La sfârşitul săptămânii trecute, în trepte, pe surse, au apărut către unii comunicatori de opinii informaţii, mai degrabă o poveste despre fraude săvârşite în returnarea de taxă pe valoare adăugată, în zona de competenţă a Finanţelor Publice Olt. Povestea nu e nouă. Pentru cine îşi mai aminteşte, în urmă cu vreo zece ani, cu alte personaje, liniştea comunităţii din târgul slătinean era tulburată tot de o întâmplare asemănătoare. A urmat o campanie mediatică, poate şi o anchetă a autorităţilor, pe firul în cauză. De data asta, la doar câteva zile de la publicarea respectivelor informaţii, care au conexiuni cu şefii instituţiei, apar primele concluzii. Nu în cadru oficial, ci pe surse informale. Este vorba de unele presiuni care se fac asupra Elenei Gherghina, director executiv DGFP Olt, rămasă în funcţie de pe vremea când Ciugulea făcea serviciu pe lângă pediştii de la Olt. Tot aşa, e clar că respectiva scrisoare pierdută spre media e lucrată din interiorul Finanţelor. Sunt elemente care nu pot fi desluşite din afară, valori precise, date personale, număr de facturi şi alte câteva dovezi care să susţină acest lucru.


Păcătuiesc cei care cad în capcană şi iau, aprioric, drept valabile demonstraţiile care susţin ideea unei fraude de proporţii săvârşită împotriva statului, tocmai de cei plătiţi să militeze profesional împotriva acestor aspecte. Pe de altă parte, este periculos să militezi pentru nevinovăţia absolută, să susţii că aici e vorba doar de o campanie mediatică ce nu urmăreşte decât schimbarea puterii în una dintre cele mai importante instituţii publice de pe meleagurile noastre. Adevărul e undeva pe la mijloc.


Ceea ce surprinde şi dă de gândit în evoluţia lucrurilor legate de acest subiect este liniştea toxică de la Finanţe. În mod normal, într-o societate bazată pe respect faţă de valori şi faţă de instituţii, cu plecăciune faţă de contribuabil, care cum, necum îşi plăteşte impozite şi taxe, chiar şi pentru ca cei împricinaţi în acest caz să aibă salariul la timp, maşină de serviciu la scară, nu trebuia să treacă atât de mult până la conturarea unui punct de vedere oficial. Ieşirile succesive consumate ieri, cea a lui Florin Bîlteanu, un finanţist implicat în poveste, cât şi a unui reprezentant de la o companie privată angrenată în această poveste, Gabriel Brătucu, nu fac decât să dovedească lipsa de reacţie oficială a instituţiei Finanţelor Publice.
Uitasem să vă spun: Finanţele Publice prevăd în organigramă şi au ocupat postul de purtător de cuvânt. De om plătit de la stat pentru a comunica… informaţii.



Sursa: gazetanoua.ro