Sâmbătă seara, după consumarea întâlnirii protocolare cu echipa de negociatori a dlui Jeffrey Franks, dl Băsescu şi-a făcut răgaz să vorbească şi cu poporul. Ce-i drept, nu direct şi nemijlocit - ca-n mirificele strângeri de mâini şi băi de mulţime de altădată, de pe cuprinsul patriei, sau din Piaţa Universităţii, unde striga „Să trăiţi bine!” şi unde n-a mai călcat de vreo patru ani, ca să dea „raportul” trimestrial - ci din cuibul de linişte, siguranţă şi confort psihic de la Cotroceni.
Interlocutor i-a fost doar presa (pusă la respect - la ultimele conferinţe de acest fel), care de această dată nu l-a mai supărat cu întrebări „de la moguli” pe amfitrion. Preşedintele era tare vesel şi ne-a spus că programul convenit cu Fondul dă roade, că măsurile implementate de guvern, aşijderea! Ţara are acum stabilitate financiară şi fiscală; datele pe lunile ianuarie şi februarie indică o creştere economică uşoară, de 0,4 la sută, şi că o să ieşim din recesiune. „Economia îşi ia curs de creştere, care, în 2011, va fi de 1,5 la sută şi în 2012, de 3,5-4 la sută”. Pe scurt - a concluzionat domnia sa - „avem motive de optimism, dar nu avem dreptul la lipsă de prudenţă”, după care a cam dat cu bâta: „Nu, să înceapă veselia!”.*


Fireşte, o astfel de „sinteză” se cuvenea s-o facă şeful executivului, dar nimic nu ne mai miră; se ştie, de-acuma, cine e, şi preşedinte, şi prim-ministru, de facto, şi care e rolul lui Emil Boc, acela de slugă la dârloagă. Deocamdată, dl premier e în campanie electorală. Bate ţara de-a lungul şi de-a latul şi spune peste tot că ne-am stabilizat, că tot ceea ce face şi desface guvernul potocaliu e minunat şi că, începând încă din această toamnă, românii o să simtă în buzunarele lor fericirea şi prosperitatea. Dacă optimismul jupânului din Deal e (cum s-a şi exprimat) ponderat, optimismul lui Boc e de-a dreptul de coşmar. Te întrebi dacă omuleţul cu pricina mai ştie pe ce lume se află?


În 2009 şi 2010, investiţiile în economie au fost zero. Guvernul promitea să le relanseze încă de la începutul lui 2011. Din acest an s-au dus deja patru luni şi investiţiile, iarăşi, ioc! Deci locuri de muncă nu s-au creat. Absorbţiile de fonduri nerambursabile de la UE sunt ca şi inexistente. Peste două luni de zile începe să curgă prima tranşă de 2,5 miliarde de euro, care trebuie returnate la Fond pentru împrumutul făcut. Altă rată, de 2,5 miliarde de euro, din acelaşi împrumut, trebuie să fie achitată până la finele anului în curs. La bugetul statului se încasează tot mai puţini bani. Scumpirile şi facturile pentru întreţinere au luat-o razna. În aceste condiţii, stai şi te minunezi de unde-or scoate, dl Băsescu, dar mai ales Emil Boc, binele care ar începe să se simtă în nivelul de trai al românilor încă din toamna şi din anul viitor. An electoral, cum se ştie, când risipa şi potlogăriile pentru arvunirea şi hrănirea clientelei vor întrece orice măsură.



Sursa: gazetanoua.ro