Mai mult de 10 milioane de oameni pe an, se prezintă la un medic sau la un departament de urgenţă, acuzând dureri de cap. Cu toate că episoadele dureroase induc diferite stări neplăcute de la iritare până la incapacitatea funcţională, în majoritatea cazurilor suferinţa nu este extrem de severă. Durerile de cap pot fi înşelătoare, chiar şi pentru un medic şi uneori pot fi dificil de tratat. Adesea, durerea de cap apare izolat, alteori însă este însoţită de alte simptome. Ţesutul cerebral în sine nu doare, deoarece nu are receptori pentru durere.

*

Există 13 categorii de dureri de cap ce sunt împărţite în 129 de subtipuri. Cum nu ne-am propus ca acest articol să-ţi dea dureri de cap, nu o să le enumerăm şi explicăm pe fiecare în parte. În principiu cefalea se împarte în două categorii:


Primară: care nu este în legătură cu vreo patologie subiacentă şi care include: migrena, cefalea de tip tensiune şi cefalea cluster. Mai mult de 90% din oameni care văd un medic pentru dureri de cap au unul dintre aceste tipuri. Cefalea de acest tip este de obicei inofensivă, dar revine mereu şi mereu.


Secundară: în care sindromul cefalalgic este datorat unei alte stări patologice şi include: cefalea din afecţiunile infecţioase, neoplazice, vasculare sau indusă de administrarea de medicamente.


Este bine ca înainte de a merge la medic să-ţi faci un fel de „jurnal” pentru a nu omite niciun detaliu despre durea de cap:

- când apare: ziua, în timpul somnului sau dimineaţa, imediat cum te trezeşti;

- ce o declanşează;

- cum apare: brusc sau mai lent şi creşte în intensitate;

- unde te doare: în zona tâmplelor, pe o jumătate de cap, difuz, la ceafă;

- cât timp durează: câteva minute, ore, reapare după ce, iniţial, trece;

- este însoţită de alte simptome: greaţă cu sau fără vărsături, tulburări de vedere, ameţeală.

*

Nu amâna vizita la medic, chiar dacă rezolvi durerea cu o pastilă. Daca ai deja un diagnostic pentru durerea ta de cap, dar aceasta îşi modifică dintr-o dată caracterul, trebuie să te prezinţi la medic pentru a afla cauza acestei modificări.



Sursa: gazetanoua.ro