestea nu sunt decât aparențele unui prezent bâlbâit.

În realitate, el este Iona, Caliban, Faust. Dacă ești atent, în aerul sec al orașului vezi coastele balenei în locul cerului, atunci când el trece pe stradă.

Pare a fi omul care se strecoară agale pe ușa laterală a unei clădiri ciudate. Nici omul, nici clădirea nu sunt băgate în seamă. Toate acestea țin de percepția unui cotidian analfabet. În realitate, omul acela e un uriaș care trece zilnic pragul gloriei sale. Numele lui e Ilie Gheorghe.”

 

O altă personalitate care a ținut să-şi exprime aprecierea faţă de excepţionala carieră a actorului craiovean Ilie Gheorghe a fost președintele UNITER – Ion Caramitru. Noi toţi ne bucurăm de prea-plinul energiei dumneavoastră pe care o dăruiţi cu atâta largheţe şi de harul întâlnirilor, întotdeauna memorabile.

Vă apreciez pasiunea cu care de mai bine de 50 de ani reclădiţi magia teatrului, oferindu-ne un spectacol fascinant, cum nu mulţi reuşesc să facă.

UNITER v-a recunoscut de mai multe ori meritele, şi, personal, vă admir spiritul cu care v-aţi dăruit teatrului, personajelor şi spaţiului imens al scenei, cu responsabilitate şi spontaneitate. Cu neştirbită acuitate descoperiţi esenţa vieţii în fiecare personaj şi reuşiţi de fiecare dată să o transmiteţi.

Sunt părtaş emoţiilor acestei sărbătoriri şi vă transmit pe această cale gânduri de bine. Şi…  să ne bucurăm împreună de TEATRU! La emoţionante şi vibrante spectacole, aşa cum ne-aţi obişnuit, Maestre Ilie Gheorghe!”. screenshot.719

 

 

Cu mare emoţie, Ilie Gheorghe a primit de la Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, Crucea Sfântului Nicodim de la Tismana, cea mai înaltă distincţie oferită de Mitropolia Olteniei unui laic.

 

Surpriza serii însă a fost mesajul scris şi interpretat de regizorul american Robert Wilson, cel care a pus în scenă piesa „Rinocerii” la Teatrul Național “Marin Sorescu” și care a ținut să-i transmită lui Ilie Gheorghe sentimentele sale de apreciere, în stilul său caracteristic, direct din Macau – China, unde se află în aceste zile. “…Pentru el, eu scriu un imn, îi cânt un imn lui Ilie. Pentru că el este cel mai bun actor pe care îl cunosc. Pentru geniul său, omenia sa, pentru inteligența sa și pentru umorul său… Pentru cea de-a 75-a aniversare a zilei sale de naștere și pentru cei 50 de ani pe scenă, cu drag, întotdeauna, Bob Wilson.”



1 COMENTARIU

  1. #1

    Sa-i dea Dumnezeu sanatate si viata lunga ! L-am vazut in multe interpretari remarcabile !

Spune-ti parerea

Pentru a putea lasa comentarii logheaza-te cu contul CraiovaForum folosind formularul din partea dreapta sau Inregistreaza-te daca nu ai cont.