Potrivit Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM), în Olt lucrează în prezent 140 de străini, care vin din şase ţări europene şi asiatice. În ultimii ani, Oltul s-a dovedit a fi extrem de atractiv pentru persoanele din spaţiul asiatic, majoritatea cetăţenilor străini din evidenţele ITM Olt venind din Bangladesh - 60 şi Turcia - cu 58 de reprezentanţi.
Ceilalţi 22 de străini care şi-au găsit un loc de muncă în Olt vin din Moldova, Italia, Spania, Anglia şi Rusia. Străinii s-au orientat spre o paletă variată de domenii de activitate: textile, metalurgia aluminiului, comerţ, instalaţii, producţie anvelope, panificaţie, producţie ţevi, transporturi rutiere, cadastru, producţie conserve, fabricare maşini şi utilaje, producţie mobile, construcţii şi servicii medicale.
În ceea ce priveşte încadrarea celor 140 de persoane pe nivel de studii, cei mai mulţi străini sunt muncitori necalificaţi, 65, urmaţi de cei cu studii medii, 42, iar restul de 33 au studii superioare.

Trei moldoveni care lucrau fără autorizaţie, depistaţi de ITM

Inspectorii de muncă olteni au efectuat de la începutul anului mai multe controale care vizau străinii încadraţi în muncă.

*

„În 2011, inspectorii de muncă din cadrul ITM Olt, împreună cu angajaţi ai Oficiului Român de Imigrare Olt au desfăşurat controale pentru verificarea respectării prevederilor OUG nr. 56/2007. Au fost controlate două societăţi comerciale din Slatina şi Caracal la care prestau activitate un număr de trei persoane străine, de naţionalitate moldoveană, fără autorizaţie de muncă. Au fost aplicate sancţiuni contravenţionale în sumă de 4.500 lei. Totodată, au fost dispuse nouă măsuri pentru remedierea deficienţelor constatate în domeniul relaţiilor de muncă şi au fost aplicate şase avertismente pentru nereguli la legislaţia privind securitatea şi sănătatea în muncă”, a precizat Daniel Ghiţă, purtător de cuvânt ITM Olt.

Oltenii pleacă în străinătate prin AJOFM Olt sau pe cont propriu

Chiar dacă în Olt funcţionează şi societăţi care se ocupă de selecţia şi plasarea de forţă de muncă în străinătate, oltenii nu sunt interesaţi de găsirea unui loc de muncă prin intermediul acestora.

*

„La ITM Olt, sunt înregistrate şapte societăţi comerciale care au ca obiect de activitate plasarea forţei de muncă în străinătate. În anul 2010 şi în primele trei luni ale anului 2011 niciuna dintre acestea nu a făcut activităţi de plasare a forţei de muncă în străinătate”, a explicat Ghiţă.


În schimb, foarte mulţi olteni au apelat la compartimentul Eures din cadrul Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Olt. Astfel, peste 230 de persoane au plecat anul trecut să muncească în străinătate cu ajutorul AJOFM Olt. Majoritatea locurilor de muncă oferite acestora au fost în agricultură, iar 90% dintre olteni au mers să lucreze în Spania. Cu toate acestea, numărul celor care pleacă să muncească în afara ţării este mult mai mare, foarte mulţi alegând să îşi găsească singuri un loc de muncă, în mare parte în ţări din Uniunea Europeană.



Sursa: gazetanoua.ro