Municipalitatea a găsit o modalitate de a evita tergiversările în ceea ce priveşte evacuarea persoanelor care ocupă abuziv locuinţele sociale ale primăriei. În acest sens, Consiliul Local a aprobat săptămâna trecută un Regulament privind reglementarea cadrului general de evacuare a persoanelor care ocupă abuziv locuinţele din fondul locativ al municipiului Slatina. Dacă până acum evacuările se făceau printr-o hotărâre judecătorească definitivă şi irevocabilă, edilii speră să scape mai uşor de locatarii rău-platnici sau care ocupă locuinţele în mod abuziv.

*

„Evacuările se făceau până acum prin hotărâri judecătoreşti definitive şi irevocabile. Am iniţiat o procedură pentru evacuarea administrativă. Încercăm să scurtăm cumva drumul şi să luăm măsurile care se impun”, a precizat Minel Prina, city-managerul Slatinei.


Potrivit regulamentului aprobat de consilierii locali, dar şi în conformitate cu legile în vigoare, sunt considerate persoane care ocupă în mod abuziv locuinţele cei care nu îndeplinesc următoarele condiţii: să fie soţul sau soţia, dacă au locuit împreună cu titularul; să fie descendent sau ascendent al titularului; persoană care are acelaşi domiciliu cu titularul cel puţin un an şi care a fost înscrisă în contractul de închiriere; nu are contract valabil încheiat cu Consiliul Local al municipiului Slatina prin Direcţia Administrarea Domeniului Public şi Privat (DADPP), consemnat prin contract scris referitor la ocuparea spaţiului.

Evacuaţi azi, locatari mâine

Minel Prina se plânge că cei mai mulţi dintre locatarii care ocupau abuziv apartamentele şi care au fost evacuaţi prin executare judecătorească s-au întors chiar de a doua zi înapoi. Mai mult, în unele cazuri, în locul celor evacuaţi au venit alte persoane, unele chiar din afara Slatinei.

*

„Ideea este că, deşi am făcut evacuări cu executor judecătoresc, ei s-au aciuat din nou sau au venit alţii. Nu numai asta, dar veneau oameni şi din alte localităţi, cerşetori şi alt fel de persoane”, a punctat Prina.


O comisie, stabilită prin dispoziţie a primarului şi cu sprijinul reprezentanţilor Poliţiei Locale şi DADPP, va face evacuarea efectivă a persoanelor care ocupă în mod abuziv spaţii de locuit în locuinţele sociale sau cu chirie din fondul privat al municipiului Slatina. Acest lucru se va întâmpla odată cu intrarea în vigoare a Regulamentului aprobat de legislativul slătinean.

*

„După eliberarea locuinţei, aceasta va fi încuiată cu lacăt şi sigilată prin grija reprezentanţilor Biroului Contracte”, se precizează în Regulament.

Locatarii din G6, primii vizaţi

Cel mai multe probleme pe care le-a avut municipalitatea cu cei care locuiesc în locuinţele sociale au fost la blocul G6 de pe strada Aleea Castanilor. Deşi imobilul a fost chiar primul la care
s-au făcut lucrări de reabilitare termică, fiind montate şi geamuri termopan, acum a ajuns din nou într-o stare deplorabilă.

*

„Noi le-am oferit nişte spaţii sociale-bune, rele, aşa cum sunt. Spre exemplu, cel de la blocul G6 care a fost primul reabilitat şi condiţiile au ajuns a fi imposibile pentru locuit”, a explicat Prina.


Primăria chiar a luat în calcul construirea de noi locuinţe sociale şi relocarea locatarilor din acest bloc care nu au creat probleme.

*

„Construim 48 de apartamente pe strada Nicolae Bălcescu. Terenul ne aparţine, dar clădirile nu. Vrem să mutăm aici locatarii din blocul G6, dar vrem să facem o selecţie pentru ca aceste apartamente să nu ajungă în starea în care este G6. Sperăm să avem incluse în buget şi pentru anul viitor astfel de investiţii”, a adăugat Minel Prina.

Plătesc între 35,28 de lei şi 63,67 de lei

În momentul de faţă, în Slatina există două blocuri de locuinţe sociale: blocul G6, situat pe strada Aleea Castanilor, şi blocul 25, situat pe strada Crişan nr. 25.
Chiria lunară pe care o plătesc aceşti locatari se calculează în două feluri: ori în funcţie de suprafaţa locuită, ori în funcţie de venitul lunar al familiei, din care municipalitatea percepe 10%.
Reprezentanţii primăriei fac un calcul după ambele metode, iar locatarii plătesc suma cea mai mică. Astfel, potrivit reprezentanţilor Direcţiei Administrare Domeniu Public şi Privat (DADPP), în blocul G6 valoarea maximă este de 35, 28 de lei pe lună, iar în Crişan de 63,67 de lei.



Sursa: gazetanoua.ro