Dintre cele patru proiecte finanţate cu fonduri europene, care se derulează prin Programul Operaţional Regional, şi vizează reabilitarea a patru drumuri judeţene, unul a fost implementat. DJ 648, care face legătura între localitatea Vitomireşti şi judeţul Vâlcea, a fost modernizat, pe o distanţă de 2,9 km, investiţia având o valoare totală de şase milioane lei. Reabilitarea DJ 604 este realizată în proporţie de 90%, cea a DJ 643A, Balş - limita judeţ Dolj, a demarat luna trecută, iar pentru DJ 677, Piatra Olt - Cârlogani, s-a semnat contractul de execuţie a lucrării.

„Tot ce ne-am propus din fonduri europene am reuşit”

Finalizarea investiţiei privind reabilitarea DJ 648 a fost anunţată în cadrul unei conferinţe de presă organizată la sediul Consiliului Judeţean Olt, beneficiarul contractului. Preşedintele CJ Olt, Paul Stănescu, s-a arătat foarte dezamăgit de colaborare şi mai ales de finanţarea primită de localităţile Oltului de la Guvern.

*

„Suntem un judeţ care, din păcate, nu poate să facă o strategie a drumurilor judeţene şi comunale cu Guvernul actual. Între Consiliul Judeţean Olt şi Ministerul Dezvoltării nu poate să existe nicio comunicare. Tot ce ne-am propus din fonduri europene am reuşit, şi speranţa mea pentru reabilitarea drumurilor comunale şi judeţene rămân fondurile europene”, a precizat preşedintele.


Pe acelaşi ton critic a continuat şi vicepreşedintele CJ Olt, Ioan Ciugulea, care a făcut referire la restanţele pe care primăriile le aşteaptă de ani de zile de la Guvern.

*

„Pe Ordonanţa 7 se dau bani cu ţârâita, majoritatea lucrărilor au primit finanţări în proporţie de 30-40%. Cel mai rău e pentru instalaţiile de apă, care se distrug în timp, până la finanţarea şi finalizarea investiţiei. Nicio guvernare nu a procedat aşa, dar asta este, ne ducem crucea în continuare, ne bazăm pe fondurile europene”, a spus Ciugulea.

*

Cei doi reprezentanţi ai administraţiei judeţene au mai spus că nu au fost probleme pe parcursul investiţiei de care sunt foarte mulţumiţi.

Investiţie de şase milioane lei

„Astăzi finalizăm primul proiect finanţat cu fonduri europene în cadrul Programului Operaţional Regional 2007-2013, Axa prioritară 2 – Îmbunătăţirea infrastructurii de transport regională şi locală. Este vorba de primul proiect de infrastructură de drumuri judeţene pe care-l încheiem. Obiectivele proiectului sunt: îmbunătăţirea accesibilităţii zonei de graniţă dintre judeţele Olt şi Vâlcea; creşterea mobilităţii populaţiei, bunurilor şi serviciilor; reducerea timpului de transport şi dezvoltarea durabilă a zonei”, a precizat Daniela Lungu, şef Serviciu Dezvoltare Regională, din cadrul CJ Olt.


Contractul de finanţare pentru reabilitarea acestui drum, care a inclus şi construirea unui pod de 16 metri, a fost semnat în luna martie a anului 2009, investiţia a fost realizată de firma General Trust, iar la începutul lunii decembrie a anului trecut a fost făcută recepţia lucrării. Proiectul, în valoare de şase milioane euro, din care 4,3 milioane lei fonduri europene nerambursabile, 1,1 milioane lei fonduri din bugetul judeţean, iar 583 mii lei contribuţia din bugetul naţional. Recepţia finală va fi făcută peste 40 de luni, perioada de garanţie oferită de constructor.



Sursa: gazetanoua.ro