“Populişti” contra “realişti”

Meci greu între consilierii PSD şi cei PDL, în plenul de ieri. Pentru că nu pot tranşa prin vot nici un proiect de hotărâre, neavând majoritatea, aleşii social-democraţi au încercat să negocieze la sânge cu colegii democrat-portocalii revenirea la gratuităţile acordate pensionarilor pe mijloacele RAT Craiova. Au luptat pe toate fronturile, uzând de toate armele şi apelând până şi la rugăminţi directe, dar au sfârşit prin a fi acuzaţi că practică un populism minor.

Consilierii PSD au început prin a cere viceprimarului Mărinică Dincă să explice de ce municipalitatea nu acceptă solicitarea RAT Craiova, prin care se cere o subvenţie de 100% pentru pensionari, şi nu 80% cât se regăseşte în proiectul de hotărâre pe care urmau să-l voteze. “Subvenţia de 80% nu rezolvă problemele pensionarilor şi chiar RAT Craiova a cerut reducere de 100%. Nu înţeleg de ce nu suntem de acord cu solicitarea regiei?”, a deschis şirul întrebărilor consilierul PSD, Virgil Boboc, fost director al RAT Craiova. În replică, Mărinică Dincă i-a spus că regia are tot interesul să ceară cât de mulţi bani, “dar asta nu înseamnă că trebuie să-i şi dăm”. La scurt timp, consilierul Gheorghe Nedelescu a venit cu o propunere concretă, cerând de la bun început ca pensionarilor să li se dea dreptul să circule gratuit prin oraş, în funcţie de cuantumul pensiilor.

Nedelescu vine cu gratuităţile

Pentru că a primit un răspuns negativ, Nedelescu a insistat să se meargă pe această variantă, prezentând şi două surse din care pot fi traşi bani necesari pentru plata acestor facilităţi. El i-a sugerat lui Dincă să se folosească de banii care au venit din cele două recificări bugetare. “Deşi nu am vrut, vă mai dau încă un exemplu de unde am putea încă o sursă. A fost o anumită sumă pentru asfaltare, dar am văzut că s-a adjudecat licitaţia la preţul din 2008 şi 2009, deci la un preţ mai mic. Prin urmare, de aici ar putea fi luaţi nişte bani”, a insistat Gheorghe Nedelescu. Pentru a doua oară, Dincă a remontat şi acest scenariu. Pe un ton ferm, el a spus că municipalitatea nu se atinge de acei bani nici măcar pentru pensionari. “Voi fi primul şi cel mai înverşunat adversar al mutării banilor de la investiţii la consum. Economiile din investiţii merg tot în investiţii , fără excepţie, până la sfârşitul anului”, a afirmat Dincă precizând că nici aceste subvenţii nu vin din suprimarea unor investiţii, ci din încasări.

Alesul PSD, Bianca Predescu a marşat pe panta juridică

Numai că social-democraţii nu s-au lăsat itimidaţi de tonul ferm al viceprimarului Mărinică Dincă. Alesul PSD, Bianca Predescu a încercat să negocieze ca propunerea lui Gheorghe Nedelescu să fie inclusă ca amendament la proiectul de hotărâre. “Ar fi bine dacă ar scade plafonul de pensie la 600 de lei şi atunci se poate acorda o subvenţie de 100%. Propun acest plafon pentru că oricum cele mai multe solicitări din partea acestei categorii de pensionari au venit”, a spus consilierul Predescu. Cum însă Dincă nu a fost de acord ca proiectul să includă acest amendament, social-democraţii au forţat nota cerând să fie făcuţi “populişti”, dar măcar să le treacă propunerea. “Populismul e ca o anatemă, fugim toţi de el. Lăsaţi să fim noi, cei de la PSD, dar dumneavoastră abţineţi-vă de la acest proiect şi vă asigurăm că ne asumăm noi această anatemă. Ţinem şi noi de amendamentul acesta”, a spus, la rândul lui, şi consilierul PSD, Constantin Răducănoiu.

Marinescu ar vrea să fie şi el întreţinut

Democrat-liberalii au simţit nevoia să-l ajute pe viceprimarul Mărinică Dincă, deşi acesta nu dădea semne că ar fi cedat la asaltul convingător al social-democraţilor. “În nici un caz nu voi fi de acord să mai acordăm vreodată o gratuitate totală pensionarilor pentru că le ştiu defectul, îşi cumpără foarte mulţi deşi nici nu le folosesc. Ca atare, nu trebuie să facem experimente pe ce am testat şi anul trecut”, a spus pe un ton tranşant consilierul PDL, Dan Cherciu. Şi mai dur, alesul Nicolae Marinescu, s-a declarat că e total împotrivă ca pensionarii să se plimbe fără să plătească pe mijloacele de transport în comun. “Nici acum şi nici în viitor nu voi vota gratuitate pentru toţi pensionarii. Dacă e aşa atunci vreau gratuitate şi pentru întreţinerea mea, să mi se plătească pentru consumul de apă, gaze, electricitate”, s-a revoltat acesta. Marinescu şi-a susţinut cauza spunând că oraşul este sufocat de maşini şi că autorităţile ar trebui să se gândească să modernizeze reţeaua de transport.

Dincă se fereşte să nu cadă-n gropa cu datorii

Dincă şi-a motivat proiectul care prevede o creştere a subvenţiei de la 50% la 80%, şi nu la 100%, cu faptul că, deocamdată, bugetul nu e suficient de refăcut ca să suporte gratuităţile pentru pensionari. Viceprimarul Craiovei spune că nu vrea să se ajungă ca anul trecut când 35.000 de pensionari şi-au procurat abonamente, lăsând o gaură de 2,5 milioane de euro. “Cred că sunt foarte mulţi craioveni cu venituri de 800 de lei care nu primesc nici o facilitate la transport, dar ne-am gândit că pensionarii, fiind bătrâni, mai sunt şi bolnavi şi trebuie să dea o parte din această pensie pe medicamente, ca atare trebuie să fie ajutaţi. Dar nu ne putem permite mai mult de 1 milion de lei pe lună pentru pensionari. Este o sumă importantă şi realistă pe care putem să o acoperim”, a declarat Dincă. În opinia acestuia, nu sunt păcăliţi nici pensionarii şi nici regia. “Trebuie să-i tratăm cu toată seriozitatea, să nu-i dezamăgim. Eu dacă aş fi pensionar aş fi frustrat pentru că ceea ce câştig acum nu ştiu dacă o să-l mai am mâine”, a menţionat viceprimarul Mărinică Dincă.

În urma votului de ieri, pensionarii care au pensii de până la 800 de lei primesc subvenţie de 80% la achiziţia abonamentelor, iar cei care au o pensie mai mare de 800 de lei, obţin o facilitate de numai 50%.

Sursa: www.cvlpress.ro