Un gard de lemn scund şi o poartă de fier grea care stă întredeschisă ascund maldărele de plastice, haine, peturi, lemne, căldări sau încălţăminte din curtea Ecaterinei Diaconescu, o bătrână din comuna olteană Strejeşti. Undeva, spatele curţii, printre doi pomi, poţi întrezări o casă din care nu a mai rămas nicio urmă din gloria de altă dată. Coloanele prispei, ornamentate într-un stil arhitectonic care te duce cu gândul în Grecia Antică, străjuiesc acum saci de rafie şi navete de sticle goale pe jumătate. Tencuiala casei începe uşor-uşor să facă loc cărămizilor roşii, iar tabla este acoperită treptat de rugină. În apropiere de gard, o clădire din calupi din BCA parcă îţi intră în ochi. Fără geamuri, are acelaşi conţinut ca şi curtea şi prispa casei, concentrate într-un spaţiu mai mic. Printre gunoaie se pot zări câteva ghivece de flori şi vreo trei rânduri de ceapă verde plantată. Printre ele, câteva beţe cu cutii goale de iaurt de băut în vârf străjuiesc plantaţia.
Vecinii Catinţei, aşa cum îi spun apropiaţii, se plâng tocmai de faptul că gospodăria acesteia a început să semene cu o groapă de gunoi, devenind un focar de infecţie care pune în pericol sănătatea comunităţii. De mai mulţi ani, femeia strânge în curte şi în casă lucruri adunate de prin tomberoanele din Slatina.

*

„Nu i-am zis doar o dată să înceteze, ci de foarte multe ori. Ea strânge gunoaiele din Slatina. E «navetistă». Se duce la cerşit, vine cu patru-cinci plase. Ia două fire de flori şi le vinde la Slatina. Tot ce găseşte prin tomberoane, le bagă într-un sac şi le aduce acasă. Vine cu microbuzul, dar niciodată nu plăteşte că le spune şoferilor că e amărâtă”,spune nea Titi Scarlat, vecinul femeii.


Bărbatul mărturiseşte că pe perioada anotimpului cald aerul din vecinătatea locuinţei Ecaterinei Diaconescu devine irespirabil:„De foarte mult timp face aşa. Acum este atmosfera mai neîncărcată, este înnorat. Când începe să dea soarele să vedeţi ce «parfum» vine din curtea ei”.

Invazie de rozătoare

Oamenii din Strejeşti, ale căror gospodării se învecinează cu a Ecaterinei Diaconescu, spun că mai rău decât mirosul care vine de la groapa de gunoi strânsă de bătrână sunt rozătoarele care s-au cuibărit acolo. Şobolanii, în special, au început să caute hrană şi prin vecini, în ciuda capcanelor puse de aceştia.

*

„Am pus otravă pe lângă gard şi am strâns o dată 14 şobolani. Sunt mari, pe cuvântul meu. Am un spaţiu unde gătesc vara şi-mi intraseră sub aragaz”, povesteşte Titi Scarlat.


Oamenii spun că nici autorităţile locale n-au putut să-i ajute cu nimic.

*

„Eu am vorbit cu primarul şi mi-a zis că n-are ce să-i facă. E casa ei, e pământul ei. Ne-a spus să facem o cerere şi să ne strângem cinci-şase inşi şi s-o semnăm ca să chemăm «Sanepidul» peste ea”, a adăugat Scarlat.

„Aici trebuie să cari cu două căruţe ca să se vadă ceva”

Vecinii povestesc că în urmă cu ceva timp câtorva femei din comună li s-a făcut milă de bătrână şi au venit să-i facă curat. Însă, după câteva zile, totul a fost la loc.

*

„Au venit nişte vecine să-i facă curat, dar aici trebuie să cari cu două căruţe ca să se vadă ceva. E belea ce e aici”, şi-a amintit Titi Scarlat.


„O vecină a venit şi i-a făcut curăţenie într-o cameră timp de o săptămână. După atâta muncă, la patru zile a văzut din nou dezastru: pungi, saci,
pantofi, cârpe murdare, oase”, a spus şi Gheorghe Fera, un alt vecin.


El a adăugat că bătrâna mai duce din gunoaiele din curte pe uliţele comunei, în momentul în care nu le mai găseşte folosinţă anumitor lucruri
: „Aruncă gunoaie la noi pe linia a doua. Mizerii, sticle sau coceni. Dacă nu stăm la strada principală nu înseamnă că suntem de mâna a doua”.

Abandonată de copiii plecaţi în Spania

Situaţia bătrânei Ecaterina Diaconescu este una dramatică, pe lângă faptul că şi-a transformat casa şi curtea într-o groapă de gunoi. Potrivit vecinilor, ea a fost abandonată în ţară de unica fiică şi de nepoţii care s-au stabilit în Spania. Femeia a fost lăsată fără niciun mijloc de a se întreţine.

*

„Are o fată plecată în Spania cu copiii. Toată pensia bătrânei, o pensie frumuşică, intră la fiică-sa pe card. Practic din asta trăieşte, mai strânge fiare şi din cerşit”, a zis nea Titi Scarlat.

„Am atenţionat-o, mai mult n-avem ce să-i facem”

Edilii din Strejeşti se declară neputincioşi în faţa mormanelor de gunoi care au acaparat curtea Ecaterinei Diaconescu. Ion Daviduică, viceprimarul localităţii, spune că mai mult decât somaţii, autorităţile locale nu au ce să facă.

*

„Noi am fost acolo şi cu cineva de la noi, de la primărie, care se ocupă de astfel de probleme. Am atenţionat-o, dar mai mult n-avem ce să-i facem pentru că nu putem să intrăm la ea în curte”, a declarat el.


Vicele a adăugat că bătrâna a promis de fiecare dată că va face curat în gospodărie şi, din acest motiv, reprezentanţii primăriei n-au sesizat Garda de Mediu sau alte autorităţi abilitate să ia măsuri în acest caz.

*

„N-am reclamat-o la Slatina pentru că ne-a tot promis că va face curăţenie. O să o mai căutăm zilele acestea pentru că am înţeles că acum este pe la spital, bolnavă”, a explicat Daviduică.


Cu toate acestea, bătrâna se poate trezi cu o amendă usturătoare de la Comisariatul Judeţean al Gărzii de Mediu. Potrivit lui Gheorghe Neacşa, şeful acestei instituţii, amenda este între două şi douăzeci de milioane de lei vechi.

*

„Şi un simplu telefon primit de la oricine ne poate determina să intervenim. De asemenea, şi la o solicitare a vreunui cetăţean sau a autorităţilor locale. În acest caz riscă amendă între două şi douăzeci de milioane, dar, desigur, îi vom pune în vedere şi să remedieze situaţia, adică să-şi cureţe curtea”, a punctat Neacşa.



Sursa: gazetanoua.ro