La nivel naţional există 7.000 de hotărâri judecătoreşti irevocabile şi peste 50.000 de procese pe rol ale cadrelor didactice privind recâştigarea drepturilor salariale.

*

„Plafonarea salariilor personalului didactic reprezintă o ilegalitate. Nerecunoaşterea reîncadrărilor pe posturi potrivit Legii 221/2008 şi a majorărilor salariale obţinute prin hotărâri irevocabile înseamnă, de fapt, nerespectarea rolului pe care îl are un cadru didactic în educaţie. Decizia de a implementa această măsură prin asumarea răspunderii guvernamentale ne arată din nou că Emil Boc acţionează în dispreţul românilor şi al democraţiei, ignorând o instituţie atât de importantă pentru procesul democratic, precum Parlamentul. Emil Boc nu respectă nici puterea judecătorească. Premierul creează un precedent periculos prin căutarea intenţionată a unei formule legislative care să anuleze expres deciziile judecătorilor”, spune Gigel Ştirbu.


Premierul a motivat că statul nu dispune de banii necesari pentru acordarea acestor drepturi salariale. Deputatul PNL atrage atenţia că sărăcirea bugetului este consecinţa lipsei de viziune economică şi a măsurilor incorecte, precum şi a „furtului din banii publici operat de clientela portocalie”.


*

„PNL consideră că întreaga situaţie economică şi socială la care s-a ajuns în prezent nu este altceva decât rezultatul politicilor dezastruoase promovate de puterea portocalie. Guvernul Băsescu-Udrea-Boc este incapabil să elaboreze şi să aplice măsuri de creştere economică, care ar fi generat implicit şi posibilitatea majorării salariilor din domeniul bugetar. În plus, actuala putere are un dublu limbaj. Acum Emil Boc susţine că economia românească nu suportă majorarea salariilor profesorilor, însă tot Emil Boc pleda în 2008, cu vehemenţă, pentru aceeaşi majorare, criticându-l pe premierul de atunci, Călin Popescu Tăriceanu, că nu a dorit să implementeze acest lucru, deşi existau fonduri”, mai spune deputatul liberal de Olt.


Actul normativ pe care urmează să şi-l asume Guvernul în faţa Parlamentului prevede o reducere cu 33% a salariilor celor peste 13.000 de cadre didactice care şi-au câştigat în instanţă drepturile băneşti. Efortul bugetar pentru asigurarea creşterilor salariale cu 50% pentru profesori se cifrează la aproximativ 500 milioane de euro doar pentru 2011, bani care nu există la buget, susţine premierul Emil Boc.



Sursa: gazetanoua.ro