Prin intermediul acestui articol o sa incerc si eu aduc in prim-plan un subiect delicat si sa mai trag un semnal de alarma. Invitatia a fost lansata de Asociatia Nationala pentru Copii si Adulti cu Autism din Romania (ANCAAR).

Te rog sa-l citesti si, daca doresti, sa-l dai mai departe:

Autismul nu este o boala rara – la Clinica de Psihiatrie a Copilului şi Adolescentului din cadrul Spitalului Prof. dr. “Alexandru Obregia” se diagnosticheaza in prezent 10-15 cazuri noi de autism, saptamanal.

Autist te nasti, nu devii. Este o boala neurologica, care nu poate fi provocata de parinti, de alimentatie sau de mediul de viata. Este ca schizofrenia, mai devreme sau mai tarziu se declanseaza, nu ai cum sa-i schimbi destinul.

Si mai este ceva ce nu poti schimba: autismul nu se vindeca, este o boala pe care o va purta cu el (pentru ca afecteaza predominant sexul masculin) toata viata. Este adevarat ca simptomele se pot diminua, IQ-ul poate creste si gradul de independenta de asemenea in cursul a ani de terapie, de munca sustinuta si de implicare totala. Dar autismul nu dispare, ba chiar reprezinta substanta identitatii lui, autismul este modul lui de a gandi si de a interactiona.

Insa in majoritatea timpului este mai bine sa nu te gandesti la diagnostic. Sa nu incerci sa-ti imaginezi viitorul copilului autist intr-o Romanie in care la 18 ani va primi eticheta de psihotic, pentru ca autismul este incadrat la boli infantile din punct de vedere legal si nu avem cum sa schimbam asta.

Citeste intreg articolul pe eclaudiu.wordpress.com