'Romii' raman 'romi'. Camera Deputatilor a respins propunerea legislativa pentru a se reveni la termenul 'tigan'


  1. #1
    P.R. Ic3Girl este un nume cunoscut tuturor Ic3Girl este un nume cunoscut tuturor Ic3Girl este un nume cunoscut tuturor Ic3Girl este un nume cunoscut tuturor Ic3Girl este un nume cunoscut tuturor Ic3Girl este un nume cunoscut tuturor Ic3Girl este un nume cunoscut tuturor Ic3Girl este un nume cunoscut tuturor
    Join Date
    05-06-2007
    Sex
    F
    Posts
    3,093
    Posts bazar
    10
    Rep Power
    50
    Reputation
    933
    Puncte CF
    41.0

    'Romii' raman 'romi'. Camera Deputatilor a respins propunerea legislativa pentru a se reveni la termenul 'tigan'

    Deputaţii au respins astăzi propunerea legislativă iniţiată de Silviu Prigoană (PDL) care se referea la schimbarea în actele oficiale a denumirii de "rom" în "ţigan", unul dintre parlamentari considerând că proiectul ar trebui trecut la categoria "Copiii spun lucruri trăsnite", conform Mediafax.

    "Această iniţiativă ar trebui trecută la «Copiii spun lucruri trăsnite», dacă nu ar fi fost vorba de un adult", a spus de la tribuna Camerei deputatul Nicolae Mircovici, reprezentând grupul minorităţilor naţionale. Mircovici a apreciat proiectul lui Silviu Prigoană ca fiind "jignitor" şi a arătat că termenul de "ţigan" are un caracter "peiorativ".

    "Confuzia români-romi nu are relevanţă, pentru că sunt o serie de alte cuvinte care pot genera confuzie, cum ar fi Roma", a adăugat Nicolae Mircovici. Deputatul PSD Mădălin Voicu a spus că proiectul de lege iniţiat de Prigoană este mai degrabă "un moft".

    "Este un subiect care mi se pare mai degrabă un moft, care a devenit proiect de lege. Nu ne onorează. Este din erorile celor care cred că, dacă se schimbă denumirea, se rezolvă şi scăpăm de un stigmat", a adăugat Voicu. El a mai spus că există carenţe în comportamentul civic al unor etnici romi, dar există şi greşeli ale majoritarilor.

    "Cred că dorinţa de a schimba denumirea din rom în ţigan este un gen de emoţie primară, primitivă", a menţionat Mădălin Voicu, în timp ce liberalul Mihăiţă Calimente a venit cu o soluţie dând ca exemplu modelul afroamericanilor şi anume ca romii să se numească indoeuropeni.

    Proiectul de lege iniţiat de Prigoană fusese respins de Senat şi a fost respins şi de Camera Deputaţilor cu 229 de voturi "pentru", 31 "împotrivă" şi 16 abţineri.

    Sursa: www.lupamea.ro

  2. #2
    Banned laur_scp's Avatar laur_scp este cu certitudine unul din liderii acestei comunitati laur_scp este cu certitudine unul din liderii acestei comunitati laur_scp este cu certitudine unul din liderii acestei comunitati laur_scp este cu certitudine unul din liderii acestei comunitati laur_scp este cu certitudine unul din liderii acestei comunitati laur_scp este cu certitudine unul din liderii acestei comunitati laur_scp este cu certitudine unul din liderii acestei comunitati laur_scp este cu certitudine unul din liderii acestei comunitati laur_scp este cu certitudine unul din liderii acestei comunitati laur_scp este cu certitudine unul din liderii acestei comunitati laur_scp este cu certitudine unul din liderii acestei comunitati
    Join Date
    06-02-2009
    Location
    Unde nu te astepti!
    Sex
    M
    Posts
    6,035
    Posts bazar
    31
    Rep Power
    0
    Reputation
    4415
    Puncte CF
    51.0
    Usergroups:
    Eu sunt de acord ca denumirea oficiala sa fie "tigani"....deoarece cu altfel se face corespondenta dintre "Rrom"-"romani"....deci in conceptia strainilor "romanii" sunt "Rromi"; Nu ca as avea ceva in potriva acestei etnii, dar nu vreau sa se faca confuzi!
    Vrei mai putine reclame? Inregistreaza-te sau logheaza-te

Tags for this Thread

Google+

Cautati logo-ul CraiovaForum?

Iata cateva variante: