Review Canon 5D Mark III

Review Canon 5D Mark III

1.929
5
DISTRIBUIȚI
1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele(1 voturi, media: 5,00)

Pe la jumatatea lunii iunie, prin amabilitatea celor de la Canon Romania si Digiland Craiova am primit in teste ultimul aparat foto Canon full-frame 5D Mark III ( disponibil spre vanzare, varful de lance 1Dx nefiind inca in magazine ). Am avut la dispozitie 10 zile pentru a-l admira, a vedea ce poate in cele mai variate conditii.

De la bun inceput pot spune ca acesta nu se vrea a fi un review clasic, ci mai mult o parere personala in conditii stricte de teren, fara charturi, fara comparatii amanuntite si fara prea multe cifre. Daca doriti sa cititi si un asemenea review, cel mai la indemana link ar fi urmatorul : http://www.dpreview.com/reviews/canon-eos-5d-mark-iii/ . Noi l-am folosit la eveniment, random prin orasul Craiova, cateva peisaje si o sedinta de studio, in care am avut si 5D Classic plus 5D Mark II pentru un singur cadru comparativ.

Pentru cei ce vor the-long-short-story, aparatul este o solutie completa care nu dezamageste in nici o situatie, si care odata achizitionat isi va face treaba cu brio cel putin 2 ani de-acum incolo.

Posesor de Mark II, si fost posesor de Mark I, pot spune ca si acesta este un upgrade excelent pentru cei ce inca detin unul din ele, fiecare generatie venind cu ceva nou ( Mark  II cu rezolutia si un pic la iso, Mark III cu af-ul si cu iso ), singurii fotografi care nu au de ce sa faca upgrade-ul fiind cei ce pozeaza exclusiv in studio, aici rezolutia in plus este nesemnificativa si nu justifica pretul aproape dublu. Chiar si 5d classic este foarte bun in 2012 pentru studio, rezolutie buna per pixels, si majoritatea obiectivelor mid sau L class rezolva in totalitate cei 12 megapixeli, lucru ce nu prea se poate spune la 21 respectiv 22 megapixeli ai generatiilor urmatoare. Tot despre pret, se pare ca de cand cu criza noastra si cea mondiala, pretul aparatelor foto este intr-o evolutie continua, si nu spre binele buzunarului fiecaruia. 15.000 lei, pretul actual al aparatului e aproape de pretului d3’ului de la Nikon in momentul lansarii acestuia. Mai puneti banii de-un grip nou si de inca un acumulator Canon si pretul ar fi fost egal. Comparatie pur random, sunt segmente diferite de piata si chiar generatii diferite, dar este prima care imi vine in minte.

Gama 5D de la Canon cred ca a fost conceputa ca pe un entry-level in segmentul true-pro al fotografiei, cu un pret accesibil unui fotograf mediu. Cu 5d Mark III, acest lucru s-a schimbat, intradevar aparatul are absolut tot ce iti doresti, dar si pretul pe masura. Personal, daca pretul lui ar fi fost cu 800-1000 euro mai ieftin, ar fi fost best-buy-ul acestor ani. Dar ma rog, povestea cu pretul va fi tot timpul subiectiva, fiecare aducand argumentele personale, eu sper sa il achizitionez la inceputul anului viitor.

Prima parere : odata pus mana pe el, primul lucru observat este greutatea, un pic mai mare ca la MarkII, dar nu este o chestie negativa, aparatul este mai bine balansat, cauciucurile si suprafata avand alta senzatie, iti da un sentiment de lucru facut dintr-o bucata, aproape indestructibil, si iti da incredere in el. Pentru mine a fost o surpriza placuta ca si aspect general, layoutul este un pic schimbat, butoanele, display-ul, ergonomia fiind toate o treapta mai sus si micsorand fotografului timpul de lucru cu schimbarea setarilor. Cele 2 modificari majore zic eu sunt ca 1, poti da zoom pe ultima fotografie facuta ( un prim la Canon ) si 2, zoomul efectiv pe poza, care se face din butonul dedicat ( magnificare 1 treapta cred 33% ) si scroll, lucru ce la prima vedere fiind un pic ciudat, dar dupa 2 zile de folosire intensa si dupa de zoom-in pe 5d Mark II iti dai seama ca e foarte destept si mult mult mai rapid. Display-ul la fel are un plus de pixeli, nu multi 1040k, dar are un efect de wow, par mult mai sharp pozele, contrast si luminozitate mai calibrate ca la cel de 930k. Alt aspect imbunatatit este vizorul, 100% de data aceasta si mult mai luminos. Avem si dual slot, compact flash si sd, lucru pe care eu nu l-am folosit absolut deloc, dar este util cand vrei backup on the fly sau raw pe cf si jpeg pe sd.

