Oltenii s-au îngrămădit de la primele ore ale dimineţii la Casa de Cultură a Sindicatelor şi la sediul Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Olt din Caracal, în speranţa că vor reuşi să se angajeze. Oferta nu i-a mulţumit deloc, anul acesta fiind oferite 356 de locuri de muncă, în mare parte în domenii precum textile şi construcţii.

*

„Din câte am văzut pe afişul de la intrare, anul acesta sunt prezenţi doar 41 de angajatori. Am mai participat şi în alţi ani, sunt şomeră de aproape trei ani şi am observat că sunt din ce în ce mai puţine locuri de muncă şi din ce în ce mai slabe. Nimeni nu angajează pe loc, am primit până acum multe promisiuni, te trec pe listă şi spun că o să te sune apoi”, s-a plâns o slătineancă.


Pe lângă oferta dezamăgitoare, mulţi s-au arătat deranjaţi şi de modul în care s-a făcut accesul în săli şi de slaba pregătire a celor care ar fi trebuit să le ofere mai multe informaţii despre posturile disponibile. „Ne-au ţinut grămadă în faţa scenei, nu a fost niciun pic de organizare. Efectiv ne-au numărat ca pe oi şi când se mai elibera scena ne dădeau drumul, câte zece-cincisprezece. Apoi, foarte mulţi n-au habar de oferta firmei pe care o reprezintă, dacă le ceri detalii se pierd şi-ţi spun să laşi nişte date de contact, urmând să te sune ei”, a mai spus un bărbat.

IAC, cea mai mare căutare

Fabrica de componente auto care se construieşte la Balş a fost vedeta de anul acesta a Bursei generale a locurilor de muncă. Dacă pentru posturi de confecţioneri asamblori articole din textile, vânzători şi chiar pentru economişti, agenţi asigurări nu s-au format cozi, foarte mulţi s-au arătat interesaţi de oferta celor de la IAC. „Nu avem restricţii de vârstă şi nici nu trebuie să aibă calificare pentru toate posturile, deoarece îi formăm noi, îi calificăm. În primă instanţă le cerem să-şi lase datele de contact şi apoi vor fi chemaţi la interviu”, a precizat reprezentanta IAC.

Multe cursuri de calificare

În timp ce numărul locurilor de muncă de la Bursa Locurilor de Muncă a fost scăzut, foarte multe companii le-au adus celor peste 15.000 de şomeri din Olt cursuri de calificare.
Majoritatea se adresează şomerilor tineri, 18-40 de ani, şomerilor de lungă durată şi şomerilor-femei, dar şi persoanelor înregistrate ca fiind în căutarea unui loc de muncă. Iniţiativa AJOFM Olt nu li s-a părut benefică celor prezenţi.

*

„Nu mi se pare normal ca la o bursă a locurilor de muncă să fie plin de cursuri de calificare. Nu spun că nu sunt bune şi cursurile, dar firmele care oferă aşa ceva nu au ce căuta aici. Rolul unui astfel de eveniment este să ofere un post. Cu ce mă ajută dacă mă calific, le dau lor banii şi nu găsesc apoi unde să mă angajez?”, se întreabă un slătinean.

64 de persoane angajate pe loc

După mai puţin de trei ore de la începutul evenimentului, Bursa organizată în Olt s-a încheiat, de vină fiind, spun organizatorii, interesul scăzut pentru căutarea unui loc de muncă. La final, 64 de olteni au plecat acasă fericiţi, fiind angajaţi pe loc.

*

„La Bursa Generală a locurilor de muncă de anul acesta au participat 41 de agenţi economici, care au oferit 356 de locuri de muncă. S-au arătat interesate 1.120 de persoane, din care 451 au fost selectate în vederea încadrării, iar un număr de 64 de persoane au fost încadrate chiar în ziua bursei”, a declarat Marian Cîrloganu, director AJOFM Olt.



Sursa: gazetanoua.ro