Comunicat de presă

În contextul în care nivelul de cultură civică si politică din România este unul foarte scăzut, mai ales în rândul tinerilor, iar simplii cetăteni nu au întotdeauna capacitatea de a întelege exact care sunt rolurile celor trei institutii fundamentale – Parlamentul, Guvernul si Presedintia, Institutul European pentru Democratie Participativă – Qvorum în parteneriat cu Fundatia Hanns Seidel din România îti propun realizarea proiectului “Informatia înseamnă putere! Fii puternic (Educatie pentru democratie pentru elevii de liceu)” în Judetul Dolj.

Acest proiect va consta în organizarea unui training educativ-informativ pentru promovarea valorilor democratice în următoarele licee din municipiul Craiova - Colegiul National Nicolae Titulescu, Colegiul National Stefan Velovan, ColegiulNaţional Elena Cuza si din orasul Filiasi – Grupul Scolar Dimitrie Filisanu.

Programul de training este împărtit în 4 sectiuni: 1) Administratia publică locală. Cine mă reprezintă? Cum functionează?; 2) Relatiile inter-institutionale: care sunt relatiile între institutiile statului (Parlament, Guvern, Presedintie) în România?; 3) Actele normative. Cum se legiferează în România?; 4) Implicarea liceenilor în procesul decizional! Pentru acest proiect a fost creat website-ul www.euparticip.ro, special, pentru a oferi informaţii obiective tinerilor despre rolul instituţiilor statului.
Totodată, la sfârşitul programului de training se va organiza o conferinţă de presă pentru a disemina informaţii cu privire la indicatorii cantitativi şi calitativi ai proiectului.

Prin acest proiect ne dorim ca şi structură nonguvernamentală să întărim relaţia dintre instituţiile statului şi cetăţeni la nivel local, naţional şi chiar european, mai mult chiar de a aduce o schimbare în ceea ce priveşte prejudecăţile cetăţenilor bazate prea mult pe simpatii şi emoţii decât pe raţionamente logice. Iar dintre cetăţeni, cei tineri şi foarte tineri se dovedesc a fi cei mai vulnerabili, si de aceea este necesar ca lor să le fie prezentate în mod obiectiv, relaţiile dintre instituţiile statului.

În acest sens, avem plăcerea de a vă anunta că programul de traininguri va începe pe data de 29 martie, ora 9:30 la Colegiul National Nicolae Titulescu, ora 12:00 la Colegiul National Stefan Velovan, ora 14:00 la Grupul Scolar Dimitrie Filisanu si pe 30 martie ora 12:00 la Colegiul National Elena Cuza.Contact
: Iulia Popescu, Manager proiect, Institutul Qvorum, iulia.popescu@qvorum.ro,
0722 122 110