Probabil cel mai important upgrade al seriei este focalizarea. Care este pur si simplu extrem de rapida, precisa si fara shutter delay. Avem si o rafala adevarata, de 6 cadre pe secunde, iar focusu se tine bine dupa toate declansarile. Customizarile af-ului sunt destule, avem puncte de focus intr-un numar impresionant ( si nu glumesc, mai multe ca la nikon d4 ) cu cross, double cross si cateva sensibile pe diagonala. In practica acest lucru iti da un spot-on keepers de genu 93-95% din totalul unui eveniment. Si nu ma refer aici la poze de genu ca e p’acolo focusu si e ok poza pe hartie, ci la poze direct-hit cu ochi in focus la diafragme de 1.8-2-2.8 in miscare !

Primele 5 poze pe care le-am tras cu acest aparat au fost niste chestii random printr-un parculet. Nu stiu de ce m-a impins curiozitatea sa repet acelasi cadru cu Mark II’ul. Mare greseala. Expunerea cadrului este 2-3 trepte peste masurarea generatiei vechi, zic eu ca se apropie de cum masoara Nikon-ul, adica la o mai buna omogenizare a cadrului in conditii de iluminare decente. Mi se pare ca si dinamyc range-ul este mai bun, nu am citit valorile efective declarate, dar eu asa as zice.

Am ajuns si la ISO, care se duce pana departe 25600 nativ si h1 si h2. Nu prea m-am riscat sa trag in ultimele 2 trepte, decat asa cateva poze sa vad cum e, dar imagineaza-ti ca iesi noaptea pe strada cu Mark3-ul si 50 1.4. Tzac apesi pana la jumatate si vezi un timp de 1/800 pe o alee beznoasa cu un singur felinar in departare. Ca si o regula a mea legat de iso treaba sta in felul urmator pentru un print de 30×60 cm la 200 dpi: 5d classic ISO 1600 perfect utilizabil , 5d mark II iso 4000 perfect utilizabil iar 5d mark III iso 10.000 perfect utilizabil. Si iso 12k si 25k sunt bune, dar incepe pastelarea culorilor si se pierd foarte multe detalii.

Parerea mea e multi din cei ce vor sa cumpere acest aparat fac fotografie de eveniment, si ma refer in mod special la nunti botezuri. Si aparatul nu dezamageste. Orice aparat ai avut anterior, de la 10d pana la 1d Mark IV, si alegi 5d mark III pentru eveniment, te va ajuta in 99% din situatiile intalnite si iti va usura munca si iti va imbunatatii cadrele realizate.

Referitor la filmare si live-view, nu prea stiu ce sa scriu aici, live-view-ul are acum autofocus, destul de lent, dar te ajuta la fotografierea din unghiuri mai incomode. Mi s-a parut destul de precis, dar nici nu am tras decat 5-10 cadre in acest mod. Despre filmare, mi se pare super buna, dar asta doar ca parerea unui amator complet. Noaptea totusi, apar artefacte si banding urat de tot in zonele de umbra. O sa fie si 2 filmulete pentru a vedea ce poate.

Ar cam trebui sa spun si ceva puncte negative in acest review, sunt extrem de putine si tre sa ma gandesc ceva sa le insir aici. Primul lucru observat cu impact negativ este ca la trecerea prin meniuri nu poti sa treci de la unul la celalalt rapid, ci tre sa treci prin toate submeniurile. De exemplu daca vrei sa schimbi niste setari in custom functions si esti in primul meniu shooting ( cel cu iconita in forma de aparat ) trebuie sa dai de multe ori ( peste 20  ) ca sa ajungi efectiv la al 5-lea meniu ( cel cu iconita in forma de aparat bracketing ). Alt minus si nu stiu daca e doar un placebo sau am prea multe asteptari de la el, dar in cateva foarte rare situatii sistemul de autofocus are o fractiune de gandire pana cand isi da drumul. Insesizabila in cele mai multe cazuri, dar da impresia ca e un pic underclocked chipu de focus fata de 1Dx ( din declaratiile producatorului aflam ca sistemul este identic la ambele aparate ) si chiar mi s-ar parea un lucru normal, de unde si diferenta tripla de pret. Un alt minus colateral este ca odata inceput lucrul cu el, veti avea de upgradat si unitatea PC de acasa, mai mult spatiu de stocare ( care scade vazand cu ochii ), mai multa putere de procesare, si un 16 gb de ram asa de inceput. Unii utilizatori s-au plans pe net de erori ale suportului software, eu nu am avut nici o problema, am folosit pe Win7 x64 Lightroom 4.1 iar pentru WinXP avem Digital Photo Professional 3.11 ( softu inhouse Canon ).

Ca o incheiere, pot spune ca in cazul achizitiei, nu veti regreta nici o secunda alegerea facuta, este altceva fata de generatiile anterioare, ramane de vazut doar daca pretul lui va scadea prin toamna ( iar atunci este cam obsolete cumpararea ca se termina sezonul de evenimente ) si daca concurenta directa va lansa un nou body competitiv full frame.

Referitor la fotografiile de sample, toate sunt exportate din Raw, s-a tras si in 22 megapixeli si in mRaw, si s-au aplicat corectii gen crop, exposure ( +/- ), wb si la 1-2 noise reduction. Adica exact fotografia finala spre livrare clientului sau pentru uzul personal.

Chiar daca sunt postate la sfarsitul review-ului, as vrea sa multumesc pentru sprijinul si colaboarea impecabila avuta cu cei de Digiland Craiova , CanonRomania si domnului Catalin Opritescu si fara de care compatimentul media al forumului nostru nu ar fi avut parte de aparat.

 



5 COMENTARII

  1. #1
    De-al casei
    Data de inscriere
     03-06-2006
    Mesaje
    294

    Reclama ….

  2. #2
    Junior
    Data de inscriere
     08-02-2012
    Mesaje
    59

    Super foto! Vreau si eu asa aparat foto, chiar ma gandeam ca ar trebui sa imi procur unul!

    LaptopNews - totul despre portabile
  3. #3
    Eros
    Data de inscriere
     05-10-2005
    Locatie
     Craiova, Romania
    Mesaje
    13590
    Citat Mesaj initiat de cyborg
    Reclama ….

    Nu este reclama, pur si simplu am primit un aparat la testat despre care am scris.

    The message above is my opinion and only mine, no influences and no official statement so if you think it's wrong, you may be right, I'm just human you know..."Only two things are infinite, the Universe and human stupidity, and I'm not sure about the Universe." - Albert Einstein ...
  4. #4
    psy mood
    Data de inscriere
     06-10-2005
    Locatie
     rovine
    Mesaje
    2203

    Si cei de la computergames.ro au facut un review aparatului, la fel de pozitiv.
    Pentru a-l citii accesati linkul de aici :
    http://forum.computergames.ro/72-foto/886272-new-review-canon-eos-5d-mark-iii-computergames-ro.html

    blog in imagini http://trancerem.blogspot.com
  5. #5
    Newcomer
    Data de inscriere
     07-02-2007
    Mesaje
    18

    Mult peste MKiii…din toate punctele de vedere…un aparat de vis MKiv.

Spune-ti parerea

Pentru a putea lasa comentarii logheaza-te cu contul CraiovaForum folosind formularul din partea dreapta sau Inregistreaza-te daca nu ai cont.